9 C
Constanța
sâmbătă, aprilie 17, 2021
Acasă Primării Dobrogene Pescarii din Portul Tomis au revenit la vechea tabără, după ce au...

Pescarii din Portul Tomis au revenit la vechea tabără, după ce au fost evacuați de Primărie

Pescarii din Portul Tomis au revenit pe terenul pe care au avut tabăra timp de aproape 60 de ani, după ce au fost nevoiți să-și mute bărcile în parcarea privată de peste drum, forțați de Primăria Constanța.

La finalul anului trecut, membrii asociației de pescari “Albatrosul” au fost evacuați de către Primărie sub pretextul unei acțiuni de igienizare a spațiului pe care aveau sediul.

Terenul de aproximativ 3.000 mp este revendicat atât de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), cât și de administrația locală.

Spațiul, cunoscut de constănțeni ca fiind tabăra pescarilor, a aparținut statului până în anul 2004, când primarul Radu Mazăre a intabulat de la sine putere respectivul teren.

La scurt timp, Mazăre a înstrăinat spațiul, după modelul întregului taluz al orașului.

Între timp a avut loc procesul în urma căruia fostul edil a fost trimis în spatele gratiilor, iar în 2019 o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus „restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii terenurilor în domeniul public al statului, sau după caz, în domeniul public ori privat al Primăriei Constanța”.

Imediat după decizia instanței, Decebal Făgădău a inițiat o hotărâre de Consiliu Local prin care revendică terenul înstrăinat de fostul său șef, neținând cont de faptul că Primăria a intabulat ilegal în 2004 spațiul care aparținea statului, prin ABADL.

La rândul său, administrația Chițac trece peste neregulile predecesorilor săi, și la finalul anului trecut evacuează pescarii de pe terenul pe care au stat timp de aproape 60 de ani, sub pretextul unei acțiuni de igienizare.

Prinși între disputa celor două părți, pescarii din Portul Tomis au solicitat Prefecturii verificarea legalității Hotărârii prin care Primăria își arogă dreptul asupra respectivului teren, însă nici după trei luni asociația nu a primit răspuns, deși termenul legal s-a scurs în ianuarie.

Președintele asociației Albatrosul, Tiberiu Emil Radu a declarat pentru “Dobrogea Live” că așteptă să li se comunice o soluție din partea oricărei părți, însă membrii grupului de pescari se gândesc deja la acțiuni de protest.

Citește și: Primăria Constanța și Apele Române redesenează granițele zonei de coastă a orașului. ABADL avertizează cu instanța eventualele abateri

Cele mai populare

Ce foști parlamentari dobrogeni își vor pensiile speciale înapoi. Au deschis procese în instanță

Un fost parlamentar primea minimum 2.131 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani. Cei care au avut de la trei mandate...

Două noi investiții în rețele de apă și de canalizare pentru locuitorii din zona de sud a litoralului

RAJA SA a semnat astăzi – 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul Proiect Regional...

Miercuri, localitatea 23 August și stațiunile Olimp și Neptun vor rămâne fără apă

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și sectorizare, la nivelul Gospodăriei de apă - Tatlageac, RAJA SA va întrerupe furnizarea apei potabile miercuri –...

Trafic îngreunat în zona Tomis III din Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de pe bd. Tomis nr....

Recent Comments