Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a fost închis pe 1 octombrie 2021, dată la care șapte oameni au murit în Secția ATI în urma unei explozii. După mult timp, Primăria Constanța a inaugurat două secții din zona neafectată de incendiu. Deși administrația susține că s-au făcut investiții serioase, medicii arată realitatea.
„Vă reamintesc că azi, 11 august 2022, secția de spitalizare continuă-copii NU e inca functionala!! În plin sezon estival! Iar când se va redeschide va funcționa la fel ca celelalte două sectii, cu cârpeli…”, spune medicul Cora-Mitroi Maxim.
Ea descrie în ce constau aceste „cârpeli”, anunțând că va detalia în viitoar această situație.
„Despre clanțele ușilor neschimbate și nefuncționale, despre geamurile sau usile din termopan de la saloanele „renovate” care nu se închid, ca-s prea vechi, despre lipsa plaselor de țântari in plina vară (stiti…țântari…west nile…de astea), despre lipsa jaluzelelor de protectie solara și despre lipsuri în general, vă povestesc dată viitoare!”, adaugă medicul.
„Dacă spitalul nu ar fi fost închis pentru atatea luni cu scopul de a fi renovată partea de clădire NEAFECTATA, poate ca am fi inteles ca nu puteti sa schimbați si instalație sanitară, termopane peste noapte dar in 10 luni cât SCBI a fost nefunctional, puteati face ceva mai mult decât s-a făcut”, mai spune Cora-Mitroi Maxim.
Primăria, despre investițiile de la SCBI
În prezent, SCBI este în curs de autorizare. Din expertizele tehnice privind cerințele fundamentale „Securitatea la Incendiu” și „Evaluarea Stării Tehnice a Construcției – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța” în urma incendiului din 1 octombrie 2021 s-au efectuat următoarele lucrări:
a. instalație de semnalizare și detecție la incendiu;
b. instalație de stingere a incendiilor prin extinderea inelului de hidranţi interiori și mai ales exterior;
c. instalație de ventilație pentru saloanele cu oxigen;
d. montarea de uși antifoc spre căile principale de evacuare şi în compartimentele în care se impune această masură;
e. iluminat de panică pentru asigurarea unei evacuări corespunzătoare în condiții de incendiu, etc.
Noua instalație electrică a prevazut câte 6 prize la fiecare pat, dintre care 4 sunt circuite vitale, fiecare cu circuit şi traseu separate. În laborator și farmacie au fost trase circuite separate pentru fiecare consumator electric.
În prezent, sunt funcţionale 91 de paturi de spitalizare de zi şi continuă care funcţionează la demisolul, parterul şi etajul unu al clădirii SCBI. În scurt timp, va fi redeschis şi etajul doi al clădirii SCBI, unde lucrările sunt foarte avansate”.
Citește și: Medic, despre Secția de imunodependenți deschisă în Medeea: O idee foarte proastă