Ultimele ȘtiriProblemele descoperite de ARACIS la Școala Doctorală de TEOLOGIE din Constanța. Doar...

Problemele descoperite de ARACIS la Școala Doctorală de TEOLOGIE din Constanța. Doar 2 din 9 profesori coordonatori îndeplinesc condițiile (I)

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a efectuat în cursul anului 2021 o evaluare externă la Instituția organizatoare de studii doctorale (IOSUD) din Universitatea „Ovidius” din Constanța, implicit la Școala Doctorală de Teologie, instituție condusă până în vara lui 2021 de ÎPS Teodosie Petrescu.

Comisia de evaluare a fost formată din pr. prof. univ. dr. habil. Dumitru A. VANCA (Universitatea „1 Decembrie 1918”, România), coordonator; conf. univ. dr. habil. Mariyan STOYADINOV (Universitatea „SS. Chiril și Metodiu”, Veliko Tarnovo, BG), expert internațional și drd. Marius Bogdan NEGREA (Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, RO), student doctorand.

În final, Școala Doctorală de Teologie din constanța a primit calificativul „acreditare condiționată”.

Citește și: Impostură universitară. Profesorul care a binecuvântat două doctorate plagiate va primi gradație de merit

„Dobrogea Live” o să vă prezinte pe parcursul mai multor articole problemele descoperite de Comisia de evaluare la Școala Doctorală de Teologie din Constanța

La capitolul „Calitatea resursei umane” comisia remarcă faptul că Școala Doctorală de Teologie (SDT) are 9 îndrumători de doctorat în prezent, 7 dintre aceștia sunt asociați. „Deși foarte multe cadre didactice au o bogată activitate și publicații privind domeniile științifice în care activează, cei mai mulți și-au publicat realizările științifice în edituri sau reviste nerecunoscute CNCS sau cu o slabă circulație științifică; cel mai probabil acesta este și motivul pentru vizibilitatea științifică a acestora este destul de redusă”, se arată în Raportul de Evaluare Externă.

Citește și: Raportul comisiei care a verificat Școala Doctorală a lui Teodosie, finalizat. De ce îl ține în sertar Universitatea „Ovidius”

„O amenințare iminentă este și media ridicată a vârstei corpului didactic ( 64,2 ani), precum și preponderența asociaților în detrimentul titularilor UOC”, mai spun evaluatorii.

În perioada 2015/2020 au condus doctorate în domeniul teologie 10 coordonatori. La data evaluării mai erau active 9 cadre didactice, dintre care doar 7 au depus documente care să ateste îndeplinirea standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calității de conducător de doctorat și a atestatului de abilitare, stabilite prin OMECS nr. 6129 din 20 decembrie 2016 (Anexa A.3.1.1).

„După verificarea prealabilă demarării vizitei se constată că majoritatea fișelor sunt completate eronat prin încadrarea greșită a unor edituri/reviste, motiv pentru care a fost transmisă rugămintea instituției de a reface fișele de verificare în conformitate cu standardele”, se arată în Raport

Citește și: Școala Doctorală de Teologie din Constanța, cuib de colaboratori ai Securității. Severus și Dinică sunt coordonați de Mache

După refacerea Fișelor de verificare, au depus în cloud-ul ARACIS, documente pentru 8 cadre didactice (Anexa AS 6_Fișa verificare standarde).

Problemele profesorilor îndrumători

Comisia de Evaluare a confruntat fișa de verificare a fiecărui cadru didactic cu standardele CNATDCU și a procedat la verificarea prin sondaj a două fișe (Cotan Claudiu-directorul interimar și Ioan Stancu, ales datorită faptului că a fost ultima persoană afiliată SDT).

„Constatând că un cadru didactic îndeplinește iar celălalt nu îndeplinește criteriile CNATDCU în vigoare am procedat la analiza detaliată și a celorlalte fișe de verificare și am constatat următoarele:

  • Teodosie Petrescu declară în fișa de verificare că nu îndeplinește criteriile C3, C4, C5. Editura Arhiepiscopiei Tomisului și Editura Vasiliana ‘98 (ante 2012) nu sunt indexate CNCS și nu sunt incluse în lista editurilor românești importante în domeniul Teologie (neindexate CNCS). Astfel, cărțile trecute la I.2.1.6, nu pot fi luate în calcul pentru punctajul acestui criteriu. Doar Editura Astra Museum este indexată CNCS B, astfel încât din cele 12 volume trecute în fișa de verificare a standardelor minimale, doar 2 pot fi luate în considerare (=14,59). Punctaj în evaluarea noastră C2: 511,25-496,66=14.59 (sub 400 minim necesar).

