Marea NeagrăBalustradele morții, pe litoral. „Așteptăm o tragedie ca instituțiile să intervină?” De...

Balustradele morții, pe litoral. „Așteptăm o tragedie ca instituțiile să intervină?” De dragul profitului, dezvoltatorii imobiliari îi expun pe clienți pericolelor

De dragul profiturilor, mulți dezvoltatori imobiliari care construiesc pe litoralul românesc încalcă cu bună știință legea. Fac asta chiar sub ochii autorităților sau cu complicitatea acestora. Singurii expuși pericolelor, chiar de moarte, sunt cei care cumpără apartamente la malul mării sau se cazează în ele.

În noiembrie 2023, o furtună mai puternică s-a înregistrat în Dobrogea. Unele balustrade ale imobilului OBA Luxury din Mamaia Sat s-au desprins. Din fericire, nu s-a înregistrat nicio victimă.

Balustradă desprinsă la OBA Luxury Mamaia Sat

Același lucru s-a întâmplat, spun sursele noastre, și la De Silva Residence, în Mamaia Nord. Aici, un etaj întreg a rămas fără balustrade, iar acest lucru este vizibil și acum. Reprezentanții De Silva Residence nu ne-au răspuns solicitării de a avea un punct de vedere.

De Silva Residence – Mamaia Nord

„70-80% dintre clădirile construite pe litoral sunt neconforme din punct de vedere al balustradelor. Trebuie să moară un om pentru ca instituțiile să se sesizeze. Așteptăm o tragedie? Vor fi aceleași instituții care acum închid ochii la aceste ilegalități”, ne spune un specialist consultat de Dobrogea Live. Omul preferă să-și păstreze anonimatul deoarece îi este frică de forța dezvoltatorilor imobiliari. „Sunt în joc afaceri de zeci de milioane de euro. Credeți că se împiedică ei de unul ca mine sau de un jurnalist ca dvs.?”, mai spune el.

Balustrade căzute, aruncate la marginea unor garduri în Mamaia Sat

Balustradele morții. Ce este agrementul tehnic

Conform legii, balustradele care nu dețin un agrement tehnic împreună cu avizul CTPC nu pot fi utilizate în cadrul lucrărilor de construcții (HG 668/2017). Agrementarea tehnică a unui sistem de balustradă are costuri suplimentare importante față de costul materiei prime, dar, pe partea cealaltă, asigură beneficiarul că viața nu-i este pusă în pericol.

Răspuns al Ministerului Dezvoltării

Citește și: Polițistul local pus să verifice rechinii imobiliari din Mamaia Nord a câștigat o sumă uriașă la pariuri sportive

Pentru a face profit cât mai mare, dezvoltatorii imobiliari de pe litoral preferă să încalce legea montând balustrade achiziționate de pe piață cu diferite firme private. Fac, astfel, economii de peste 60% față de costul real al montării unor balustrade agrementate. Pentru dezvoltatorii imobiliari nu contează că acele balustrade nu conferă siguranță, iar acest lucru se vede când bate vântul mai tare. Să ne închipuim că un copil se joacă pe balcon și se sprijină mai tare de o astfel de balustradă instalată neconform….

Exemplu de agrement tehnic

HG 668/ 2017 stabilește că agrementul tehnic în construcții este aprecierea tehnică favorabilă, concretizată într-un document scris, asupra aptitudinii de utilizare în conformitate cu cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor. Agrementul este elaborat de către un organism elaborator de agremente tehnice în construcții abilitat de Ministerul Dezvoltării. Lista agrementelor se poate verifica AICI.

Agrementul tehnic în construcții este însoțit de avizul tehnic în valabilitate emis de către Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții (CTPC). Încercările sau testele necesare elaborării agrementului tehnic în construcții se efectuează în laboratoare acreditate, în laboratoare notificate pentru evaluarea performanței aferente caracteristicilor esențiale, sau în laboratoare autorizate de Inspectoratul de Stat în Construcții.

Un producător, reprezentant autorizat sau importator de balustrade trebuie să dețină, conform legii,  agrementul tehnic în construcții însoțit de avizul tehnic în valabilitate, fără aceste documente recepția finală a construcției nu este acceptată.

Cu alte cuvinte, un dezvoltator imobiliar trebuie să achiziționeze balustrade doar de la firme care dețin agrement tehnic pentru acestea. În documentul respectiv se regăsesc toate indicațiile referitoare la rezistența balustradei, modul de prindere/montaj al acesteia etc. O balustradă nu se poate monta după ureche, fără să știi dacă ea corespunde destinației imobilului respectiv.

De Silva Residence

Litoralul românesc, plin de balustradele morții. Proprietarii de apartamente habar nu au

Așa cum menționam la începutul articolului, sursele Dobrogea Live au indicat faptul că 70-80% dintre construcțiile ridicate în ultimii ani pe litoral nu dețin agrement tehnic pentru balustrade. Agrementul tehnic este un document obligatoriu de prezentat și verificat la recepția finală a lucrărilor, recepție la care participă reprezentanți ai primăriei și care este supervizată de oamenii Inspectoratului de Stat în Construcții.

Citește și: VIDEO Mamaia Sat, locul de la malul mării unde mirosul de fecale este acoperit de nepăsare

Plecând de la cazul OBA Luxury din Mamaia Sat , acolo unde reprezentanții dezvoltatorului nu au putut face dovada existenței unui agrement tehnic, „Dobrogea Live” a solicitat explicații punctuale de la Inspectoratul de Stat în Construcții, dar răspunsurile nu au făcut altceva decât să ocolească adevărul.

Balustrade – ilustrație

Mai întâi, ISC ne explică faptul că toate documentațiile tehnice, de proiectare și de execuție sunt cuprinse în Cartea tehnică a unei construcții care se întocmește de către investitor/dezvoltator imobiliar și se predă beneficiarului/proprietarului construcției. ISC ne asigură că în cazul imobilelor despre care am întrebat noi (OBA Luxury, De Silva Residence, dar și altele asupra cărora o să revenim) „au fost întocmite Procese-Verbale de Recepție la Terminarea Lucrărilor, conform Regulamentului privind recepția construcțiilor, în care s-a consemnat că membrii comisiei au examinat documentele şi execuția lucrărilor și au propus admiterea”. Ne întrebăm ce documente au analizat în cazul OBA, dacă agrementul tehnic nu există… cum a fost posibilă recepția finală a lucrării?

În cazul imobilelor colective, Cartea tehnică a construcției ar trebui să fie în posesia Asociației de locatari, asociații care sunt conduse, de cele mai multe ori, de oameni aleși chiar de către dezvoltatorul imobiliar. Atunci când o persoană cumpără un apartament nu întreabă de această Carte tehnică  și nici nu verifică fiecare documentație în parte. Așadar, lipsa agrementului tehnic nu este adusă la cunoștința cumpărătorului, acesta se mută într-un apartament cu balustrade de sticlă despre care habar nu are că-i pot pune viața în pericol.

Citește și: Mamaia Nord, zona de lux a litoralului românesc, fără spații verzi. Construcțiile haotice au ocupat fiecare metru de pământ

Dar, lipsa agrementului tehnic ar trebui sesizată de către reprezentanții ISC sau ai administrației locale. De ce nu o fac? „Sunt sume mari care se vehiculează că se dau pentru ca instituțiile să închidă ochii la recepția finală. Este un dezastru cu aceste clădiri noi. Veți vedea că odată și odată o să bubuie pe litoral problema construcțiilor prost făcute”, adaugă una dintre sursele noastre.

NOTĂ: În timpul investigației noastre, ISC Constanța a recunoscut către un petiționar faptul că a efectuat în urma sesizărilor controale punctuale și s-au constatat „neconformități”, s-a dispus remedierea lor și s-au aplicat sancțiuni contravenționale.

Am solicitat și Primăriei Năvodari explicații și copiile proceselor-verbale de recepție ale unor lucrări din Mamaia Sat și Mamaia Nord, ținând cont că reprezentanții autorității locale ar trebui să le verifice. Până la momentul publicării articolului, Primăria Năvodari nu ne-a transmis niciun răspuns.

Vom reveni

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.