-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăTOP-ȘTIRICine sunt „academicienii” Constanței pe care Guvernul i-a lăsat fără bani de...

Cine sunt „academicienii” Constanței pe care Guvernul i-a lăsat fără bani de la stat

Guvernul Cîțu a tăiat în ședința de vineri, 19 februarie, bugetul Academiei Oamenilor de Știință (AOSR), o instituție populată cu personaje controversate, foști profesori universitari, politicieni, colaboratori ai Securității sau infractori condamnați definitiv.

Controversații „academicieni” au ajuns la un buget zero de la 8,9 milioane de lei, arată G4Media.ro. Președintele acestei instituții încasa în anul 2020 suma de 21.000 de lei lunar.

Propunerea de a se renunța la finanțarea AOSR a venit din partea USR PLUS. Și în 2020, guvernul Ludovic Orban a acceptat propunerea USR de a nu finanța această instituție, dar pe parcursul anului Parlamentul a votat o lege prin care obliga Guvernul să o finanțeze de la bugetul de stat. Președintele Iohannis a atacat legea la Curtea Constituțională, iar CCR i-a dat dreptate președintelui, astfel că Academia a rămas fără bani de la bugetul de stat

La nivel național, din AOSR fac parte personaje precum Ecaterina Andronescu, sindicalistul din învățământ Anton Hadăr, Gheorghe Mencinicopschi (condamnat la 8 ani de închisoare), medicul Mihai Luncan (cercetat deDIICOT), medicul Irinel Popescu (cercetat DNA), Ion Iliescu (membru de onoare) sau arhiepiscopii Teodosie și Nifon Mihăiță.

Din bani publici, Academia Oamenilor de Știință, numită în multe medii și „academia fantomă”, și-a permis să plătească salarii foarte bune angajaților (conform datelor pe 2019): președinte – 21.840 de lei lunar, vicepreședinte 16.640 de lei, secretar științific 16.640 de lei, șef serviciu 6.770 de lei.

„Academicienii” de Constanța

Conform site-ului oficial al AOSR, filiala Constanța a acestei academii este condusă de un profesor al Universității „Ovidius”. Vă prezentăm lista „academicienilor” constănțeni așa cum este ea oficial expusă pe site-ul AOSR, precum și scurtele prezentări.

Victor Ciupină este membru fondator și preşedintele Filialei Constanţa AOSR. Ciupină este fizician, profesor universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

Alexandru-Șerban Bologa este profesor asociat (1993-1996) la Universitatea „Ovidius” din Constanța

Nicolae V.Dură a predat Dreptul canonic la Facultatea de Teologie din Bucureşti (1976- 2001), iar din anul 2002 este profesor titular, prin concurs, la Facultatea de Drept a Universităţii Ovidius din Constanţa şi profesor asociat la Facultatea de Teologie. Nicolae V Dură are un verdict definitiv al ÎCCJ de colaborator al fostei Securități (n.red.).

Gabriel Leț este membru titular, prof. univ. asoc., dr. ing la Catedra de viticultură a IANB Bucureşti (1988-1989) şi Universitatea Ecologică Bucureşti (1990-1991), în calitate de cadru asociat.

Aurel Lup este membru titular prof. univ., agronom, ing. economist din 1998, când a obţinut gradul didactic de profesor universitar, a ţinut cursuri la Universitatea Ovidius Constanţa şi Universitatea Spiru Haret, unde a predat disciplinele de economie rurală, management agricol, istoria şi retrologia agrară, tehnologii şi management în agricultură, instituţii europene

Aurel Papari este membru titular, medic, profesor universitar doctor la Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa, disciplinele psihiatrie, psihologie medicală. Medic primar psihiatru.

Î.P.S. TEODOSIE [PETRESCU MACEDON] este profesor universitar al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

Natalia Roșoiu este membru titular, biochimist, profesor universitar la Universitatea Ovidius, Constanţa, consilier ştiinţific la S.C. Biotehnos S.A. Bucureşti.

Vasile Sârbu este membru titular, specialist în chirurgie toracică, vasculară, oncologică. La începutul anului 1990, constituie, alături de alţi oameni de ştiinţă şi cultură constănţeni, grupul de iniţiativă Prouniversitaria, care a condus la înfiinţarea Universităţii Ovidius din Constanţa. A fost decan fondator al Facultăţii de Medicină, până în 2003, şi apoi prorector al universităţii.

Adrian Bavaru este membru de onoare, biolog marin 1978-1989, conferențiar univ. şi decan – 1990-1994 al Facultăţii de Ştiinţe, profesor univ. din 1994 la disciplinele Morfologia şi anatomia plantelor, Ocrotirea naturii şi biodiversităţii, fost rector al Universităţii „Ovidius”.

Viorel Gheorghe Tode este membru asociat, prof. dr. medic primar urolog

Mariana Așchie este membru corespondent, conducător de doctorate în domeniul medicină, subdomeniul anatomie patologică; din 2004 este şef Catedră morfologie normală și patologică, Facultatea de Medicină, Universitatea Ovidius Constanţa.

Dragomir Coprean este membru corespondent, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe, disciplina fiziologie animală (1991-2012): conferenţiar universitar titular (1991-1996); profesor universitar titular (1996-2012); profesor asociat, din 2012. Conducător de doctorat, din 2007, în domeniul fundamental biologie – specializarea fiziologie animală (5 doctoranzi + 3 doctori – teze finalizate. Director al şcolii doctorale din Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole (2006-2012).

Sorin Rugină este membru corespondent, fost rector al Universității „Ovidius” Constanţa, fost şef clinică, şef Secție Boli Infecțioase II adulți, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanţa; 2004-2008 – director de colegiu, Facultatea de Medicină, Universitatea Ovidius Constanţa; 2008-2012 – şef al Catedrei discipline clinice medicale II, Facultatea de Medicină, Universitatea Ovidius Constanţa.

Valentin Ciorbea este membru asociat,  din anul universitar 1990/1991-2001 – profesor asociat la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii Ovidius din Constanţa. Din anul 2008 este conducător de doctorat, mai întâi în cadrul Şcolii Doctorale, domeniul Istorie, iar după reorganizare, la Şcoala Doctorală de Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie.

Lascu Stoica este membru asociat, profesor universitar la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius” din CONSTANŢA

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments