Pe 1 octombrie 2021, un incendiu izbucnit în Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța a dus la moartea a șapte femei internate în salonul de terapie intensivă.
Citește și: Un medic descrie „cârpelile” din secțiile deschise la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța
Mai sunt câteva zile până când se împlinește un an de la tragicul eveniment care a scos la iveală multe deficiențe. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au deschis un dosar penal imediat după tragedie.
Doar că, totul s-a blocat din cauza expertizei realizate de specialiștii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani. Ei sunt singurii care pot stabili cauzele producerii exploziei și incendiului.
„Ancheta se desfășoară în continuare in rem (vizează fapta, nu o persoană anume n.red.). În toamna aceasta cred că vom avea finalizată expertiza INSEMEX. Acum se lucrează la ea”, a declarat procurorul Zafer Sadîc.
Citește și: Medicii Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, AMENINȚAȚI să nu mai vorbească public
Raportul Corpului de Control
Corpul de Control al primului-ministru a dat publicităţii un document întocmit în urma verificărilor făcute la instituţiile publice cu atribuţii în autorizarea/acreditarea şi verificarea bunei funcţionări a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.
Corpul de Control a identificat o serie de cauze directe şi indirecte care au dus la incendiul izbucnit în data de 1 octombrie 2021, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.
Citește și: Constanța, orașul unde coșurile de gunoi sunt mai scumpe decât viața oamenilor
Cauze cu incidenţă directă:
- Construcţia în care funcţionează spitalul este veche, respectiv o clădire construită în anul 1938, consolidată cu aviz PSI între anii 1999-2007.
- Suprasolicitarea instalaţiei electrice a spitalului, prin extinderea acesteia fără un proiect tehnic prealabil şi în contextul pandemic care a condus la un număr mare de cazuri de pacienţi internaţi, infectaţi cu virusul SARS-COV 2.
- Lipsa funcţionalităţii senzorilor de fum/temperatură amplasaţi în clădire în contextul inexistenţei unei centrale de detecţie şi stingere a incendiilor.
Citește și: Tragedia de la Infecțioase, acoperită de PNL cu promisiuni
Cauze cu incidenţă indirectă:
- Funcţionarea spitalului fără autorizaţie de securitate la incendiu, doar pe baza unui aviz de securitate, document cu caracter preliminar autorizării şi care nu atestă respectarea cerinţelor legale cu privire la securitatea la incendiu, respectiv
- Lipsa investiţiilor necesar a fi derulate de Primăria Municipiului Constanţa constând în consolidarea clădirii şi refacerea instalaţiei electrice, precum şi mentenanţa acesteia conform cerinţelor actuale generate de contextul pandemiei de SARS-CoV-2.