Marea NeagrăPrimăria vinde 1.000 mp din faleza Constanței cu 3,3 mil. lei, în...

Primăria vinde 1.000 mp din faleza Constanței cu 3,3 mil. lei, în condițiile în care legea interzice construcțiile pe taluz

  • În anii 2000, Radu Mazăre intabula abuziv o mare parte din taluz, pe care ulterior a înstrăinat-o. Astăzi, Chițac revinde revinde unul dintre aceste terenuri

Primăria Constanța, prin serviciul SPIT, a scos la licitație un teren de 1.050 mp categorie curți construcții, situat pe taluzul orașului, cu un preț de pornire de 3,29 milioane lei, în condițiile în care legea interzice ridicarea de construcții la o limită de cel puțin 10 metri de la creasta falezei.

Precizăm că potrivit legii, plaja și falezele reprezintă domeniu public al statului, sunt inalienabile, iar pe ele sunt permise doar construcții provizorii.

Terenul pe care îl vinde Primăria a fost luat sub sechestru de Serviciul public de impozite și taxe Constanța în 2023 de la firma CSM Univers Company din București, iar în prezent SPIT are drept de ipotecă asupra terenului, potrivit extrasului de carte funciară.

Anunțul de vânzare a terenului, printat pe două foi A4, a fost lipit cu scotch pe un panou cu țăruș înfipt în mijlocul parcelei aflată la câțiva metri de plajă, în zona Casei Căsătoriilor.

Sursa foto: Ștefan Manolescu

Potrivit extrasului de carte funciară consultat de “Dobrogea Live”, terenul a intrat în posesia Mariei Roxana Franchi în anul 2004, atunci când primarul Constanței, Radu Mazăre, a întabulat abuziv o mare parte din taluzul orașului, pe care ulterior l-a înstrăinat către sfera sa de interes.

În anul 2013, terenul de 1.000 mp ajunge în proprietatea firmei CSM Univers Company, deținută de cetățeanul american John Franco Franchi și compania americană One Genesis.

La finalul anului 2023, în cartea funciară este înscrisă SPIT Constanța cu drept de ipotecă legală, instituție care pe 28 ianuarie 2025 va scoate terenul la licitație pentru un preț de pornire de 3,29 milioane lei.

Sursa foto: Ștefan Manolescu

Intenția Primăriei Constanța de vinde un teren într-o zonă unde sunt interzise construcțiile poate fi interpretată ca un gest de impostură, întrucât cumpărătorul nu are nicio garanție legală că va putea valorifica terenul, care, contrar reglementărilor legale figurează ca fiind intravilan cu categorie de folosință curți construcții.

Pe de altă parte, vânzarea terenului de pe taluz demonstrează încă odată intenția primarului Vergil Chițac de a permite betonarea spațiului verde.

Publicația noastră a dezvăluit anul trecut că Primăria Constanța a validat prin încălcarea normelor legale a cel puțin 12 certificate de urbanism care au ca obiectiv edificarea de blocuri de până la 20 metri și artere auto pe taluz și o porțiune din plaja orașului.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.