După incendiul din 1 octombrie 2021 din secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, în care șapte paciente au murit, politicienii locali s-au întrecut în promisiuni: vom avea noi spitale, vom avea un spital modular – ca soluție alternativă etc.
Citește și:Cum va arăta viitorul Spital de Cardiologie și Oncologie a orașului Constanța FOTO
Ideea unui spital modular, amplasat în curtea Spitalului de Boli Infecțioase, a fost lansată chiar de primarul Vergil Chițac imediat după tragedie. De atunci a trecut un an și jumătate iar lucrurile par că se mișcă foarte greu.
„Dobrogea Live” a solicitat Primăriei Constanța explicații cu privire la stadiul proiectului realizării acestui spital modular, ținând cont că în Dobrogea Spitalul de Boli Infecțioase este unic, iar în perioada sezonului estival crește considerabil numărul pacienților care au nevoie de un consult sau internare din cauza unor boli infecțioase.
Citește și: OCH a construit în 15 luni un spital nou dedicat tratării bolilor oncologice și cardiovasculare
Când am putea avea un spital modular
„S-a derulat faza de licitație și s-a adjudecat proiectarea și execuția noului spital modular ce va fi amplasat în incinta SCBI. Proiectul a fost recepționat și urmează ca până la sfârșitul lunii să înceapă lucrările la noul spital modular care va avea 52 de paturi de spitalizare continuă din care 10 paturi de ATI și va fi utilat cu CT, RMN aparatură de care SCBI nu beneficiază în prezent. De asemenea pavilionul modular va avea farmacie și laborator”, transmite primăria.
Administrația spune că, pentru spitalul modular, au fost alocate fonduri în valoare de 10 milioane de Euro, din care 3 milioane din fonduri europene, iar termenul de finalizare este de 6 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
„Spitalul modular a fost gândit ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și va asigura continuitatea serviciilor medicale pe parcursul lucrărilor la clădirea principală”, adaugă municipalitatea.
Spitalul de Boli Infecțioase are acum 130 de paturi
Primăria anunță, totodată că la Spitalul de Boli Infecțioase, care a fost închis imediat după tragedia, apoi redeschis pe bucăți, gărzile au început în data de 19 martie 2022.
„De la reluarea gărzilor, treptat, spitalul a fost redeschis în pavilioanele neafectate și în prezent are 130 de paturi de spitalizare continuă funcționale”, adaugă primăria.
Capacitatea Spitalului de Boli infectioase este următoarea:
- Boli infectioase copii – 39 paturi ;
- Boli infectioase II adulti – 19 paturi ;
- Boli infectioase I adulti – 23 paturi;
- Secția Boli infectioase imunodeprimati – 25 paturi;
- Compartiment cronici imunodeprimati – 24 paturi;
De asemenea, de la 1 februarie 2022 a fost preluată și secția exterioară a SCBI din cartierul Medeea.
Citește și: Un medic descrie „cârpelile” din secțiile deschise la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța