12.4 C
Constanța
luni, septembrie 20, 2021
AcasăActualitateCNATDCU a invalidat 17 teze de doctorat susținute la Facultatea de Teologie...

CNATDCU a invalidat 17 teze de doctorat susținute la Facultatea de Teologie din Constanța. Alte 10 teze sunt în analiză

Universitatea „Ovidius” din Constanța a anunțat că va face o anchetă cu privire la situația doctoratelor în Teologie. În acest sens a fost constituită și o comisie care să verifice modul în care funcționează Școala Doctorală de Teologie, condusă chiar de episcopul Teodosie.

Citește și: Cine sunt preoții plagiatori pe care-i apără ÎPS Teodosie. „Calculatorul este acuzat” | Dobrogea Live

Într-un răspuns transmis către „Dobrogea Live”, Universitatea „Ovidius” arată că în 11 ani (2010-2021), la Teologia din Constanța s-au susținut 241 de teze de doctorat în Teologie, iar 214 studenți au primit confirmarea titlului de doctor.

Doi dintre cei 214 de doctori au fost prinși că au plagiat, iar CNATDCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis retragerea titlurilor.

Citește și: ÎPS Teodosie NU va fi mitropolit. Patriarhia Română: Este o ambiție personală, nu o necesitate misionară | Dobrogea Live

Dintre cei 27 de doctoranzi care nu au primit confirmarea titlurilor, 6 au primit invalidarea definitivă a tezelor (2 pentru motiv de plagiat), 11 au primit invalidarea la prima evaluare și se află în proces de refacere sau completare a dosarelor și referatelor solicitate, iar 10 nu au primit încă o decizie din partea CNATDCU.

Teodosie dă vina pe calculator

Pentru profesorul universitar Teodosie Petrescu, șeful Școlii Doctorale de Teologie de la Constanța, lucrurile în cazul plagiatorilor sunt simple: calculatorul este vinovat, nu omul care a plagiat.

„La doctorat, cine e acuzat? Nu persoana, calculatorul este acuzat. Am avut o întrunire la universitate, deci calculatorul nostru, care este identic cu cel de la CNATCU, arată că nu este plagiat. Cei din comisia teologică, care nu sunt doar ortodocși, acuză plagiat împotriva evidentei calculatorului. Ce e asta. E ceva cu totul tendențios”, a declarat IPS Teodosie.

De asemenea, Teodosie încearcă să dea vina pe anumiți membrii ai Comisiei de Teologie din CNATDCU care nu ar fi „ortodocși”, deși tezele au fost analizate de profesori, reprezentanți ai CNATDCU, profesori de teologie ortodoxă pe care Teodosie îi cunoaște foarte bine. Și acești profesori au fost cei care au propus retragerea titlurilor.

Citește și: Cine sunt profesorii care îl scot la tablă pe ÎPS Teodosie. Episcopul va da socoteală pentru plagiate | Dobrogea Live

Cele mai populare

Recent Comments