Citește și: CNATDCU a invalidat 17 teze de doctorat susținute la Facultatea de Teologie din Constanța. Alte 10 teze sunt în analiză

  • Gheorghe Istodor declară că îndeplinește toate criteriile. După verificare se constată că nu îndeplinește C2; Editurile Sigma, Do-minor SRL și Rawex Coms SRL nu sunt indexate CNCS și nu sunt incluse în lista editurilor românești importante în domeniul Teologie (neindexate CNCS). Astfel, dintre cărțile trecute în fișa de verificare a standardelor minimale, doar o singură carte, publicată la Ed. Mitropoliei Olteniei în 2021 (CNCS B), poate fi luată în considerare. Astfel, criteriul C2 va fi diminuat cu cca. 250-300 p. (sub 400 minim necesar).
  • Gheorghe Anghelescu declară în fișa de verificare că nu îndeplinește criteriile C4. Criteriul C2: consideră că teza de doctorat, publicată la Ed. Universității București în anul 1997, valorează 100 de puncte. Apoi, punctează de zece ori aceeași carte, „Părintele Dumitru Stăniloae, un urmaș vrednic al patristicii clasice (Bio-bibliografie)”, tradusă în mai multe limbi străine, traducerile fiind publicate la Editura Enciclopedică, neindexată CNCS și neinclusă în lista editurilor importante în domeniul Teologie. Gheorghe Anghelescu are alte șase cărți publicate la editurile Enciclopedică, Pro Axe Mundi, Studium, Buna-Vestire, neindexate CNCS și trei volume editate la editurile Mica Valahie, Enciclopedia și Valahia University Press, neindexate CNCS. De asemenea, consideră drept „carte”, un capitol dintr-un volum colectiv, pe care îl punctează cu 150 p.! Mai mult, socotește la indicatorul I.2.3.4 cincisprezece numere ale revistei „Patmos”, pe care le-a editat însă din poziția de membru al redacției acelei reviste, iar nu din cea de guest-editor. Astfel, din cele 1422,5 puncte indicate în fișă la C2, vor fi eliminate 1272,5 p., rămânând cca. 150p .
  • Nicolae Brînzea declară în fișa de verificare că nu îndeplinește criteriile C4. Pentru celelalte criterii declară punctaj pentru cărți și publicații la edituri și reviste neindexate CNCS conform criteriilor CNATDCU (lista edituri cf. obs.7, Standarde CNATDCU)

Citește și: Profesor universitar la Facultatea de Teologie, bănuit de nereguli la examenul de abilitare

  • Nechita Runcan declară că nu îndeplinește criteriile C3, C4 și C5. Pentru celelalte criterii declară punctaj pentru cărți și publicații la edituri și reviste neindexate CNCS conform criteriilor CNATDCU. Douăzeci și una de cărți sunt publicate la Ed. Fundației Andrei Șaguna, Ed. Arh. Tomisului, Ed. Europolis, Ed. Ex Ponto, Ed. Performantica, Ed. PIM, Ed. Vasiliana 98 (2008, 2009), neindexate CNCS și care nu fac parte din lista editurilor importante în domeniul Teologie. La I.2.2.4 au fost punctate 7 volume editate la Ed. Vasiliana între 2014- 2017, în acești ani respectiva editură fiind cotată CNCS C, nu B. (=105 p, nu 175). De asemenea, opt volume au fost editate la Ed. Ex Ponto și Ed. Arh. Tomisului, neindexate CNCS (=0 p). Astfel, din 1585 p. vor fi scăzute 1180; C2=405 p. (2 cărți la Editura Vasiliana 98 ante 2012 au fost luate în calcul, în favoarea sa = 100p)
  • Cotan Claudiu îndeplinește standardele CNATDCU în vigoare
  • Ioan Stancu declară că nu îndeplinește criteriile C3, C5, C6. Pentru celelalte criterii declară punctaj pentru cărți și publicații la edituri și reviste neindexate CNCS conform criteriilor CNATDCU.
  • Nicolae Dură îndeplinește standardele CNATDCU în vigoare
  • Emilian Cornițescu  nu a depus fișa de verificare

Astfel, în opinia noastră, doar 2 conducători de doctorate îndeplinesc standardele CNATDCU în vigoare”, scriu evaluatorii.

Citește și: Ministrul Educației a retras titlul de doctor în Teologie călugărului plagiator din Arhiepiscopia Tomisului

Recomandări pentru profesorii de Teologie de la Constanța:

  • recomandăm concentrarea activității științifice pe publicarea intensivă, nu extensivă; studii și articole în reviste și edituri recunoscute în domeniu, cu largă vizibilitate, nu multe articole în orice fel de edituri și reviste;
  • recomandăm o selecție mai riguroasă în procesul de afiliere a cadrelor didactice și verificarea mai riguroasă a îndeplinirii criteriilor de abilitare;
  • pentru siguranța și certitudinea îndeplinirii criteriilor de abilitare, recomandăm ca următoarele dosare de abilitare să fie susținute în centre universitare cu experiență și vechime (e.g. București, Iași, Sibiu, Cluj);
  • recomandăm Universității Ovidius să verifice anual gradul de îndeplinire a standardelor CNATDCU în vigoare pentru fiecare conducător de doctorat

Va urma

Citește și: Cine sunt preoții plagiatori pe care-i apără ÎPS Teodosie. „Calculatorul este acuzat”

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: