Publicația noastră a arătat într-un material publicat pe 23 aprilie că Primăria Constanța a demarat procedurile de intabulare a unui teren de 1.695 mp situat în zona de protecție a Mării Negre, în cartierul faleză Nord, taluz care aparține de jure statului prin Apele Române.
Demersul a pornit la cererea fostului director Confort Urban, Viorel Cristinel Farcaș, care a solicitat vânzarea unei bucăți de 541 mp din terenul de 1.695 mp, după cum menționează unele clarificări oferite ulterior de Compartimentul de Comunicare al Primăriei, venite sub formă de ’’drept la replică’’.
Pentru a putea vinde terenul solicitat de Farcaș, primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre prin care le cere consilierilor locali să voteze pe 26 aprilie aprobarea apartenenței în domeniul prival al municipiului a terenului de 1.695 mp.
Însă, cum am apreciat și în materialul anterior, terenul face parte din zona de protecție a Mării Negre, adică este de facto faleză, care potrivit legii este domeniu public al statului și este inalienabilă.
De cealaltă parte, Primăria Constanța arată în ’’dreptul la replică’’ referitor la articolul Dobrogea Live că ’’Autorul se antepronunță concluzionând că terenul face parte din faleză și că nu aparține Unității Administrativ Teritoriale Constanța, ci este al statului dat în administrarea Administrației Bazinale de Apă Române Dobrogea-Litoral. Autorul nu prezintă niciun document sau alte argumente care să facă dovada că terenul face parte din faleză, situație în care Primăria Constanța nu ar avea jurisdicție’’.
Astfel, revenim cu dovada că terenul pe care Primăria Constanța vrea să-l intabuleze în proprietatea sa pentru a-l vinde aparține statului.
În anul 2014, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie GeoEcoMar a elaborat un studiu topo-geodezic comandat de către ABADL care a avut obiectiv trasarea graniței între teritoriul care aparține statului, prin Apele Române, și cel sub autoritatea primăriilor pe aproape tot întinsul litoralului, studiu pe care l-am prezentat în exclusivitate.
Planșa extrasă din studiul Apelor Române arată clar că terenul de 1.695 mp pe care primăria vrea să-l treacă în proprietatea sa privată se află în interiorul limitei interne a falezei. Ba mai mult, se pare că și o parte din proprietatea petentului intră în zona de protecție a Mării Negre.
Cu toate că și în Registrul Local al Spațiilor Verzi, publicat pe site-ul Primăriei Constanța, terenul figurează ca fiind ’’domeniu public’’, directorul executiv adjunct al Direcției Patrimoniu, Carmen Ispas, afirmă într-o notă internă că terenul prezintă caracteristicile pentru domeniul privat al municipalității.
Reprezentanții ABADL, administratorul falezelor, a refuzat să ne transmită un punct de vedere solicitat încă de pe 23 aprilie, deși instituția poate verifica în 5 minute situația juridică a terenului, iar Apele Române riscă să rămână fără bucata de faleză în 24 de ore.
Prin intenția lui Chițac de a înscrie faleza în patrimoniul privat al municipalității asistăm la o practică patentată de Radu Mazăre, care a intabulat abuziv o mare parte din taluzul Constanței, domeniu al statului, pe care care ulterior l-a înstrăinat bucată cu bucată.
În clarificările transmise de Compartimentul de Comunicare, Primăria confirmă că dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat de consilierii locali și aparatul de specialitate al primarului își va da avizul pe cererea fostului șef al Confort Urban, instituția va organiza o licitație de vânzare a terenului solicitat.
’’În situația în care se va da curs cererii, imobilul va fi vândut la licitație publică, conform art. 363 (alin. 4) din Codul Administrativ OUG 57/2019, nefiind îngrădit dreptul vreunei alte persoane de a participa și de a adjudeca terenul respectiv și nu poate fi vorba despre vreo vânzare cu „dedicație”’’.
Falezele, domeniu public inalienabil al statului
Farcaș a fost directorul Confort Urban în mandatul primarului Decebal Făgădău, iar în această calitate a fost condamnat penal pentru corupție în anul 2017. Farcaș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța în urma căruia a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.
În prezent deține firma Mooz Service, care a preluat în luna mai 2023 de la contractorul principal – SC Meva Concept – toate lucrările ce mai trebuie executate în cadrul proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, mai exact celebrul șantier de pe Ștefan cel Mare.
Legea arată fără echivoc în patru acte normative (leg. nr. 107/1996, leg. nr. 213/1998, leg. nr. 18/1991 și OUG nr. 202/2002) că falezele mării aparțin domeniului public al statului și sunt inalienabile.
Îți recomandăm și: