VIDEO Promenada Năvodari, exemplu lucrului prost făcut. Aleea care-ți descoperă fața urâtă a litoralului

Bani europeni risipiți. Cam asta s-ar putea spune despre proiectul implementat de primăria Năvodari în urmă cu câțiva ani, proiect care în acest moment a ajuns în stadiu avansat de degradare. Asta, la numai 4 ani de la inaugurare.

Pentru proiectul „Amenajarea Malului Mării Negre în zona de Litoral a Orașului Năvodari – Dezvoltarea Infrastructurii de Turism de Utilitate Publică” (pe scurt, realizarea Promenadei Năvodari), primăria Năvodari a obținut 27.710.000 de lei (inclusiv TVA) finanțare oferită prin Programul Operațional Regional (POR)-Axa prioritară 5. A fost finalizat în anul 2016, având și o garanție de doi ani.

Pe scurt, proiectul a presupus, așa cum spune chiar administrația locală, „transformarea unei suprafețe din domeniul public, limitrofă zonei rezidențiale din Mamaia Nord, într-un traseu turistic, amenajat ca infrastructură de turism de utilitate publică, construit din mai multe subzone: o zonă verde cu lățimea de 1 metru (folosită pentru rețeaua de utilități), zonă pietonală placată cu granit, parapet de protecție.Lungimea totală a zonei de promenadă este de 4,25 de kilometri.

Concret, promenada trebuia dotată cu 10 foișoare de observație, 2 ronduri prevăzute cu fântâni arteziene, 600 de stâlpi prevăzuți cu lampadare alimentați cu energie electrică din care aproximativ 300 de stâlpi vor utiliza surse de energie regenerabile (energie solară), 600 de bănci compozite fără spătar, 300 de bănci cu spătar, 300 de jardiniere, 36 de panouri electronice de informare pe care vor putea afișa informații cu privire la starea vremii, precum și alte informații de interes public, un sistem de amplificare prevăzut cu 300 de boxe, 4 pergole.

Cât de urât arată Promenada Năvodari

Dacă turistul are curajul de a intra pe această promenadă, începând de la sud (dinspre Mamaia), după ce va trece toate obstacolele puse în cale de constructorii diferitelor imobile din zonă, va face cunoștință cu una dintre cele două fântâni arteziene (foto sus). Nefuncțională, înconjurată de gunoaie, fântâna este doar primul pas.

Urmează primul foișor de observație, transformat în pericol public, mai ales pentru copii, deoarece are bucăți de lemn care lipsesc din zona de protecție.

Aventura pe Promenadă continuă. La câțiva pași te izbește un puternic miros de toaletă publică, un miros cu care trebuie să te obișnuiești deoarece majoritatea operatorilor de plaje au instalat toaletele chiar la marginea promenadei.

Promenada ar fi trebuit să aibă 300 de jardiniere. Le are, doar că arată ca în imaginile de mai sus.

Mai departe, nu puține sunt zonele unde dalele de granit s-au spart, bucățile fiind împrăștiate pe aleea pietonală, neadunate de nimeni. Chiar și cișmelele care funcționează din loc în loc nu fac altceva decât să formeze bălți pe promenadă, ceea ce demonstrează că nu au fost gândite cu un sistem de scurgere adecvat.

Mai departe apar și câinii vagabonzi în peisaj. Aceștia se plimbă în voie pe plajă sau pe aleea pietonală, punând turiștii „la respect”.

Desigur, mirosul de toaletă publică te face să abandonezi orice tentativă de a vedea în întregime Promenada Năvodari pentru care UE a plătit 27,7 milioane de lei.

„Proiectul care va defini în mod decisiv Năvodari-ul ca oraș turistic este cel de amenajare a aleii de promenadă în imediata apropriere a litoralului”, cam asta spuneau reprezentanții primăriei atunci când au demarat investiția. Și au avut dreptate, Promenada îi definește în mod decisiv.

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. cu administratii PSD, cum ati vrea sa arate Navodariul sau Constanta? Nu mai e niciun petic de verdeata in toata zona aia?

Comentariile sunt închise.

Doneaza