26.4 C
Constanța
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăTOP-ȘTIRIRaportul comisiei care a verificat Școala Doctorală a lui Teodosie, finalizat. De...

Raportul comisiei care a verificat Școala Doctorală a lui Teodosie, finalizat. De ce îl ține în sertar Universitatea „Ovidius”

În luna februarie 2021, Teodosie primea vestea că visul său de a ajunge Mitropolit al Dobrogei nu se va realiza. Într-o scrisoare lungă, apărută în spațiul public în luna mai, Patriarhia Română a prezentat pomelnicul faptelor rele săvârșite de episcopul de la malul mării.

Sfântul Sinod nu a ratat ocazia de a-i reaminti lui Teodosie că „în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează  notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române.”

Teodosie era mustrat că încalcă prevederile Sinodului și admite la doctorat candidați cu note sub 8,50. Teodosie era, la acea vreme, directorul Școlii Doctorale de Teologie din Constanța.

De asemenea, Patriarhia a menționat un document al CNATDCU – Comisia de Teologie care evidențiază faptul că la Constanța sunt cele mai mari probleme legate de calitatea tezelor de doctorat și a „onestității științifice” (teze plagiate, profesori îndrumători care nu au legătură cu disciplina pe care o predau, deficiențe în redactare și altele).

Nouă teze de doctorat, invalidate de CNATDCU, au fost coordonate de ÎPS Teodosie. La acestea se adaugă alte şase care au fost coordonate de alţi profesori de Teologie de la Constanţa. Două titluri de doctor în Teologie, obţinute la Constanţa, au fost retrase de către CNATDCU.

Imediat, conducerea Universității Ovidius a anunțat, pe 25 mai, că a format o comisie internă care va verifica activitatea Școlii de Teologie condusă de Teodosie.

Universitatea ține la sertar raportul

De la acel moment au trecut mai bine de șase luni, iar avântul conducerii UOC de a limpezi lucrurile cu doctoratele problemă de la Teologie pare că s-a stins.

”Dobrogea Live” a solicitat informații legate de activitatea acestei comisii și de un eventual raport final. Universitatea „Ovidius” a transmis că informațiile privind componența nominală a comisiei interne desemnate să analizeze activitatea Școlii Doctorale de Teologie, dar și alte informații referitoare la activitatea ei, „nu sunt relevante în raport cu raportul analizei derulate”.

Conducerea UOC, în răspunsul semnat chiar de rectorul Dan Marcel Iliescu, recunoaște că raportul comisiei este finalizat, dar nu îl fac public.

„Raportul de analiză al comisiei indicate a fost realizat. Cu toate acestea, dat fiind că școlile doctorale, inclusiv cea de Teologie, din cadrul IOSUD Universitatea „Ovidius” Constanța, se află în proces de evaluare ARACIS, vă facem cunoscut că subscrisa va decide, ulterior finalizării procesului de evaluare menționat, momentul aducerii la cunoștință publică a concluziilor respectivului raport”, spune Universitatea „Ovidius”.

Citește și:

Cele mai populare

Recent Comments