ISC: Primăria Năvodari a emis ilegal 51 de autorizații de construire pentru Mamaia Nord

Primăria Năvodari a emis ilegal 51 de autorizații de construire pentru edificarea de clădiri în Mamaia Nord, iar Prefectura Constanța a fost înștiințată de nereguli în vederea atacării în instanță a documentelor, potrivit unui răspuns solicitat de ’’Dobrogea Live’’ Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

’’Până în prezent, pentru 51 de autorizații de construire la constatate încălcări ale prevederilor legale cu ocazia emiterii acestora, au fost întocmite adrese către Instituția Prefectului Județul Constanța prin care s-a solicitat analizarea necesității și oportunității atacării acestora în instanța de contencios administrativ’’, se arată în răspunsul Inspectoratului.

La rândul său, Prefectura Constanța ne-a transmis că în urma sesizărilor ISC a inițiat 36 acțiuni în instanță.

’’Au fost promovate 36 acțiuni în contencios administrativ, la Tribunalul Constanța, ca urmare a sesizărilor formulate de Inspectoratul Județean în Construcții Constanța. Cele 36 de acțiuni includ 90 de procese verbale de control ale I.J.C. Constanța, care fac referire la 52 autorizații de construire și 43 certificate de urbanism. Acestea sunt singurele sesizări transmise de către Inspectoratul de Stat în Construcții Instituției Prefectului, cu referire la autorizațiile de construire emise pentru zona Mamaia Nord – Năvodari. Ele se află în diverse stadii procesuale, pe fond’’, explică reprezentanții Prefecturii.

Precizăm că autorizațiile de construire sunt asumate și semnate de primar, arhitectul-șef și secretarul general al primăriei.

Chelaru contestă acțiunile Prefecturii

Publicația noastră a arătat într-un material anterior că primarul Florin Chelaru (PSD), a depus întâmpinări în care susține că actele emise de primăria sa sunt legale, în schimb, controalele ISC nu respectă legea.

Astfel, Florin Chelaru, primarul din Năvodari (de care aparține Mamaia Nord și Mamaia Sat) cere instanțelor să nu admită solicitarea Prefectului deoarece în Procedura de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, aprobata prin Ordinul 310/28 februarie 2022, la art. 9 (1) se spune:

„În situația în care se constată că certificatul de urbanism a fost emis in baza unei documentații de urbanism aprobate cu nerespectarea prevederilor legale, faptă constatată ca urmare a unui alt act de control încheiat, se va notifica instituția prefectului cu privire la acest fapt…. (2) În situația în care, în baza certificatului de urbanism controlat emis cu nerespectarea prevederilor legale, s-a emis autorizația de construire/desființare, nu se mai dispun măsurile din prezenta procedură. În acest caz sunt aplicabile prevederile art. 9, art. 21, art. 33 şi art. 44 dir Procedura de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea autorizaților de construire/desfiintare”.

Așadar, spune Primăria Năvodari, nu suntem în situația în care Instituția Prefectului poate solicita instanței anularea Certificatului de Urbanism, în acest caz fiind aplicabile dispozițiile prevăzute In Procedura de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea autorizațiilor de construire/desființare.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza