„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor și comunelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.
Ana Maria Listarf (41 ani) este candidata USR pentru funcția de primar al orașului Năvodari. A terminat Facultatea de Drept și Știine Administrative – Universitatea “Ovidius”, specilaizare Administratie Publică. În prezent este specialist achiziții într-o companie cu capital privat. Lucrează de la vârsta de 20 de ani, iar de 7 ani a ales să rămână în industria turismului. Îi place să lucreze cu oamenii și are o satisfacție imensă când poate să-i ajute.
Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al orașului Năvodari?
Ana Maria Listarf: Primul ar fi dedicat educației. Avem o școală în care învață peste 600 elevi, în condiții greu de suportat. Este un fost internat, mult spus școală. Am avut discuții cu Inspectoratul Școlar Judetean care mi-a confirmat posibilitatea mutării scolii în Liceu, acesta din urmă fiind modernizat și având suficiente săli libere. Deci, o fuziune prin absorbție a Școlii de către Liceu, cu un management comun. În acest mod ar creste capacitatea de administrare, implicit competitivitatea pe proiecte europene, iar copiii ar învața în cu totul alte condiții.
Al doilea proiect este legat de binecunoscuta Hală în formă de Pește, total nefuncțională și la dispoziția unui privat. Îmi doresc să îi schimb destinația. Dacă am amenaja și malul canalului, ar fi de interes poate un Business Center sau, cine știe, proiecte desfășurate în colaborare cu ONG-uri.
Al treilea proiect ar viza infrastructura. Mă uit în jur și nu știu de unde aș începe. Toate străzile sunt distruse, iar unele nu au văzut nici măcar pietriș, cum ar fi cele din Mamaia Sat.
Multe sunt distruse și din cauza lucrărilor de proastă calitate. Aș pune accent pe verificarea lucrărilor înainte de recepționare și prioritizarea situaților urgente.
Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent orașul Năvodari?
Pe partea de urbanism, se construiește haotic. Cea mai mare problemă este legată de urbanism și de modul în care au fost gândite sau, mai bine zis, nu au fost gândite, cartierele noi: lipsite de viziune, lipsite de sens, ba mai mult, reale periocole.
Transportul public este de coșmar. Actuala conducere stă la mila Consiliului Județean pentru că este incapabilă să gândească un plan de transport cu flota proprie pe care să îl pună în practică. Transportul intern nu există, iar Năvodari a fost și este în continua creștere. Avem o nevoie acută de un mijloc de transport flexibil pe rutele cele mai circulate.
A treia problemă o reprezintă infrastructura rutieră. Lucrările făcute fără nicio răspundere, conducte schimbate prin procese tehnice care lasă de dorit. Acum se toarna asfaltul, în câteva zile deja putem observa că se lasă, se crapă și se formeaza gropi care au devenit deja celebre.
Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al orașului.
Am în minte binele orasului, așa am devenit activist, consilier. Mă interesează să trăiesc într-un oras dezvoltat, într-o comunitate frumoasă, alături de vecinii mei și toți năvodărenii.
Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă aparatului administrației locale?
Haideți să luăm toate proiectele pe fonduri europene, să vedem ce bine au făcut: Școli abandonate, aquaparc abandonat, reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale zace și asta prin sertar etc. Management prost, nu? Lipsa comisiilor de supraveghere și monitorizare a tuturor etapelor unui proiect, asta ne lipsește. De aceea nu avem nimic!
Un bun primar nu trebuie să aibă soluțiile pentru toate problemele, ci trebuie să fie înconjrat de specialist în diferite domenii, care să ajute la identificarea celor mai bune soluții pentru oraș.
Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?
Voi avea discuții cu fiecare grup în parte și voi expune prioritatile mele ca primar, apoi vom face o listă comună de priorități. Totul va fi public, transparent, astfel încât dacă un grup de consilieri se opune unor proiecte, cetățenii să fie informați și sa actioneze. Îmi doresc ședinte publie cu accesul neîngrădit al năvodărenilor.
Care este orașul (la nivel național sau internațional) cu modelul de administrație pe care îl admirați cel mai mult?
Aș spune de o comună: Ciugud. Pentru noi pare ireal ce a putut face administrația de acolo. Această administratie verde a devenit în 2013 liderul țării la atragerea de fonduri europene. Școli și grădinițe moderne, ulițe illuminate cu energie verde produsă de panouri soalare și micro-centrale eoliene. Au asfaltat până și drumuri agricole, au infiintat “Primăria Copiilor”cu bugetare participative pentru copii. În acest fel îi pregatesc pentru viață, pentru a devein cetățeni responsabili și implicați: investesc în viitor.