JustițiePoliția Locală Constanța, incapabilă să înțeleagă Legea? Motivarea în cazul femeii în...

Poliția Locală Constanța, incapabilă să înțeleagă Legea? Motivarea în cazul femeii în scaun cu rotile căreia i s-a ridicat mașina

În seara zilei de 3 ianuarie, în parcarea Carrefour Constanța, Poliția Locală Constanța a dispus ridicarea mașinii unei persoane cu dizabilități, deși aceasta era parcată pe locurile rezervate persoanelor cu handicap. Desigur, cazul a ajuns pe masa judecătorilor care au dat dreptate proprietarului mașinii.

În jurul orei 21.00, pe 3 ianuarie, o familie din Medgidia (ambii soți sunt persoane cu dizabilități) au ieșit cu căruciorul de cumpărături din hipermarket și au observat că mașina lor, parcată pe un loc rezervat unor astfel de persoane, nu mai este. În zonă era și Poliția Locală Constanța de la care au aflat că mașina fusese ridicată deoarece nu ar fi avut afișat pe bord cardul-legitimație care să dovedească faptul că autoturismul aparține unei persoane cu dizabilități.

Citește și: Poliția Locală Constanța comite abuzuri pentru a-și crea o imagine favorabilă

În schimb, proprietarul mașinii le-a explicat polițiștilor că autoturismul avea lipit un autocolant cu semnul persoanelor cu dizabilități atât pe parbrizul din față, cât și pe luneta din spate. Mai mult, documentele mașinii (Talonul și Cartea de Identitate) menționează faptul că mașina a fost modificată pentru persoane cu dizabilități, soția șoferului fiind imobilizată în cărucior cu rotile.

Familia în cauză, însoțită de fetița lor de 3 ani, a reușit să-și recupereze mașina de la locul de depozitare a autoturismelor ridicate în jurul orei 23.00, după ce au plătit 570 de lei, taxă de ridicare a autoturismului.

Ce spun judecătorii

Familia a dat în judecată Primăria Constanța și Direcția Generală de Poliție Locală solicitând anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor și a sancțiunilor dispuse prin acest act și obligarea intimatului la plata sumei de 570 lei aferente taxei de ridicare a autoturismului. Ei au arătat instanței că sunt posesori ai cardului-legitimație ce face dovada handicapului, card care se afla în acel moment la ei, nu pe bordul mașinii.

Astfel, magistrații Judecătoriei Medgidia au explicat că amplasarea cardului-legitimație într-un loc vizibil reprezintă, într-adevăr, o modalitate de a verifica dacă autoturismul parcat beneficiază de prevederile Legii nr. 448/2006, dar omisiunea de proceda la afișarea acestuia nu este sancționată contravențional în temeiul textului de lege reținut în procesul-verbal. Elementele răspunderii contravenționale sunt întrunite exclusiv în situația în care pe un loc de parcare special amenajat este parcat un autoturism care nu transportă o persoană posesoare a unui card-legitimație emis în condițiile art. 65 din Legea nr. 448/2006.

„Sub acest aspect, instanța învederează că nu pot fi primite argumentele intimatului, potrivit cărora neafișarea cardului-legitimație echivalează cu considerarea autovehiculului în cauză drept unul care nu are dreptul de a parca. Cu alte cuvinte, modalitatea de a face dovada unui drept nu se confundă cu însuși dreptul în discuție”, spun judecătorii.

Citește și: Pe cine slujește sau slugărește Poliția Locală Constanța?

Mai mult, instanța dă și un exemplu, pentru ca polițiștii locali din Constanța să înțeleagă mai ușor considerentele legii.

Cu titlu de exemplu, achiziționarea unui titlu de călătorie nominal în format electronic (un bilet de tren cumpărat online, cu menționarea numelui călătorului) oferă dreptul la o călătorie cu mijlocul respectiv de transport. Eventuală imposibilitate de prezentare a titlului de călătorie cu ocazia controlului nu echivalează cu utilizarea mijlocului de transport fără a deține un titlu valabil. ”

Legea, înțeleasă lato sensu, mai explică magistrații, nu îi impune persoanei în mod expres obligația de a afișa cardul-legitimație în partea din față a autoturismului pentru a beneficia de dreptul decurgând din deținerea cardului. Astfel, nu există nicio dispoziție care să asimileze omisiunea de a afișa cardul-legitimație cu nedeținerea unui titlu de a parca pe acele locuri. Afișarea cardului apare exclusiv ca o mențiune pe spatele acestuia, fără vreo sancțiune asociată în cazul neamplasării în loc vizibil.

De asemenea, instanța a decis ca familia din Medgidia să primească înapoi și cei 570 de lei plătiți către Confort Urban – societatea Primăriei Constanța care se ocupă de ridicarea mașinilor la nivel de municipiu.

Citește și: Poliția Locală Constanța a ridicat ilegal mașini din zona Peninsulară timp de trei luni

Instanța constată că dispoziția de ridicare a autoturismului a fost emisă în data de 03.01.2023, ora 19:41, în timp ce procesul-verbal a fost întocmit în data de 03.01.2023, ora 21:00. Mai mult, chiar în cuprinsul procesului-verbal este menționat numărul dispoziției de ridicare ceea ce arată ordinea în care actele au fost redactate. Din aceasta perspectivă, dispoziția de ridicare este cea care apare ca afectată de o cauză de nelegalitate, fiind dispusă de un agent al intimatului în absența unui măsuri tehnico-administrative corespunzătoare”, scriu judecătorii.

Sentința dată de Judecătoria Medgidia în data de 24 august (motivată la finalul lunii septembrie) poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare. Până acum, Primăria Constanța nu a făcut apel.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: