ActualitatePreot acuzat că a plagiat un articol publicat în ziarul Patriarhiei Române

Preot acuzat că a plagiat un articol publicat în ziarul Patriarhiei Române

Preotul Ciprian Florin Apetrei, slujitor la biserica Domnească – Curtea Veche (București), este acuzat că a plagiat aproape 80% din textul publicat în anul 2019 într-un articol apărut în Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

În data de 1 noiembrie 2019, sub semnătura preotului Ciprian Florin Apetrei, apărea articolul „Cosmologia teonomă patristică şi cosmologiile raţionaliste autonome”, în Ziarul Lumina al Patriarhiei Române. Articolul respectiv era mai mult decât un simplu articol jurnalistic, era un mic studiu teologic care lăsa impresia vastelor cunoștințe ale autorului în domeniul respectiv.

Doar că, în urmă cu câteva zile, un alt preot, Doru Costache – slujitor în Australia, a descoperit că articolul cu pricina este un plagiat grosolan, unul dintre autorii copiați fiind chiar el.

Inițial, cei de la Ziarul Lumina au încercat să dreagă busuiocul și au intervenit pe text punând sursele plagiate, apoi au luat decizia radiacală de a șterge articolul din arhiva ziarului. Cu toate acestea, articolul poate fi citit în arhiva Goolge.

„Și teza de doctorat o fi scris-o tot așa? Rușine”

Preotul Doru Costache a postat pe contul său de Facebook toate dovezile care demonstrează acest plagiat, întrebându-se dacă „și teza de doctorat o fi scris-o tot așa? Rușine”:

„Cele două cosmologii sunt de fapt două destine: unul care duce la secularizare (cosmologia autonomă) şi altul care se încununează cu transfigurarea (cosmologia teonomă).” – text furat din Dumitru Popescu, „Cosmologia autonomă şi cosmologia teonomă,” în Știință și teologie: Preliminarii pentru dialog (2001), p. 103.

Articolul apărut în Ziarul Lumina (pasajele subliniate cu roșu ar fi plagiate)

„singura alternativă vizibilă pentru sănătatea spirituală şi fizică a omului de astăzi rămâne revenirea lui la o cosmologie teonomă care-i dă posibilitatea să se ridice peste contingenţa lumii de aici şi să-şi dobândească adevărata libertate de fiu al lui Dumnezeu. Marele merit al acestei cosmologii teonome constă în faptul că ea permite teologiei creştine să vorbească de Hristos nu numai ca Logos mântuitor, ci şi ca Logos creator.” – text furat din Dumitru Popescu, „Cosmologia autonomă şi cosmologia teonomă,” în Știință și teologie: Preliminarii pentru dialog (2001), p. 103. 

„Cosmologia biblică, în lumina gândirii Sfinţilor Părinţi, care nu au abdicat de la Revelaţie în favoarea unei filosofii sau a alteia, exclude orice unilateralitate. Dumnezeu e Cel Care a creat din nimic şi a „zidit” lumea, însă nu eludând mişcarea proprie făpturilor, care se desfăşoară potrivit raţiunilor întipărite de El în creaţie. El a creat viaţa, însă i-a dat şi acesteia puterea unei mişcări proprii: „Gândeşte-te la cuvintele lui Dumnezeu care străbat creaţia! Au început de atunci, de la facerea lumii, şi lucrează şi acum şi merg mai departe până la sfârşitul lumii. Timpul nu strică, nici nu pierde însuşirile vieţuitoarelor, ci, ca şi cum ar fi fost create acum, merg veşnic împreună cu timpul. «Să scoată pământul suflet viu!» Această poruncă a rămas statornică în pământ şi nu încetează să stea în slujba Creatorului. Unele vieţuitoare sunt aduse la existenţă prin naştere din cele care existau mai înainte, iar altele încă şi acum se nasc chiar din pământ” (Sfântul Vasile cel Mare).” – text furat din Doru Costache, „Viziunea Teologiei Ortodoxe asupra Controversei Creationism-Evolutionism: Elemente pentru un Discurs despre Metoda,” în Teologie şi Ştiinţe Naturale: În continuarea dialogului (2002), pp. 55-56.

Articolul apărut în Ziarul Lumina (pasajele subliniate cu roșu ar fi plagiate)

„Nu e vorba nici de o ordine statică, nici de o mişcare producătoare a dezordinii. Ceea ce Părinţii numesc „stabilitate mobilă” şi „mobilitate stabilă”, ca paradox cosmic, ştiinţa observă astăzi în stările de complementaritate sau de complexitate, care înseamnă ordine şi dezordine în acelaşi timp.” – text furat din Doru Costache, „Viziunea Teologiei Ortodoxe asupra Controversei Creationism-Evolutionism: Elemente pentru un Discurs despre Metoda,” în Teologie şi Ştiinţe Naturale: În continuarea dialogului (2002), p. 57. 

„Cosmologia teonomă se distanţează atât de creaţionism, cât şi de evoluţionism. Nu poate accepta nici creaţionismul, care consideră că lumea a fost perfectă din momentul creării ei, intrând în conflict cu evoluţionismul, şi nici evoluţionismul nu-l acceptă, fiindcă acesta consideră că lumea se dezvoltă prin ea însăşi, fără legătură cu Dumnezeu. Cosmologia teonomă depăşeşte aceste două tendinţe prin concepţia despre procesul de creaţie continuă, care îşi are obârşia în creaţia de la început, prin care Dumnezeu a scos lumea din neant, şi se încununează cu creaţia finală, când totul se transformă în Hristos, ca Logos creator şi mântuitor, într-un cer nou şi un pământ nou. Această creaţie continuă este posibilă doar în măsura în care Creatorul păstrează o legătură internă cu universul prin energiile Sale necreate şi aduce lucrurile la existenţă prin raţiunile lor interne la timpul potrivit, după înţelepciunea Sa.” – text furat din Doru Costache, „Viziunea Teologiei Ortodoxe asupra Controversei Creationism-Evolutionism: Elemente pentru un Discurs despre Metoda,” în Teologie şi Ştiinţe Naturale: În continuarea dialogului (2002), p. 58 (conține un citat din pr. D. Popescu). 

„E vorba de o metodă selectivă, de o asumare critică a interpretărilor ştiinţifice, după sensul indicat de Sfântul Vasile cel Mare în Omilia a 22-a Către tineri, şi, concret, în Omiliile la Hexaimeron, nu abdicând de la Scriptură, nici refuzând ştiinţei orice valoare; o metodă care evită ideea adevărului dublu, potrivit căreia există un adevăr al credinţei și unul al inteligenței (al filosofiei sau al ştiinţei), dar care nici nu caută cu orice preţ corespondenţe. Metoda selectivă presupune utilizarea concepţiilor ştiinţifice ca „vehicul” pentru datul revelat, în efortul de înţelegere aprofundată şi de expunere actuală a acestuia.” – text furat din Doru Costache, „Viziunea Teologiei Ortodoxe asupra Controversei Creationism-Evolutionism: Elemente pentru un Discurs despre Metoda,” în Teologie şi Ştiinţe Naturale: În continuarea dialogului (2002), p. 43. 

„Acesta e motivul pentru care cosmologia ortodoxă nu a cunoscut conflictul cu ştiinţa, aşa cum s-a întâmplat în Apus, unde teologii au văzut în cosmologia antică o philosophia perennis sau ultimul cuvânt pentru interpretarea datului biblic. În acest context, disputa ştiinţei nu e cu Scriptura, ci cu o teologie care a înţeles Scriptura greşit.”text furat din Doru Costache, „Viziunea Teologiei Ortodoxe asupra Controversei Creationism-Evolutionism: Elemente pentru un Discurs despre Metoda,” în Teologie şi Ştiinţe Naturale: În continuarea dialogului (2002), p. 44.

„cosmologia teonomă a Ortodoxiei, întemeiată pe Revelaţie şi receptivă faţă de progresele ştiinţei, se dovedeşte a fi placa turnantă a unei bune articulări între cercetarea teologică şi cea ştiinţifică. Însă marea sa importanţă e evidentă mai ales în faptul că impune cadrul unei autentice relaţii a omului cu lumea, spre rezolvarea problemelor de ordin ecologic ale planetei noastre, în măsura în care omul îşi recunoaşte vocaţia cosmică de mediator între Dumnezeu şi creaţia Sa.” – text furat din Dumitru Popescu și Doru Costache, Introducere în Dogmatica Ortodoxă (1997), pp. 123-124.

NOTĂ: Reporterii Dobrogea Live au încercat fără succes să ia legătura cu preotul Apetrei pentru un punct de vedere.

Foto pr. Ciprian Florin Apetrei – sursa Facebook

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: