BusinessMamaia Nord, raiul construcțiilor ilegale. Opera Residence, patru etaje ridicate fără autorizație,...

Mamaia Nord, raiul construcțiilor ilegale. Opera Residence, patru etaje ridicate fără autorizație, cu „binecuvântarea” Primăriei Năvodari

Nu mai este o „știre” faptul că în Mamaia Nord haosul și ilegalitatea domnesc atunci când vorbim despre construcții. „Rechinii imobiliari” au pus stăpânire pe stațiune cu „binecuvântarea” Primăriei Năvodari, condusă de edilul Florin Chelaru (PSD), reales pe 9 iunie pentru un nou mandat. Neregulile construcțiilor au fost constatate de mai multe autorități, printre care și Corpul de Control al Premierului sau Inspectoratul de Stat în Construcții, iar Prefectul Constanței a cerut în instanță anularea unor Autorizații de construire.

Cu toate acestea, dezvoltatorii își văd liniștiți de treabă, o treabă desfășurată cu încălcarea legii, de cele mai multe ori. Totul este posibil deoarece Primăria Năvodari, prin departamentul Disciplina în Construcții, acoperă și ține partea acestor lucrări ilegale. Oare de ce?

Citește și: ISC: Primăria Năvodari a emis ilegal 51 de autorizații de construire pentru Mamaia Nord

Blocul ridicat de cei de la Opera Residence chiar la malul mării, în zona Promenadei din Mamaia Nord, este un exemplu elocvent despre cum fiecare poate construi cât vrea, deși în acte sunt trecute alte reglementări. Astfel, imobilul de P + Mezanin +12E (Opera Residence Mamaia Nord) ar trebui să aibă maximum 8 etaje, așa cum scrie în autorizațiile de construire, însă, în realitate, are 12 etaje. Da, sunt „doar” patru etaje construite în plus, fără a avea acest drept legal. Prețul unui apartament cu două camere în acest imobil pleacă de la 171.800 de Euro+TVA, al unuia cu 3 camere de la 415.000 Euro+TVA, așa cum scrie pe site-ul oficial al dezvoltatorului.

Conform unui răspuns primit de Dobrogea Live din partea Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru imobilul din Strada Promenada, lot 5/2, oraș Năvodari, aflat în proprietatea S.C. OPERA RESIDENCE S.R.L., Primăria Oraşului Năvodari a eliberat următoarele autorizații:

  • Autorizație de construire nr. 816/13.11.2019 pentru „Construire imobil S+P+7E locuințe colective, spațiu de alimentație publică la parter, împrejmuire teren și organizare execuţie”;
  • Autorizație de construire nr. 75/03.02.2020 pentru „Modificare de temă în timpul execuției la AC 816/13.11.2019 construire imobil P+7E locuințe colective cu spațiu de alimentație publică la parter, împrejmuire teren și organizare execuție lucrări”;
  • Autorizație de construire nr. 469/26.08.2020 pentru „Modificare de proiect în timpul execuţiei autorizat cu AC 816/13.11.2019 și AC 75/03.02.2020, prin supraetajare cu suprafața desfășurată de 20% din suprafața construită desfășurată (conform art. 2 alin. 4 a¹) din Legea nr. 50 actualizată) – construire imobil locuințe colective cu spaţiu de alimentație publică la parter, împrejmuire teren și organizare execuţie lucrări”.
Constatările ISC

Opera Residence – lista de nereguli

ISC a efectuat la acest imobil un control în etapa de execuție, iar principalele constatări/neconformități menționate în actul de control au fost:

