Școala Doctorală de Teologie nu iese în evidență doar prin scandalurile de plagiat care au ajuns până la urechile Patriarhului, ci și prin numele dubioase de profesori care îi coordonează pe viitorii doctori în Teologie Ortodoxă.
Conform datelor furnizate de Universitatea „Ovidius” din Constanța, Școala Doctorală de Teologie de la malul mării are 10 profesori conducători de doctorate.
Dintre aceștia, doi sunt colaboratori cu acte în regulă ai fostei Securități, iar unul a semnat un angajament cu aceeași Securitate a lui Ceaușescu. În plus, există suspiciuni în ceea ce privește examenul de abilitare a doi profesori coordonatori, dar despre acest lucru vom reveni în curând mai pe larg.
Sursa „Severus”
Ultimul colaborator apărut pe lista coordonatorilor de la Școala Doctorală de Teologie din Constanța este preotul Ion Stancu. El a fost recrutat în anul 1981, sub numele de cod Severus, și trimis cu o bursă de studii în Republica Federală Germania. A turnat mai mulți membri ai emigrației române din München, Nürnberg și Stuttgart.
Deconspirat de CNSAS, Ion Stancu (profesor la Facultatea de Teologie din Pitești) a contestat decizia CNSAS însă instanța a constatat definitiv faptul că a colaborat cu securitatea.
Presa din Argeș arată că Ion Stancu a dat numeroase nume în notele sale și că a fost un informator apreciat și util pentru Securitate, motiv pentru care a primit și recompense substanțiale în bani.
Citește și: Cine sunt preoții plagiatori pe care-i apără ÎPS Teodosie. „Calculatorul este acuzat”
În angajamentul semnat pe 15 aprilie 1981 – și pe care l-am putut consulta – actualul prodecan Ion Stancu scrie printre altele: „Mă angajez să păstrez secretul colaborării și față de cele mai apropiate rude. Materialele le voi semna sub numele Severus.”
Sursa „Dinică”
Nicolae V. Dură a fost, începând cu anul 2002 profesor titular la Facultatea de Drept a Universității Ovidius din Constanţa şi profesor asociat la Facultatea de Teologie. Nicolae V. Dură are un verdict definitiv al ÎCCJ de colaborator al fostei Securități.
Citește și: ÎPS Teodosie NU va fi mitropolit. Patriarhia Română: Este o ambiție personală, nu o necesitate misionară
Preotul profesor Dură a fost recrutat inițial de Direcția de Informații Externe în timp ce era doctorand al universității din Addis Abeba. A primit numele conspirativ „N. Dinescu”. A fost abandonat de rețea în 1976.
În 1981, același preot profesor Nicolae Dură semnează cu Securitatea un angajament și primește numele conspirativ „Dinică”. Dură era în acel moment cadru didactic la Institutul Teologic din București. În anul 1981 și 1983 a furnizat informații despre intențiile de „evaziune din țară ai unor cunoscuți de-ai săi”, arată chiar judecătorii Curții de Apel București.
Sursa „Mache”
Școala Doctorală de Teologie din Constanța este condusă de Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului. Și el a semnat un angajament cu Securitatea.
Pe 29 septembrie 1987, Teodosie Petrescu (Macedon la vremea respectivă n.red.) semna un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache“.
„Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Pricopie şi al Elisabetei, născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra-Dornei, judeţul Suceava, mă angajez să nu divulg faţă de nimeni faptul că am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea în problemele de interes major ale statului nostru“.
ÎPS Teodosie a explicat pentru Adevărul că a fost obligat să semneze acel angajament. „Ei mi-au transmis că, dacă nu colaborez, nu voi fi lăsat să plec în străinătate, ceea ce s-a şi întâmplat, întrucât am reuşit să plec după Revoluţie. Am două decizii de necolaborare cu Securitatea, eliberate de CNSAS“.
Citește și: Se pregătesc să devină preoți, dar nu iau Bacalaureatul. Au șapte profesori doctori în Teologie