Șapte pacienți, internați în Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, au murit vineri, 1 octombrie, în urma unui incendiu.
O nouă tragedie petrecută într-un spital din România ne demonstrează că incompetența și nepăsarea ucid. Ceea ce s-a petrecut azi în Constanța este exemplul clar că instituțiile statului fac tot posibilul să ne dovedească faptul că sunt inutile, bazate doar pe ideea de a-l pedepsi pe cetățean, nu de a-l ocroti.
În cazul Spitalului de Boli Infecțioase, după tragedia de azi, s-a aflat că acesta funcționa de 14 ani fără autorizație ISU. Avea nevoie de acest act după ce în perioada 2004-2007 au efectuat anumite lucrări la unitatea spitalicească.
În anul 2017, ISU Dobrogea (care nu se știe ce a făcut până atunci) avertizează conducerea spitalului că nu are autorizație la incendiu.
Au trecut încă patru ani în care nicio instituție nu a făcut nimic. Aici mă refer la ISU, care știa situația, la Spital, care era în culpă și la Primăria Constanța, proprietarul Spitalului.
Un document postat pe site-ul Spitalului de Boli infecțioase demonstrează că în anul 2021 conducerea a solicitat Primăriei Constanța bani pentru achiziționarea detectoarelor de fum (care nu existau în spital), dar și pentru obținerea autorizației ISU.
Cineva din Primărie s-a opus. Motivul: urma un proiect european și puteau finanța cu bani europeni aceste lucruri. Adică, au refuzat suma de 335.000 de lei necesară pentru detectoarele de fum, detectoare care puteau salva viețile pacienților care au murit.
În plus, primarul Vergil Chițac susține că „detecția unui incendiu nu are nicio valoare dacă nu e însoțită de sistem de alarmare și de stingere (…) „Era normal să refuzăm cererea celor de la Spitalul de Boli Infecțioase atâta timp cât noi lucrasem la un proiect care este în evaluare și nu puteam scoate din evaluare acea opțiune.”
Aceeași Primărie nu s-a dat în lături în a cheltui 1,20 de milioane de lei pentru niște coșuri de gunoi pe care le-a împrăștiat anapoda prin anumite zone din oraș.