  • Anunțul de începere a lucrărilor a fost înregistrat la Inspectoratul Județean în Construcții Constanța, fără a fi depus spre avizare Programul de Faze Determinate aferent.
  • Neconcordanțe între planșele de arhitectură și planul de rezistență cofraj.
  • Au putut fi vizualizate elemente ale structurii de rezistență care prezentau segregări.
  • Golurile proiectate pentru lifturile auto, neregăsite în cadrul planșelor proiectate [….]
  • În cadrul compartimentărilor etajului 2, conform Planului de etaj, erau propuse realizarea parcajelor auto pentru un număr 24 de autovehicule. La data controlului au fost identificate compartimentări interioare cu destinația apartamente.
  • Lucrările de specialitate instalații (It, Is, le) erau realizate fără personal de specialitate (Diriginte de șantier), lucrări pentru care nu au putut fi prezentate documente din care să reiasă calitatea lucrărilor executate.
  • La data controlului, in sit a fost identificat un imobil având P + Mezanin +12E, în realitate fiind autorizat P+8E conform A.C. 469/26.08.2020 „Modificare proiect în timpul execuției autorizat cu AC 816/13.11.2019 și AC 75/03.02.2020, prin supraetajare cu suprafață desfășurată cu 20%, din suprafața construită desfășurată (conform art. Legii nr. 50 actualizată, art. 2 alin. 4a¹) construire imobil locuințe colective cu spațiu de alimentație publică la parter, împrejmuire teren şi organizare de şantier”, în contradicție cu prevederile autorizațiilor de construire emise de Primăria oraşului Năvodari. Mezaninul, etajele 10, 11 și 12 sunt realizare cu structură metalică și închideri perimetrale exterioare și de compartimentare cu zidărie din BCA.
Constatările ISC

Pentru neconformitățile constatate, ISC a dispus:

  • Prezentarea referatelor de specialitate a proiectelor de instalații.
  • Prezentarea la sediul IJC Constanța a unui punct de vedere a proiectantului general.
  • Întocmirea de către Responsabilul tehnic cu execuția a unor referate privind modul de îndeplinire a obligațiilor, conform Ordinului 1895/2016 art. 52 pct. 19.
  • Oprirea lucrărilor.
  • Expertizarea tehnică a construcției.

„Faptele constatate ce au constituit abateri față de prevederile Legii nr. 10/1995, privind calitatea în construcții au fost sancționate prin amenzi contravenționale fiind dispuse măsuri în conformitate cu prevederile legale”, transmite ISC.

Citește și: Haosul construcțiilor din Mamaia Nord. Primăria Năvodari acuză ISC și Poliția de controale ilegale și abuzive

ISC pasează responsabilitatea la Primăria lui Chelaru

Totodată, Inspectoratul ne-a comunicat faptul că, în conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările și completările ulterioare „Preşedinţii consiliilor județene, primarii şi organele de control din cadrul autorităţilor administrației publice locale şi judeţene au obligația să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții în cadrul unităților lor administrativ- teritoriale și, în funcţie de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancțiuni sau să se adreseze instanțelor judecătorești şi organelor de urmărire penală, după caz„.

Citește și: „Mirela dă cep butoiului cu bere” și „oameni adunați de pe stradă”, propunerile OMD Mamaia Nord pentru evenimentul de 1 Mai

În acest sens, în conformitate cu atribuțiile legale ce revin Primăriei oraşului Năvodari, ISC a solicitat efectuarea activităților de control la Opera Residence. „Societatea Opera Residence SRL a executat lucrări de construire, fără a respecta proiectul tehnic autorizat”, se arată în rezultatul verificărilor efectuate de primăria Năvodari, instituția care urma să aplice și sancțiuni contravenționale.  

Imobilul Opera Residence din Mamaia Nord

Primăria lui Chelaru „nu vede” patru etaje construite ilegal

În data de 5 iulie 2024,  Primăria Orașului Năvodari a emis înştiinţarea privind valoarea finală a lucrărilor de construcții, dovadă că lucrările la Opera Residence au fost finalizate, iar IJC Constanța a solicitat să se efectueze un nou control de către responsabilii primăriei, un control care să vizeze respectarea tuturor prevederilor autorizației de construire, precum şi ale documentației vizată spre neschimbare; terminarea tuturor lucrărilor prevăzute, în perioada de valabilitate a autorizației de construire; utilizarea construcției după admiterea de către investitor a recepției la terminarea lucrărilor.

„Rezultatul verificărilor efectuate a fost comunicat Inspectoratului Județean în Construcții Constanța, respectiv lucrările s-au executat conform proiectului tehnic autorizat cu AC nr. 469/2020”, transmite Inspectoratul. Cu alte cuvinte, primăria Năvodari, condusă de Florin Chelaru, susține că cele patru etaje construite ilegal sunt executate „conform Autorizației de Cconstruire” care prevede P+7 plus 20%, adică P+8E.

Citește și: Mamaia Sat, haosul construcțiilor. Localnic: „A devenit o mahala. Nu ai cum să trăiești cu familia aici”

Dobrogea Live a solicitat dezvoltatorului imobiliar un punct de vedere cu privire  la construirea mai multor etaje decât cele prevăzute în autorizație. Nu am primit niciun răspuns.

Primăria Năvodari, „binecuvântează” construcțiile ilegale din Mamaia Nord

Cu patru etaje construite mai mult decât prevede Autorizația de construire, multă lume s-ar aștepta ca Primăria Năvodari să sesizeze instanța cu privire la aceste nereguli la care s-a pretat Opera Residence sau chiar să treacă la demolarea acestor etaje ridicate ilegal. Dar aceste lucruri nu se întâmplă, dimpotrivă…

Deși cele patru etaje „suplimentare” și ilegale dăinuie de cel puțin doi ani, nimeni din administrația locală a orașului Năvodari nu a părut deranjat, fapt ce ridică multe semne de întrebare.

Dobrogea Live a solicitat Primăriei Năvodari să explice cum un dezvoltator imobiliar (Opera Residence SRL, în cazul nostru) poate construi după cum îl taie capul, încălcând Autorizațiile de construire emise de administrația locală. Răspunsul, semnat chiar de Giorgiana Cotigi, arhitecta șefă a Năvodariului, s-a rezumat la a ne arăta care sunt cele trei autorizații de construire (amintite și de ISC) și o Hotărâre de Consiliu Local emisă în 27 iunie 2024 prin care se aprobă un PUZ (Plan Urbanistic Zonal), solicitat chiar de cei de la Opera Residence, prin care regimul de înălțime al zonei devine P+10 față de P+7. Oricum, chiar și cu actualul PUZ, Opera Residence a construit de cel putin doi sau trei ani mai multe etaje decât are dreptul.

Citește și: Polițistul local pus să verifice rechinii imobiliari din Mamaia Nord a câștigat o sumă uriașă la pariuri sportive

Din păcate, nicio instituție a statului român nu pare interesată de construcțiile ilegale care se ridică la malul mării sub ochii binevoitori ai primarilor ce, teoretic, sunt votați de cetățeni pentru a le reprezenta interesele. Din ceea ce se vede, instituțiile controlează, dau amenzi, apoi își pasează una alteia responsabilitățile. în tot acest timp, dezvoltatorii imobiliari își văd liniștiți de afaceri.

Opera Residence SRL este o firmă înființată în anul 2018, avându-i ca administratori pe Oprea Petrică Constantin și Ivan Vasilica, iar asociați sunt Holiday Beach SRL (50%) și V.D.T. Construct Impex SRL (50%). Conform Listafirme.ro, beneficiarii afacerii sunt Oprea și Ivan Vasilica.

Holiday Beach SRL este o societate deținută de Oprea Petrică Constantin (80%), Oprea Răzvan (10%) și Oprea Cosmin Florentin (10%), iar beneficiarul declarat al firmei este Oprea Petrică Constantin.

V.D.T. Construct Impex SRL este o firmă deținută în totalitate de Ivan Vasilica.

Citește și: Mamaia Nord, zona de lux a litoralului românesc, fără spații verzi. Construcțiile haotice au ocupat fiecare metru de pământ

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: