Mamaia Nord, fără spații verzi. „Majoritatea PMP-PSD ia decizii care afectează sănătatea”

Discuțiile pe tema lipsei spațiilor verzi din Năvodari, în special Mamaia Nord, continuă. Recenta ședință de Consiliu Local a dat posibilitatea consilierilor locali majoritari (PSD și PMP) să întindă o mână de ajutor tot dezvoltatorilor imobiliari.

Mamaia Nord este un loc unde sunt aproximativ 17.000 de unități de locuire și niciun parc. Mai mult, zonele cu spații verzi, obligatorii, lipsesc, iar asta pare că nu interesează prea mult conducerea administrației locale.

În schimb, pe fiecare metru pătrat de teren din Mamaia Nord se construiește, se toarnă beton, totul numai și numai pentru bani și profituri însemnate.

La cea mai recentă ședință de Consiliu Local Năvodari, consilierii PMP și PSD au adoptat proiectul propus de viceprimarul orașului, Costel Dumitrașcu (PMP), prin care dezvoltatorii imobiliari vor planta anumiți copaci pe spații puse la dispoziție de primărie, deși înainte exista un act normativ prin care trebuiau să facă acest lucru pe terenurile lor.

Citește și: USR PLUS: Lipsa spațiilor verzi din Mamaia Nord, încurajată de viceprimarul din Năvodari. Unde e pădurea, Costel Dumitrașcu?

Mai mult, din anul 2013 există o Hotărâre a Consiliului Județean prin care, în funcție de clădirea construită, dezvoltatorul este obligat să amenajeze zone de spații verzi pe terenul pe care edifică și imobilul. De exemplu, în cazul blocurilor de locuințe, spațiul verde trebuie să fie 30% din suprafața imibilului. Dar această HCJ nu a fost niciodată respectată în Năvodari.

USR cere explicații

USR Năvodari a transmis o adresă Primăriei Năvodari prin care solicită mai multe explicații:

  • Numărul sancțiunilor aplicate în UAT Năvodari în perioada 06.2017 – 05. 2021, pentru nerespectarea HCJ 152/2013, care stabilește 30% cotă desemnată pentru suprafața de spațiu verde raportat la mărimea terenului pe care se construiește;
  • Numărul pomilor plantați, în perioada 06.2017 – 05. 2021, de către cei care au solicitat autorizații de construcție, conform HCL 179/ 2017 (aceasta spune că pomii, câte unul de apartament se pot planta fie pe terenul pe care se construiește, fie pe domeniul public);
  • Pentru că în jurul blocurilor nou construite din Mamaia Nord nu se găsesc copaci, câte apartamente sunt, au cerut primăriei și locațiile în care aceștia au fost plantați.
  • Tot de la primărie, așteptă răspuns legat de persoanele desemnate pentru a constata nerespectarea HCL 179/ 2017, frecvența controalelor pe teren, cuantumul sancțiunilor aplicate, destinația sumelor de bani colectate în urma aplicării sancțiunilor.
  • Nu în ultimul rând, năvodărenii trebuie să știe care sunt terenurile desemnate de primărie pentru plantarea pomilor de către investitorii care nu au mai găsit loc pe terenurile lor din cauza betoanelor turnate, câți pomi s-au plantat pe aceste terenuri și cine se ocupă de întreținerea lor.

„Considerăm că năvodărenii trebuie să fie informați asupra acestor aspecte, mai ales când majoritatea PMP – PSD din Consiliul Local ia decizii care afectează pe termen lung calitatea aerului, sănătatea și aspectul urbanistic”, spun cei din USR Năvodari.

Citește și:

VIDEO Promenada Năvodari, exemplu lucrului prost făcut. Aleea care-ți descoperă fața urâtă a litoralului

Trama stradală din Năvodari, „bombardată” de nepăsarea companiei Termica Distribuție

Loc de joacă din Năvodari, pericol pentru cei mici. Un copil a fost preluat de SMURD

Urmărește-ne pe:

Doneaza