Prefectul județului Constanța, Adrian Teodor Picoiu, a declarat pentru “Dobrogea Live” va face verificări la Mangalia, după ce consilierii municipali ai PNL au refuzat pentru a doua oară să participe la ședința noului Consiliu Local Mangalia, după ce liberalii au pierdut majoritatea la alegerile din 9 iunie.
În mandatul anterior, PNL avea în Consiliul Local Mangalia 9 consilieri din 19, însă la toate ședințele se bazau și pe votul lui Dan Moldovan (Pro România), care însă nu a mai obținut un nou mandat.
În noua structură a Consiliului, liberalii au pierdut majoritatea, cu doar 8 locuri din 19, restul fiind ocupate de reprezentanți PSD, AUR și USR, iar acum consilierii PNL Mangalia refuză să se prezinte la întâlnirile lunare ale Consiliului Local, blocând astfel administrația publică.
“Știu că reprezentanții PNL nu s-a prezentat la o ședință. Că nu s-au prezentat și la a doua, nu am cunoștință. Nu știu de ce nu s-au prezentat, dar voi verifica. Săptămâna viitoare o să merg la Mangalia să clarificăm situația. Este clar că trebuie să se reunească Consiliul, dar iar momentan nu se pune problema să se dizolve”, a precizat prefectul județului Constanța.
Potrivit informațiilor “Dobrogea Live”, pierderea majorității este motivul pentru care primarul Cristian Radu a interzis consilierilor să participe la ședințele noului Consiliu, întrucât nu mai are puterea să-și numească viceprimarul în persoana lui Dragoș Angelescu, care este interfața edilului.
Publicația noastră a arătat că primarul nu a mai participat la ședințele de Consiliu Local de 7 ani, deși Ministerul Dezvoltării ne-a transmis că primarul este obligat de lege să asiste la întrunirile consilierilor, cu atât mai mult cu cât proiectele din convocator sunt inițiate de edil.
Prin eludarea prevederilor din Codul administrativ, primarul de la Mangalia încearcă să evite o confruntare directă cu consilierii locali și întrebările presei prezente la ședințele de Consiliu Local.
Astfel, în ultimii 7 ani, primarul Mangaliei l-a lăsat pe aghiotantul său, viceprimarul Dragoș Angelescu să prezideze ședințele de Consiliu Local și să își asume deciziile controversate prevăzute în proiectele de hotărâri.
Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, a refuzat să ne explice de ce permite primarului și consilierilor să boicoteze ședințele Consiliului Local.
De subliniat că în cadrul administrației unei localități, Consiliul Local este entitatea Legislativă, iar primarul este Executivul.
Potrivit art. 204, alin. 2, lit. d, din Codul administrativ, lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare şi/sau extraordinare consecutive ale consiliului, desfăşurate pe durata a trei luni calendaristice duce la încetarea mandatului de consilier local.
Citește și: