Marea NeagrăHaosul construcțiilor din Mamaia Nord. Primăria Năvodari acuză ISC și Poliția de...

Haosul construcțiilor din Mamaia Nord. Primăria Năvodari acuză ISC și Poliția de controale ilegale și abuzive

Începând cu 2022, sutele de șantiere din Mamaia Nord au făcut obiectul mai multor controale realizate de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), corpul de control al premierului, Prefectul Constanței, Poliție și altele. Așa s- ajuns să fie descoperite zeci de autorizații de construire emise ilegal și sute de nereguli comise de rechinii imobiliari care ridică blocuri pe fiecare metru pătrat de teren situat pe malul mării.

Construcții ridicate în Mamaia Nord – FOTO: Dobrogea Live

În 2022, Prefectul Județului Constanța a demarat primele procese în instanță pentru anularea unor autorizații de construire și certificate de urbanism cu privire la imobile situate în Mamaia Nord.

Fiind parte implicată în aceste procese, primăria Năvodari, prin primarul Florin Chelaru (PSD), a depus întâmpinări în care susține că actele emise de primăria sa sunt legale, în schimb, controalele ISC nu respectă legea.

Citește și: Polițistul local pus să verifice rechinii imobiliari din Mamaia Nord a câștigat o sumă uriașă la pariuri sportive

De exemplu, în cazul construcției ridicate în zona străzii D13 (P+2E) sau a construcției ridicate pe strada T3 (P+4E) 9ambele făcând obiectul unor dosare de anulare a autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism, primarul Florin Chelaru a invocat, printre altele, și excepția de inadmisibilitate a dosarului în instanță.

Precizăm că Dobrogea Live va reveni pe larg cu prezentarea fiecărui proces în care Prefectul Județului Constanța solicită anularea autorizațiilor de construire a unor imobile ridicate în Mamaia Nord.

Excepția de inadmisibilitate

Astfel, Florin Chelaru, primarul din Năvodari (de care aparține Mamaia Nord și Mamaia Sat) cere instanțelor să nu admită solicitarea Prefectului deoarece în Procedura de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, aprobata prin Ordinul 310/28 februarie 2022, la art. 9 (1) se spune:

„În situația în care se constată că certificatul de urbanism a fost emis in baza unei documentații de urbanism aprobate cu nerespectarea prevederilor legale, faptă constatată ca urmare a unui alt act de control încheiat, se va notifica instituția prefectului cu privire la acest fapt…. (2) În situația în care, în baza certificatului de urbanism controlat emis cu nerespectarea prevederilor legale, s-a emis autorizația de construire/desființare, nu se mai dispun măsurile din prezenta procedură. În acest caz sunt aplicabile prevederile art. 9, art. 21, art. 33 şi art. 44 dir Procedura de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea autorizaților de construire/desfiintare”.

Citește și: Cum s-a transformat Mamaia Nord în 14 ani. Imagini din satelit 2006 vs. 2020

Așadar, spune Primăria Năvodari, nu suntem în situația în care Instituția Prefectului poate solicita instanței anularea Certificatului de Urbanism, în acest caz fiind aplicabile dispozițiile prevăzute In Procedura de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea autorizațiilor de construire/desființare.

Mamaia Nord este un șantier generalizat

Primăria arată că pentru o parte din neregulile constatate la cele două șantiere s-au aplicat amenzi contravenționale (conform legii 50/1991) astfel că Instituția Prefectului nu mai are temei legal să solicite anularea autorizației de construire.

„Nu se putea solicita anularea autorizației de construire pentru neregulile existente consemnate în procesele verbale, dar remediate pe cale administrativă”, spune primarul Chelaru în documentele înaintate instanțelor.

Excepția de nelegalitate

De asemenea, Primăria Năvodari invocă și excepția de nelegalitate a procesului verbal încheiat de inspectorii ISC cu ocazia verificărilor efectuate în teren.

„Procesele verbale de control au fost întocmite cu încălcarea dispozițiilor legale referitoare la modul în care se poate desfășura un control conform Procedurilor de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea autorizațiilor de construire/desființare și Procedurii de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, aprobate prin ORDIN nr. 310 din 28 februarie 2022”, susține Primăria Năvodari.

Citește și: Turist în Mamaia Nord: „Ciocane drujbe, betoniere, inclusiv muncitori care urinează direct de la etaj”

Astfel, administrația locală arată că un control, potrivit art. 7, alin.2,3 din procedurile mentionate, se efectuează în baza ordinului de deplasare/delegaţie şi a legitimaţiei de control, iar Autoritatea administraţiei publice controlate va fi notificată printr-o adresă în care va fi menţionată data/perioada în care se va efectua controlul şi se vor solicita toate informaţiile referitoare la certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire/desfiinţare emise privind imobilul supus controlului.

Primarul Florin Chelaru susține că inspectorii ISC au efectuat controlul cu 5 zile înainte ca Inspectorul General al ISC să dea Ordinul de efectuare a acestor verificări. Astfel, în clipa când inspectorii ISC, alături de polițiști din cadrul IPJ Constanța, s-au prezentat la sediul primăriei ei nu ar fi avut un ordin de serviciu.

„Deși au fost rugați să prezinte actele în baza cărora este efectuat controlul, atât inspectorii I.S.C. cât și comisarul de poliție și-au continuat activitatea intimidând reprezentanții U.A.T. Năvodari, pretinzând că au dreptul sa efectueze acest control fără notificarea instituției și fără a prezenta ordin de serviciu”, spune Florin Chelaru.

Citește și: Mamaia Nord, fără spații verzi. „Majoritatea PMP-PSD ia decizii care afectează sănătatea”

Mai mult, Primăria Năvodari susține că inspectorii ISC au ridicat documente în original, iar o parte din aceste documente nu au mai fost înapoiate, încălcându-se astfel alte prevederi ale prevederilor amintite.

În concluzie, Primăria orașului Năvodari, prin vocea primarului Florin Chelaru, arată că „modul în care au fost efectuate actele de control este nelegal, actul de control fiind abuziv.”

Precizăm că în cursul anului 2023, Prefectul Județului Constanța, la solicitarea ISC a demarat zeci de procese în instanță pentru anularea unor autorizații de construire emise de Primăria Năvodari pentru șantiere din zona Mamaia Nord. Pe acest subiect vom reveni pe larg.

Citește și:

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza