CulturăDirecția Județeană pentru Cultură Constanța analizează posibilitatea relocării Vilei Reginei Maria din...

Direcția Județeană pentru Cultură Constanța analizează posibilitatea relocării Vilei Reginei Maria din Mamaia în curtea Palatului Regal

Direcția Județeană pentru Cultură Constanța (DJC) analizează posibilitatea translatării Vilei Reginei Maria din Mamaia pe terenul Palatului Regal, aflat la o distanță de aproximativ 30 metri de monumentul istoric, care în prezent se află pe un teren privat, a declarat pentru Dobrogea Live directorul DJC, Irina Nicolae.

Potrivit acesteia, varianta mutării clădirii a fost analizată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), însă nu a fost discutată și cu proprietarul terenului pe care se află Vila Reginei, deținut de un om de afaceri care vrea să construiască un hotel, însă îl împiedică prezența monumentului aflat în stare avansată de degradare.

Șefa DJC a explicat că propunerea de relocare a Vilei, clasată recent monument istoric, se află încă în stadiu de consultare în cadrul grupului de experți.

Palatul Regal din Mamaia a revenit în urmă cu doi ani în proprietatea statului, după ce în 2003 a fost înstrăinat ilegal către o firmă privată, împreună cu un teren de 15.000 mp, pe care Primăria Constanța s-a angajat să-l răscumpere.

Pe acest teren ar urma să fie mutată Vila Reginei Maria, dacă toate părțile implicate vor agrea varianta translatării, cel mai probabil pe șine.

Pe de altă parte, procesul de mutare a clădirii trebuie să respecte normele legislative, care prevăd că strămutarea monumentelor istorice poate fi făcută doar în cazuri extreme, în vederea protejării acestora.

Astfel, părțile implicate vor trebui să argumenteze temeinic un astfel de demers.

În anul 2006, SC Mamaia SA a vândut clădirea împreună cu 4.300 mp de teren unui cetățean elvețian de naționalitate română pentru un preț de doar 200.000 euro, potrivit publicației Info Sud Est. În perioada comunistă în mica vilă a funcționat Bar Orient, iar acum fosta casă a Reginei Maria este în paragină și aparține firmei Vulturii Mării, controlată de medicul neurolog Mihaela Cojoc și afaceristul Iuliu Liviu Cojoc, ambii stabiliți în Târgu Mureș.

În prezent, proprietarii încearcă să construiască pe valorosul teren un hotel de până la 10 etaje, însă prezența monumentului istoric în mijlocul parcelei îi împiedică să demareze investiția.

Astfel, de mai mulți ani încearcă să convingă Comisia Zonală a Monumentelor Istorice să îi aprobe una dintre variantele de relocare a clădirii. Inițial a propus demolarea monumentului și reconstrucția prin încorporarea parțială în viitorul hotel, soluție respinsă de specialiști.

A doua variantă propusă a fost mutarea Vilei pe șine până la marginea terenului 4.300 mp, pentru a crea spațiu suficient pentru viitoarea investiție, însă și această idee a fost respinsă.

Pe lângă Vila Reginei, ridicată în 1928, pe teren se mai află o clădire în care a funcționat Restaurantul Unirea, renumit înainte de Revoluție, aflat și el în paragină.

Arhitectul constănțean Radu Cornescu, unul dintre cei care s-au implicat în demersul de clasare istorică a Vilei Reginei Maria a punctat pentru “Dobrogea Live” câteva aspecte legate de arhitectura și istoria Bar Orient.

’’După Primul Război Mondial, când Palatul Regal – aflat atunci în zona actualului Tribunal – a fost devastat de trupele inamice, regina Maria a hotărât să facă o reședință regală la Mamaia. Astfel, în 1926 s-a construit reședința regală – Vila Castel, iar la un an distanță a ridicat alături vila care astăzi poartă denumirea de Bar Orient.

Ambele clădiri au fost proiectate după indicațiile Reginei. Castelul Regal a fost proiectat de arh. Mario Stoppa, iar Vila de arh. Dobrescu, mâna dreaptă a lui Stoppa.

Inițial, vila a fost construită pentru Mihăiță, însă cum acesta nu a vrut-o, reședința a ajuns la fiica reginei, Ileana. Când a venit la conducerea Românei Carol al II-lea, el a vândut casa ofițerilor aviatori, care au amenajat acolo Cazinoul Ofițerilor.

Vila Reginei Maria se aseamănă cu Vila de la Balcic și Vila Stirbey din Mamaia. Are elemente orientale – precum minaretul, și elemente de tip mediteranean.

În socialism, vila a fost naționalizată și transformată în unitate de alimentație publică, cu denumirea Bar Orient’’, a povestit arhitectul Cornescu.

Și Palatul Regal din Mamaia a fost în pericol să ajungă în situația Vilei Reginei Maria, însă în acest caz a intervenit Ministerul Culturii, care la presiunea publică a recuperat în urmă cu doi ani clădirea istorică.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.