Iulian Călin, potențialul viitor șef al CMSNC: Niciodată nu voi vota împotriva viceprimarului

Consilierul local constănțean Iulian Călin (USR) ar putea fi numit în fruntea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (CMSNC), după ce Adrian Bâlbă va elibera la 1 aprilie postul pe care l-a deținut 10 ani.

Numirea lui Călin la șefia Complexului este considerată una neobișnuită, în condițiile în care instituția din subordinea Consiliului Județean Constanța este guvernată de PNL, partid care nu mai formează o alianță cu USR.

Mai mult, posibila numire vine în contextul în care partidul din care face parte nu l-a sprijinit în demersul său, pentru că, spun reprezentanții USR, Călin nu a prezentat organizației intenția de a candida și a acționat „pe persoană fizică”.

Demersul lui Călin a născut suspiciunea unui „blat” între acesta și PNL, iar scenariul ar fi ca în schimbul postului de șef al Complexului să-și vândăvotul din Consiliul Local în favoarea liberalilor, aspect care ar putea duce inclusiv la posibilitatea matematică de a-l debarca pe viceprimarul USR Florin Cocargeanu.

Scenariul trădării a fost întărit și de primirea, pe 2 decembrie, a unui loc în Consiliul de Administrație al Complexului, ca reprezentant al președintelui CJC. Consiliul de Administrație este format din cinci membri, care la finalul lunii vor face propunerea de director interimar al instituției muzeale.

Nu este decât o condamnare ante factum

Deși USR a subliniat că nu sprijină demersul izolat al consilierului municipal, Călin spune că a solicitat din timp susținerea USR, iar conducerea organizației a fost înștiințată de intenția sa de a-și depune candidatura pentru CMSNC.

De asemenea, acesta declarat pentru „Dobrogea Live” că nu intenționează să voteze împotriva colegului viceprimar în eventualitatea inițierii unui proiect în acest sens.

“Am înștiințat personal conducerea USR Constanța despre intenția mea și am solicitat sprijinul. Mi s-a transmis că voi fi susținut, însă colegii mi-au spus că este puțin probabil ca acest post să fie într-adevăr disponibil pentru un membru USR-PLUS. Imediat după numirea în CA am fost convocat de către conducerea USR unde mi s-a spus că dacă voi fi desemnat managerul Complexului va exista pericolul să fiu perceput că deservesc partea liberală, și dacă se va pune problema schimbării viceprimarului Florin Cocargeanu, eu o să am votul decisiv, pentru că este nevoie doar de un vot în plus pentru înlăturarea lui. Faptul că eu aș avea de gând să trădez nu este decât o condamnare ante factum prin care conducerea spune că voi vota împotriva lui Florin (viceprimarul Cocargeanu n.r.). Niciodată nu voi vota împotriva viceprimarului. Am asigurat colegii că nici nu se pune problema de așa ceva și le-am spus foarte clar că în discuțiile cu factorii de decizie din CJC am stabilit că nu voi face un asemenea troc. Nu pot să-mi explic de ce lovesc într-un coleg de partid”.

Caragheorghe: Înțelegeri de doi bani

De cealaltă parte, președintele organizației județene USR, Dumitru Caragheorghe ne-a spus că a aflat despre demersul lui Iulian Călin abia după ce șeful CJC, Mihai Lupu, i-a oferit un post în CA-ul Complexului, motiv pentru care partidul a decis să nu-i sprijine parcursul.

„Nu putem să susținem ceva în care nu ne-a consultat nimeni. Nu există și nu au existat discuții între USR și PNL pe marginea acestui subiect. Am aflat de intențiile sale după ce a făcuse deja demersurile pentru acest post. I-am spus că ceea ce face prejudiciază imaginea partidului și că aceste demersuri nu se fac pe persoană fizică și nu putem să stăm în spatele lui în chestiunea asta atâta vreme cât pe tema asta nu există discuții între cele două partide. Aici e vorba despre niște protocoale clare care trebuie parcurse. Totul a fost la nivel de colțul străzii, înțelegeri de doi bani”, a explicat președintele USR Constanța.

Lupu: Nu va fi o numire politică

În data de 28 martie, Bâlbă va prezenta raportul de activitate în fața Consiliului de Administrație, zi în care adunarea ar trebui să propună noul director interimar.

Președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu spune că numirea viitorului șef al CMSNC nu se va face pe criterii politice, întrucât decizia va fi la latitudinea Consiliului de Administrație, care va propune o persoană pe criterii de competențe manageriale.

„Nu va fi în niciun caz o numire politică. CA-ul va stabili criteriile și numirea unui nou manager pe care eu o să-l validez în baza acestor criterii. Am fost de acord cu propunerea CA-ului de a separa activitatea științifică de management. În ceea ce îl privește pe Adrian Bâlbă, plecarea lui se face în baza unei o solicitări de încetare a contractului cu acordul părților, nu o demisie. Ca profesionist, Bâlbă îmi place. Știe povești frumoase, știe despre animale, dar în activitatea managerială sunt mari carențe. Acest lucru a fost constatat de către corpul de control, de către auditul din cadrul CJC, dar și de reclamațiile pe care le primesc de la salariați. Lucrurile acestea pot fi rezolvate printr-un management eficient”, ne-a declarat președintele CJC, Mihai Lupu.

Până în prezent, Iulian Călin a deținut funcții de conducere în mai multe companii private Constanța.

Sursa foto: Info-Sud-Est

Urmărește-ne pe:

Doneaza