2.4 C
Constanța
miercuri, ianuarie 19, 2022
AcasăActualitateUn constănțean vrea să facă o hartă GIS cu copacii omorâți de...

Un constănțean vrea să facă o hartă GIS cu copacii omorâți de „toaletările” incorecte

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

  • ASOP: Faptul că administrația publică confundă coroana cu învelișul foliar este extrem de vizibil prin numărului enorm de arbori care se usucă după intervenția denumită ”toaletare”

Un bărbat din Constanța adună date și imagini cu arborii din oraș care s-au uscat în urma intervențiilor de “toaletare” incorecte, cu care vrea să tragă un semnal de alarmă prin realizarea unei hărți GIS (Sistem Informațional Geografic).

Pentru localnici este cunoscut faptul că toate acțiunile de „toaletare” asupra copacilor din Constanța se fac într-un singur mod – se secționează toate ramurile de la bază, intervenție total greșită, care duce deseori la scurtarea vieții sau uciderea chiar din acel an a arborelui, spun specialiștii peisagiști.

Acesta este și motivul pentru care Ștefan Manolescu (41 ani), absolvent de Știința Mediului, a decis să localizeze și fotografieze arborii care s-au uscat în urma intervențiilor deficitare ale operatorilor de întreținere spații verzi, lucrări girate de Primăria Constanța.

Cu materialele strânse, constănțeanul intenționează să realizeze, în aproximativ două luni, o hartă GIS, pentru a trage un semnal de alarmă asupra “distrugerii spațiului verde”.

“Aceste activități de tăiere totală a coronamentului stresează foarte tare arborii, iar unele specii nu se mai refac și se usucă. O hartă a distribuției lor ar putea determina opinia publică și organele abilitate să ia cunoștință de amploarea fenomenului și să ia atitudine”, ne-a spus Ștefan, care este analist energie regenerabilă.

ASOP: Nu se poate îndepărta mai mult de 25% din învelișul foliar al arborelui

Dobrogea Live a arătat fotografiile realizate de Ștefan reprezentanților Asociației Peisagiștilor din România (ASOP), iar reacția specialiștilor a fost vehementă – aceste practici afectează grav sănătatea arborilor.

“Conform standardelor Societății Internaționale de Arboricultură, nu se poate îndepărta mai mult de 25% din învelișul foliar în cadrul unui singur sezon de vegetație fără a afecta grav integritatea arborilor. Este de subliniat aici faptul că învelișul foliar se referă la frunzișul propriu-zis și la ramurile purtătoare de frunze care, în general, sunt reprezentate doar de ramurile crescute în ultimii trei ani. Faptul că în România administrația publică confundă coroana cu învelișul foliar este extrem de vizibil prin intermediul numărului enorm de arbori care se usucă după intervenția denumită ”toaletare””, a declarat președintele ASOP, Diana Culescu.

În doar 10 ani, suprafața verde a Constanței s-a înjumătățit

Precizăm că am solicitat municipalității încă de acum două luni lămuriri referitoare la Registrul spațiilor verzi și modalitatea de administrare a spațiilor verzi din Constanța, însă nici până în momentul de față nu am primit răspuns.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, suprafața verde a orașului s-a înjumătățit în ultimii ani. Astfel, conform ultimelor date disponibile, dacă în 2008, suprafața totală a spațiilor verzi din Constanța era de 301 hectare, în anul 2018 aceste suprafețe scăzuseră la 150 de hectare.

Sursa foto: Ștefan Manolescu

Citește și: Primăria Constanța, sancționată de trei ori pentru lipsa Registrului spațiilor verzi

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments