Profesorul universitar Nechita Runcan, care predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, va primi în următorii cinci ani gradație de merit. Gradația de merit înseamnă că profesorul va încasa cu 25% mai mulți bani, calculați la salariul de bază.
Preotul profesor Nechita Runcan este cel care a coordonat două lucrări de doctorat plagiate, după cum a constatat chiar Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor şi Certificatelor Universitare – CNATDCU. Așa că, părintele este numai bun pentru a primi cinci ani gradație de merit.
Pentru a primi gradație de merit, fiecare profesor depune un dosar de candidatură. Acesta este analizat de Consiliul de Administrație al Universității, apoi este adoptat de către Senatul Universității. Conform Hotărârii 32/28.01.2021, Senatul îi aporbă profesorului Nechita Runcan gradația demerit.
Hoție la Teologie
În februarie 2019, CNATDCU constata că preotul Nicolae Rusu, fost consilier al Arhiepiscopiei Tomisului, care a susţinut în anul 2014 teza de doctorat cu titlul „Repere Istorice în Dezvoltarea Relaţiilor dintre Stat şi Biserică la Români”, în cadrul Facultăţii de Teologie din Constanţa – Universitatea „Ovidius”., a plagiat teza și, în consecință, i-a retras titlul de doctor preotului Nicolae Rusu. Coordonatorul lucrării a fost profesorul universitar Nechita Runcan.
În decembrie 2019, cu 39 de voturi „pentru”, Consiliul General al CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor în Teologie a lui Achim Constantin Cosmin, pentru teza de doctorat „Valenţe universale în opera Sfântului Dionisie Exiguul în lumina noilor cercetări”, teză susţinută în cadrul Şcolii Doctorale de la Constanţa.
În referatul întocmit de profesorii CNATDCU, privind analiza tezei dedoctorat a stareţului Ciprian Achim, se face referire şi la profesorul coordonator a acestuia, preotul profesor universitar Nechita Runcan, de la Facultatea de Teologie din Constanţa. Specialiştii CNADCU spun că „profesorul coordonator ar fi trebuit să atragă atenţia doctorandului asupra modului deficitar de citare şi de redactare a lucrării”.
„Rezultate semnificative”
Universitatea „Ovidius” a transmis ziarului „Dobrogea Live” că la baza avizului favorabil pentru gradația de merit a prof. runcan se află REGULAMENTUL PRIVIND ACORDAREA GRADAŢIEI DE MERIT PENTRU PERSONALUL DIDACTIC ȘI DIDACTIC AUXILIAR .
Regulamentul, la art. 2 al. 1 spune: Evaluarea activității pentru acordarea prin concurs a gradaţiei de merit se realizează pe baza performanţelor obţinute în ultimii 5 ani calendaristici de activitate neîntreruptă în UOC, luându-se în considerare, în cazul personalului didactic, activitatea didactică, științifică și administrativă desfășurată sub afilierea universității și contribuția adusă la promovarea imaginii universității, iar în cazul personalului didactic auxiliar, contribuția adusă la dezvoltarea instituțională Universității „Ovidius” din Constanța.
Mai mult, Regulamentul vorbește, la art. 5 lit. f și g despre calificativele și „rezultatele semnificative” pe care cel care este propus a primi gradația de merit le-ar fi obținut în ultimii cinci ani. f) „a obţinut calificativul „Foarte bine” la evaluarea anuală, din ultimii 5 ani universitari; g) a înregistrat rezultate semnificative în activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică/creație artistică/performanțe sportive, în pregătirea studenţilor şi în dezvoltarea vieţii academice și este implicat activ în dezvoltarea şi consolidarea instituţională a universităţii.
Școala doctorală de Teologie din Constanța este condusă chiar de arhiepiscopul Teodosie Petrescu.
FOTO Nechita Runcan, sursa: Ziua de Constanța
Citește și:
Preot acuzat că a plagiat un articol publicat în ziarul Patriarhiei Române
Cine sunt „academicienii” Constanței pe care Guvernul i-a lăsat fără bani de la stat