Un spital nou, specializat în cardiologie și oncologie, va fi construit în următorii trei ani în Constanța, în zona bulevardului Aurel Vlaicu. Unitatea de sănătate publică, de peste 100 de paturi, va fi complet dotată și specializată în tratarea afecțiunilor cardiologice și oncologice.
Realizarea investiţiei presupune construirea unei clădiri cu regimul de înălţime D+P+3E şi o suprafaţă construită de 2.991,00 m2 și o suprafață desfășurată de 12.202,00 m2.
Unitatea medicală va avea un total de aproximativ de 104 de paturi, pentru ambele specialități de oncologie și cardiologie.
NIVEL | DENUMIRĂ ZONĂ | NR. PATURI | |
PARTER | STATIONAR POST INTERVENȚIE | 4 | |
ETAJ 1 | SPITALIZARE DE ZI | 36 | |
ETAJ 2 | ATI | 10 | |
ETAJ 3 | SPITALIZARE CONTINUĂ | 54 | |
NUMAR TOTAL PATURI | 104 |
În corpul C1, C2 și buncăre vor fi amplasate următoarele funcțiuni pentru fiecare nivel:
Demisol – farmacie cu circuit închis, laborator de analize, vestiare pentru personalul medical și o zonă de bucătărie, pentru primirea și distribuția alimentației pe fiecare nivel.
De asemenea, demisolul va curpinde zone comune ce deservesc unitatea medicală, precum prosectura, în legătură directă cu morga aflată la parter printr-un montcharge, cu camere pentru înregistrare piese, primiri piese, anatomie patologica, microtoane, colorare, prelucrare piese includere și spații tehnice. Tot la subsol vor exista vestiare pentru personalul medical, depozitare materiale sanitare și materiale nesanitare, cu oficiu de primire, zone de depozitare, arhivă, spații tehnice. Camera tehnica pentru amplasarea grupului de pompare va avea un acces din exterior printr-o curte engleză, pentru a facilita accesul pompierilor în caz de incendiu.
Parter – zona de investigație în legătură directă cu zona de acces principal aflată în tronsonul 3, ce dispune de mamografie, R.M.N., C.T., X-RAY, un staționar post intervenții, cu două paturi și două cabinete și zona de Cameră de Gardă, ce dispune de triaj cu acces direct din exterior pentru urgențele cu ambulanța, o sală de aștepare aparținători cu acces direct din exterior, fișier, cameră personal, decontaminare cu acces direct din exterior, cameră de izolare, resuscitare/stabilizare cu laborator propriu pentru analize rapide, sală de observare cu ploscar si grup sanitar propriu, cameră mortuară, grupuri sanitare, depozitări, garderoba si alte dependinte.
Tot la nivelul parterului se vor regăsi și zona de oncologie va fi prevăzută cu acces direct din zona accesului principal și va avea în componență zona de medicină nucleară pentru PET-CT, cu evacuare directă în exterior a pacienților după investigație/tratament. Medicina nucleară va avea separat de fluxul intern o zona de primire și evacuare surse, cu punct de prelucrare să ditribuție spre sălile de injectare și tratament.
Zona compartimentului de CT-SIM, prevăzut cu o sală de asteptare, vestiare pacienți, cameră de comandă, spații tehnice va fi in legături directă cu zona de receptie și zona de oncologie.
Medicina nucleara va dispune de trei cabinete de consultații.
Zona de radioterapie, cu două buncăre, vor funcționa unitar, fiind zona pentru două acceleratoare lineare, prevăzute cu două camere de comandă, cabinet fizicieni, medic coordonator, radioterapie, și cabinet mulaje, doua vestiare filtru pentru pacienți și o zona de postintervențional cu doua paturi.
Etajul 1 – zona de ambulator cu spitalizare de zi pentru secția de cardiologie – oncologie, ce dispune de o sală de așteptare cu distribuție pe tot corpul C1, ce va avea: 5 cabinete pentru fizicieni, 4 cabinete de consultații/ tratament, cabinet de recoltare probe, în zona ambulatoriului. Zona de spitalizare de zi va fi alcătuită din 8 cabinete de consultații/tratament, cameră de gardă, cabinet asistente, cameră personal auxilia (infirmiere) oficiu, depozitări, două saloane de spitalizare de zi cu un pat și 14 saloane de spitalizare de zi cu două paturi, un salon cu șase paturi pentru tratament și un cabinet pregătire tratament. În total for fi aproximativ 36 paturi/ fotoli.
Etajul 2 – zona de bloc operator, ce va gazdui două săli de operație, fiecare cu sală de pregătire/introducere pacient, sala de operație cu o suprafață minimă de 60 m2 , filtru medici, spălător, și spălător instrumente. Toate spațiile conexe sălilor de operații sunt în legătură directă cu sala si asigura separarea circuitului curat de cel neutru și murdar. Blocul operator va fi prevăzut cu filtru personal pe sexe, spații de depozitare materia sanitare, farmaceutice, rufe curate, depozitare tărgi și cărucioare, un laborator și o cameră de protocol operații. Pacientul va fi introdus printr-un filtru cu o masa de trasfer, în imediata apropiere a zonei prevăzute pentru pre și post intervenție. Tot în etajul 2 din corpul C1, sunt prevăzute Zona blocului operator va fi în legătură directă cu zona de Camerei de gardă aflată la parter.
Pe același palier și în imediata apropiere se vor regăsi zona destinată ATI, precum și zona de sterilizare.
Secția de ATI va avea prevăzută cu două saloane, cu un total de 10 paturi. Salonul aseptic va fi alcătuit din zonă de supraveghere, grup sanitar, depozitare și va avea un număr de 6 paturi, iar salonul septic va fi compus din zonă de supraveghere, grup sanitar, depozitări și va avea un număr de 4 paturi. Accesul peacienților se va realiza printr-o zona filtru cu grup sanitar, urmând distribuția spre salon. Accesul persnalului se va face prin două zone de vestiare filtre. Secția ATI va avea următoarele spații: birou asistent șef, cameră de gardă, birou medic șef, cameră de raport, zone de depozitare materiale sanitare, farmaceutice, rufe curate, ploscar, depozitare deșeuri, depozitare rufe murdare, o zonă filtru pentru vizitatori cu o sală de așteptare, arhivă cameră tehnică și oficiu alimentar.
Zona de sterilizare ce cuprinde vestiare filtru, birou sterilizare, primire instrumentar, sortare instrumentar, prelucrare, aparat sterilizare, sau zona fierbinte, preluare instrumentar din zona fierbinte și pregătire instrumentar.
Etajele 3– zonele de spitalizare continuă pentru ambele specialități, vor dispune de cabinet medici medici, raport medici, cameră personal auxiliar, cabinet asistent sșef, cabinet medic șef și 5 cabinete de tratament/investigații, spații de depozitare și un oficiu alimentar. Ultimul nivel va avea un număr total de 54 de paturi pentru spitalizarea continuă, distribuie în 27 de saloane. Saloanele vor fi de câte două paturi, prevăzute cu grup sanitar propiu. Patru saloane vor fi destinea și pentru persoanele cu dizabilități și un salon rezervă cu două paturi, prevăzut pentru persoanele cu dizabilități.
Va avea 2 bunchere, angiograf, medicina nucleară