JustițieSistemul de fraudă al familiei Martin, descris de DNA. „Banii constănțenilor au...

Sistemul de fraudă al familiei Martin, descris de DNA. „Banii constănțenilor au finanțat o televiziune, un hotel, apartamente și mașini de lux”

Procurorii DNA susțin că din contractul supraevaluat încheiat între Polaris și primăria Constanța (335 de milioane de euro), pe care toți locuitorii orașului l-au suportat, familia Martin (asociați ai Polaris) a beneficiat de mașini de lux, apartamente, un hotel, dar a finanțat și o televiziune care făcea imagine pentru Radu Mazăre.

Eduard Martin (fost deputat PSD) și sora acestuia, Maria Monica Lățea (fostă Martin), asociați al S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L sunt trimiși în judecată alături de Marcel Daniel Banaga, administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, sub acuzația de delapidare și evaziune fiscală. Și societatea comercială Polaris M Holding S.R.L. este trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

Al treilea asociat al Polaris M Holding este Dumitru Martin, condamnat în SUA la 13 ani de închisoare pentru că a mituit un ofițer american pentru a primi un contract la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Procurorii DNA spun că în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, societatea ar fi încheiat relații comerciale fictive cu alte 10 firme (dintre care 7 firme controlate de inculpați) și ar fi înregistrat în contabilitate mai multe facturi emise pentru „serviciile” respective. Cheltuielile fictive înregistrate ar fi vizat presupuse achiziții de studii și consultanță ori presupuse plăți ale unor chirii pentru mașini, utilaje și imobile.

Prin aceste activități societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit). De asemenea, urmare a acelorași demersuri, cei doi asociați în cadrul S.C. Polaris M Holding S.R.L și-ar fi însușit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizând 62.535.751 lei. În total, frauda ajunge la peste 109 milioane de lei.

Unde ajungeau banii constănțenilor

În perioada 2006-2017 principala sursă de venituri a societății Polaris M Holding a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare dintre municipiul Constanța și societatea Polaris M Holding. Pentru executarea serviciilor de salubrizare societatea Polaris M Holding a practicat tarife supraevaluate, care au dus la încasări de circa 1 milion de euro lunar. Și cu privire la acest aspect este un dosar în stadiu de judecată, Radu Mazăre (fost primar al Constanței) și Eduard Martin fiind condamnați la închisoare în prima instanță.

Banii plătiți în plus de locuitorii orașului Constanța și de primărie pentru salubrizare, ca urmare a unor tarife supraevaluate, au avut ca destinație, spun procurorii, finanțarea televiziunii Neptun TV (care promova imaginea primarului Radu Mazăre, finanțarea unui complex hotelier (de la Moeciu), achiziția de apartamente și autoturisme de lux pentru asociații Polaris M Holding, plata cheltuielilor de școlarizare în Elveția pentru copiii unui asociat, precum și retrageri de numerar.

„Așadar, taxa de salubrizare plătită de toți locuitorii municipiului Constanța nu era menită să acopere exclusiv costurile cu acest serviciu (salarii, combustibil, mașini, etc.), ci și să finanțeze o televiziune, un hotel, să se achiziționeze apartamente pe malul mării sau autoturisme de lux, ori să se plătească cheltuieli de școlarizare în Elveția”, se arată în rechizitoriul DNA.

Cum funcționa sistemul de fraudă al familiei Martin

Procurorii descriu în rechizitoriu două metode pe care asociații Polaris M Holding le foloseau pentru a frauda statul român. Societatea Polaris M Holding își diminua astfel TVA și impozitul pe profit datorate, iar, pe de altă parte, asociații și-au însușit sume mari de bani din societatea Polaris M Holding într-o modalitate nelegală.

În cadrul relațiilor cu cele șapte societăți controlate de asociații societății Polaris se disting două modalități de săvârșire a infracțiunilor de delapidare și evaziune fiscală:

  1. Transferul de sume de bani și înregistrarea de cheltuieli fictive în baza unor facturi privind în principal de achiziția de studii și consultanță, metodă folosită până în anul 2012
  2. Transferul de sume de bani și înregistrarea de cheltuieli fictive în baza unor facturi privind chirii mașini și utilaje, metodă folosită începând anul 2012.
FOTO: Fb/Polaris M Holding

Metoda 1: Milioane pe studii inutile

Prima metodă descrisă de procurori este cea prin care Polaris transfera sume de sume de bani și înregistra cheltuieli fictive reprezentând achiziția de studii și consultanță de la 7 firme controlate de ei.

Procurorii remarcă prețurile foarte mari la care se achiziționează studiile în raport de utilitatea acestora. De exemplu, pentru studiul “Achiziționarea și montarea panourilor fotovoltaice prin accesarea fondurilor europene”, societatea Polaris M Holding a achitat suma de 321.165 lei, în condițiile în care societatea Polaris M Holding nu a desfășurat niciodată astfel de activități, ci doar salubrizare și construcții metalice.

De asemenea, anchetatorii susțin că o mare parte din serviciile de consultanță au fost prestate de persoane care erau, în același timp, angajate atât ale societății Polaris M Holding, cât și ale societății prestatoare a serviciului, astfel că „societatea Polaris M Holding ar fi putut, în cazul în care dorea serviciul respectiv, să ceară prestarea acestuia propriului angajat în loc să achiziționeze, la prețuri exorbitante, același serviciu de la alte societăți.

De exemplu, autoarea a numeroase studii achiziționate cu sume de peste 300.000 de lei fiecare era în același timp angajată a Polaris M Holding, astfel că ar fi putut redacta aceste studii în calitate de angajat al Polaris M Holding, în cadrul salariului lunar care nu depășea 2.000 de lei. În aceeași situație erau și alți angajați ai Polaris.

Procurorii arată că niciuna dintre societățile prestatoare de servicii nu a avut și alți clienți în afara societății Polaris M Holding – „or, în cazul unor servicii de o calitate corespunzătoare prețurilor încasate, societățile ar fi devenit cunoscute în domeniu și ar fi avut și alți clienți”.

Cum era fraudat statul român

Procurorii DNA oferă un exemple concrete de modul în care statul român era fraudat de familia Martin, asociați ai Polaris M Holding.

În cazul facturilor înregistrate de societatea Polaris M Holding pe relația cu una dintre cele 7 societăți, Polaris M Holding s-a sustras de la plata unor obligații fiscale în valoare totală de 4.566.743 lei, în vreme ce sumele achitate de acea societate la bugetul de stat au totalizat 1.102.665 lei impozit pe profit și TVA în sumă de 2.133.522, așadar cu peste un milion de lei mai puțin.

În cazul facturilor înregistrate de societatea Polaris M Holding cu o altă societate, Polaris M Holding s-a sustras de la plata unor obligații fiscale în sumă de 3.102.065 lei, în vreme ce sumele achitate de acea firmă la bugetul de stat au fost de 1.006.701 lei TVA și 873.108 lei impozit pe profit, așadar cu peste un milion de lei mai puțin.

Vom reveni cu detalii referitoare la cea de-a doua metodă invocată de procurorii DNA, prin care asociații Polaris M Holding ar fi fraudat statul român.

Citește și: Prejudiciu de 109 milioane de lei. Eduard Martin, fost deputat PSD, trimis în judecată pentru evaziune fiscală și delapidare

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.