3.4 C
Constanța
miercuri, noiembrie 30, 2022
AcasăCulturăEveniment cultural în aer liber la Biserica Armeană din Constanța

Eveniment cultural în aer liber la Biserica Armeană din Constanța

Biserica Armeană din Constanța va fi gazda mai multor lansări de carte, vineri, 17 iulie 2020, de la ora 18.00. Evenimentul este organizat de Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța și se va desfășura în aer liber.

Astfel, vor fi prezenate volumel ”Interpretări literare și miscelanea” și „Contemplații“, semnate de Arșaluis Sarchisian Gurău și volumul postum „Cerul înstelat deasupra mea“, semnat de Armand Gurău.

Moderatorul serii culturale va fi Aurel Lăzăroiu, iar invitații sunt Anaid Tavitian, Laura Văceanu, Cornelia Grozavu și Luciana Șerban.

„Interpretări literare și miscelanea“ este, în intenția autoarei Arșaluis Sarchisian Gurău, o carte ce-și propune să transmită note, observații, impresii cu privire la scrieri remarcabile ale literaturii noastre contemporane, opere în cel mai deplin sens al cuvântului, cu adevărat competitive în planul literaturii universale actuale, dar și referitor la creații ale unor colegi cenacliști (Cenaclul Literar Mihail Sadoveanu al Cercului Militar) cu reale perspective de a se impune în cadrul literaturii române a momentului. Cartea mai conține eseuri, schițe de portret, interviuri, precum și dedicații (improvizații) unor colegi cu prilejul lansărilor de carte se arată într-un comunicat al Cenaclului Literar Mihail Sadoveanu.

Citește și: La 10 km de Medgidia o bisericuță își plânge ctitorii și își așteaptă sfârșitul

Poeziile lui Armand îi seamănă, după cum arată omul de cultură Mihai Stepan Cazazian: „Așa cum nici el n-a acceptat vreun compromis în viață, rămânând integru și vertical în tot ceea ce a întreprins, versurile lui, clasice, în esență, sunt expresia acestei integrități. (…) Credincios acestui deziderat, poetul nu sacrifică niciodată perfecțiunea ideii, perfecțiunii formei. Credem că nu comitem nicio impietate, publicându-le, căci sunt frumoase, asemenea sufletului său, iar din frumos se cade să ne împărtășim toți, fără a ne face  vinovați de niciun păcat.

Titlul cărții împrumută titlul uneia dintre poeziile din volum, care – la rândul ei – se inspiră dintr-o cunoscută mărturisire a filosofului Immanuel Kant: „Două lucruri mă uimesc mai presus de orice: cerul înstelat deasupra noastră, legea morală în noi.”

De altfel, nu o dată, ba chiar în mod constant, Armand își proiectează sentimentele în plan cosmic, pentru ca – prin asociere cu astrele – să le înalțe și să le confere universalitate: „În echinox, tu zi ești nopții mele,/ Dar te percep ca tot ambivalent; Deasupră-mi, lună nouă între stele,/ Deasupră-mi, soare nou, incandescent.”

(Te cânt, femeie…)”.

Sursă foto: Wikipedia

Cele mai populare

Recent Comments