PROFIL DE CANDIDAT. Costel Aurelian Dumitrașcu (PMP): „Orașul Năvodari are nevoie de o nouă viziune și de o conducere bine intenționată”

„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.

Costel Aurelian Dumitrașcu (28 ani, manager) este președintele organizației de tineret al Partidului Mișcarea Populară – Năvodari, președintele organizației județene de tineret al aceluiași partid și candidatul PMP pentru funcția de primar al orașului Năvodari.

Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al orașului Năvodari?

Costel Aurelian Dumitrașcu: Orașul Năvodari are nevoie în primul rând de o nouă listă de priorități, de o nouă viziune, de o conducere bine intenționată care pune prioritățile năvodărenilor pe primul lor. Pentru că ați întrebat de cele mai importante trei proiecte, am să vă detaliez cei trei piloni în jurul cărora trebuie să ne canalizăm resursele: Sănătatea, Educația, Infrastructura. Pentru fiecare pilon locuitorii orașului trebuie să stabilească prioritățile, nu noi! Ne dorim să punem în aplicare exact viziunea colectivă a năvodărenilor.

Sănătate. Spitalul mult dorit la Năvodari va putea funcționa încă din acest an, urmând ca în perioada următoare să se reia concursurile și procedurile de angajare a personalului. Și acest proiect se află printre cele la care PMP a „pus umărul” atât în Consiliul Local cât și în Consiliul Județean, importanța acestui spital fiind înțeleasă și susținută de toate partidele.

Pe lângă deschiderea acestui spital consider că administrația locală ar trebui să susțină înființarea cabinetelor de specialitate la cât mai multe specializări care nu au secții în spital, cu prioritate cele care lucrează cu CAS pentru ca năvodărenii să nu mai fie nevoiți să se deplaseze în Constanța pentru diferite controale.

Educație. În primul rând, învățământul trebuie să fie gratuit în adevăratul sens al cuvântului. Fără excepție! Bugetul local trebuie să suporte toate costurile privind cheltuielile unităților de învățământ cu utilitățile și reparațiile anuale, inclusiv bursele elevilor.

În al doilea rând, trebuie să ne asigurăm că fiecare copil are acces la educație, indiferent că vorbim de creșă, grădiniță, școală generală sau liceu. În momentul de față capacitatea creșei este de doar 80 de locuri, având doar anul acesta 60 de cereri neonorate, 60 de copii care nu au acces la educație! Am venit cu un proiect în acest sens, pentru extinderea clădirii unde își desfășoară activitatea în momentul de față creșa, proiect care ar rezolva pe termen scurt problema locurilor.

Tot legat de educație va pot spune si despre proiectul PMP pentru extinderea uneia dintre cele trei grădinițe de stat din oraș, asta pentru că în prezent clasele sunt surpa-aglomerate.  Abia după ce se finalizează proiectul pe fonduri europene privind noua școală din oraș vom putea rezolva complet problema locurilor de la creșă și grădinițe, deoarece clădirea unde își desfășoară activitatea în momentul de față școala „Tudor Arghezi” se va elibera și voi susține deschiderea unei noi creșe și grădinițe acolo.

Avem liceul „Lazăr Edeleanu” unde consider că avem nevoie atât de noi specializări, cât și de laboratoare. Eu aș aduce toți operatorii importanți la discuții privind forța de muncă necesară pe viitor și, în funcție de cerere, aș mai deschide o clasă de chimie industrială și chiar pentru industria gastronomică și a turismului, fiind nevoie de tineri capabili pe litoral atât în sezonul estival cât și în extra sezon. Pe lângă laboratoarele de chimie consider că ar fi nevoie și de un laborator de gastronomie unde viitorii bucătari să poată face practică.  Investind în copii, investim practic în viitorul nostru.

Infrastructura. La Năvodari nu avem probleme cu utilitățile, ci cu lipsa lor! Afirm cu toată responsabilitatea că nu este deloc normal ca în anul 2020 să avem gospodării care sunt neracordate la sistemul de canalizare. Și nu vorbim de 2-3 case, ci de cartiere întregi. Mamaia-Sat, Peninsula și zona de Nord a orașului sunt câteva exemple. Pentru mine este o prioritate să le oferim năvodărenilor confortul pe care îl merită. Rețeaua de canalizare trebuie extinsă cu întâietate, la fel și cea de gaze.

Tot la capitolul infrastructură aș vrea să subliniez problema străzilor neasfaltate unde încă nu avem rețea de canalizare sau de gaze. Acolo trebuie să punem piatră foarte bine tasată pentru ca oamenii să nu mai circule prin gropi și noroaie, dar să avem grijă să impunem limite de viteze pentru ca cei ce trec cu autovehiculele să nu ridice praful în gospodăriile celor din cartier.

Asfaltul se toarnă doar după ce există toate utilitățile în gospodării iar cablurile de la diferiți operatori îngropate. Pe lângă asfalt trebuie să avem grijă atât de amenajarea trotuarelor cu rampe pentru cărucioare, cât și de iluminatul public. În orașul Năvodari avem corpuri de iluminat public cu consum ridicat de energie electrică, corpuri ce îmi doresc să le înlocuim cu cele bazate pe tehnologia LED.

Îmi doresc să se implementeze cât mai repede proiectul nostru privind transportul public local, proiect prin care ar urma să avem microbuze care să circule doar pe raza orașului. Pe viitor voi găsi soluții pentru a înființa o firmă a orașului de transport public local și să achiziționăm pe fonduri externe minibuze pentru Năvodari, dar și trenulețe electrice pentru zona de litoral. Cât despre transportul public județean, singura soluție pentru un transport public civilizat este să aducem CT Bus până la Năvodari! Iar asta înseamnă că trebuie să ne implicăm, nu doar să mimăm că aderăm la zona metropolitană.

Deși nu este un proiect ușor de realizat, în principal din cauza faptului că bugetul local nu poate suporta o astfel de investiție, avem nevoie de încă un pod peste canal, de la Legmas până la unitatea militară din Mamaia Sat. Orașul Năvodari este in continuă extindere, pe timp de vară turismul este în floare iar traficul auto devine un calvar. Un astfel de proiect ar fluidiza foarte mult traficul, făcându-se mai ușor legătura la autostradă. Acest proiect se poate realiza doar pe fonduri externe, fie ele județene, guvernamentale sau europene. Dar un bun manager găsește întotdeauna rezolvare pentru că atunci când vrei nu exista „nu se poate”!

Să nu uităm de șoseaua de centură pentru comuna Lumina, cea care ar fi trebuit să fie realizată pe fonduri europene și care să ne ajute la decongestionarea traficului spre autostradă. Voi depune toate eforturile necesare pentru a se finaliza și această investiție iar alături de o echipă bine intenționată sunt sigur că vom găsi cea mai bună soluție pentru a atrage banii necesari.

Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent orașul Năvodari?

Sănătatea, Educația, Infrastructura. Exact pilonii principali pe care i-am explicat mai sus și în jurul cărora trebuie să ne canalizăm resursele.

Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă a aparatului administrației publice locale?

O spun de ani de zile și o repet: PMP Năvodari pune un accent major pe digitalizarea administrației locale pentru că în epoca tehnologiei se pot eficientiza majoritatea demersurilor pe lângă primărie. Ne propunem propune să simplificăm atât viața năvodărenilor, cât și a funcționarilor. Digitalizarea administrației vine în ajutorul tuturor și cu doar câteva click-uri putem câștiga timp prețios și evităm orice disconfort cauzat de aglomerație.

Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?

Întreg mandatul meu de consilier local am susținut toate proiectele benefice orașului și năvodărenilor, indiferent de culoarea politică a inițiatorului. Am încredere că nimeni nu este atât de cretin să nu susțină interesele orașului. În caz contrar, voi avea alături de mine voința năvodărenilor care este mult mai importantă decât interesele de grup iar la primul semnal că vor să pună piedici dezvoltării voi dispune dizolvarea Consiliului Local. Am destulă energie cât să mă tăvălesc cu toți dinozaurii politicii locale care consideră că au pus stăpânire pe oraș!

Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al orașului.

Nu există școală de primari, nu te învață nimeni cum să fii un bun gospodar al orașului ci trebuie să fii bine intenționat. Am un mandat de consilier local la activ, cunosc aparatul primăriei, cunosc funcționarii publici, știu care își fac treaba și care trebuie puși la treabă. Sunt născut și educat ulterior regimului comunist și vin cu o nouă viziune despre ce ar trebui să însemne un Oraș European, iar la vârsta mea am destulă energie cât să iau rând pe rând toate doleanțele năvodărenilor și să le rezolv.

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. Foarte frumoasa descriere , mi-aș dori tare mult sa se îndeplinească cu adevărat tot ce ai descris mai sus , îmi doresc mult de tot iar chestia cu podul este super doamne ajuta 🙏

Comments are closed.

Doneaza