„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor și comunelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.
Dumitru Nădrag este candidatul Partidului Forța Dreptei pentru funcția de primar al comunei Ciobanu, județul Constanța.
Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al comunei Ciobanu?
Dumitru Nădrag: Asfaltarea străzilor din Comuna Ciobanu (satul Ciobanu, satul Miorița, drumurile de legătură între Ciobanu și Miorița) este o prioritate pentru mine. Aici se adaugă, la fel de important, și punerea în funcțiune a sistemului de canalizare din comună, care a fost afectat în urma ploilor din vara anului 2023 fără de care nu se poate asfalta. Trebuie construite rigole pluviale care, dacă ar fi fost făcute la timpul lor, ajutau la evitarea producerii atâtor daune infrastructurii rutiere.
Nu în ultimul rând, trebuie rezolvată problema apei potabile din satul Miorița, o problemă despre care se vorbește doar în campaniile electorale, apoi este dată uitării.
Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent comuna Ciobanu?
Opacitatea totală a administrației locale, este cea mai mare problemă. Nu există un compartiment de relații cu publicul, nu există o sală de ședințe pentru Consiliul Local Ciobanu, ședințele se țin pe holul actualei primării, câteodată chiar în timpul programului de lucru unde se amesteca cetățenii cu consilierii locali.
Deși ședințele de Consiliu sunt publice, nu știe nimeni când se fac, nu există o înregistrare a acestor ședințe, iar procesele verbale rezultate nu mai sunt publicate. Nu există o pagină web a primăriei, loc de unde cetățenii s-ar putea informa.
Încă din mandatul anterior al actualului primar, nu a fost rezolvată problema accesului elevilor în sala de sport a comunei (construită din bani guvernamentali), care trebuia predată Liceului din localitate, actualmente Scoală profesională, aceasta fiind folosita în scop personal de către primar și apropiații săi.
O altă problemă extrem de importantă o reprezintă islazul comunal care a fost împărțit discreționar de actualul primar și apropiații săi, iar cei cu animale puține au fost nevoiți să vândă animalele nemaiavând unde să pășuneze.
Iluminatul public existent nu funcționează în cea mai mare parte a nopții.
Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de primar al acestei comune?
Sunt născut, crescut în comuna Ciobanu, am terminat studiile primare și gimnaziale aici, iar după aceea am absolvit studiile liceale – profil industrial – în municipiul Constanța. După absolvirea liceului, am lucrat în diverse întreprinderi de stat, pana în anul 1995, după care am devenit administrator de firmă. Am o vastă experiență în domeniul administrativ, ocupând în trei legislaturi funcția de consilier local și doi ani având funcția de viceprimar al comunei Ciobanu.
Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă aparatului administrației locale?
Transparența decizională este foarte importantă. Toate deciziile luate în cadrul Consiliului Local trebuie să aibă ca prioritate bunăstarea tuturor cetățenilor comunei. Seriozitatea muncii în echipă poate duce la obținerea unor rezultate bune concretizate prin atragerea de fonduri europene, un oboectiv neatins de nicio administrație locală care a condus până acum comuna noastră.
Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?
Atâta timp cât hotărârile adoptate în Consiliul Local sunt pentru bunăstarea cetățenilor urbei, nu cred că sunt consilieri care să-si permită să nu voteze aceste lucruri.