ANALIZĂ Dorin Popescu: Conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia, faza amenințărilor cu atacuri asupra obiectivelor strategice

Dorin Popescu (foto sus) este președinte și membru fondator al Asociației Casa Mării Negre din iulie 2017. Este lector universitar asociat la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța, Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice (unde predă cursuri din ariile curriculare “Comunicare” și „Relații Internaționale”). Analist politic, fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României – la Moscova, Cernăuți și Sarajevo, inclusiv în funcții de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al șefului Misiunii), jurnalist/publicist, Dorin Popescu deține gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012.

Analizele lui Dorin Popescu pot fi citite și pe www.casamariinegre.ro

În cursul după-amiezii de joi (16 iulie), o serie de lideri azeri și armeni au făcut declarații reciproce “în oglindă” privind posibilitatea efectuării unor atacuri cu rachete de mare precizie asupra unor ținte strategice ale celeilalte părți.

Oficiali armeni au admis joi posibilitatea efectuării unor lovituri cu rachete asupra rezervorului hidrocentralei azere de la Mingachevir / Mingəçevir (foto), cel mai mare de acest gen din Caucaz. Rezervorul asigură funcționarea Hidrocentralei Mingachevir / Mingəçevir (402 megawaţi). Distrugerea acestuia ar putea genera pierderi umane și economice semnificative, apa din interiorul acestuia putând inunda suprafețe semnificative de pe teritoriul Azerbaidjanului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului azer al Apărării, colonelul Vagif Dargahli, a declarat că, în cazul unui atac al părții armene asupra acestui obiectiv strategic azer, Azerbaidjanul va răspunde cu atacuri de rachete asupra reactorului Centralei atomice armene de la Metzamor (foto). Centrala nucleară Metzamor este situată la cca 30 de kilometri de Erevan, aproape de frontiera cu Turcia. Centrala (al cărei reactor actual de 407,5 megawaţi, a intrat în funcţiune în 1976) produce 40% din energia Armeniei. Reactorul nuclear al acestei centrale are prelungită durata de funcționare până în 2020. Funcționarea acestuia asigură securitatea energetică şi independenţa energetică a Armeniei. De securitatea acestei centrale răspund inclusiv trupele ruse din Divizia 102 dislocată în Armenia. Centrala este amplasată la cca 20 km de Turcia.

Colonelul Vagif Dargahli a precizat că relieful din zona rezervorului hidrocentralei de la Mingachevir / Mingəçevir (rezervor protejat de forțele antiaeriene ale armatei azere) nu permite efectuarea de lovituri asupra obiectivului. Vagif Dargahli a declarat că forțele armate azere dispun de noi sisteme de rachete, care ar putea efectua lovituri de răspuns asupra Centralei atomice armene de la Metzamor. Citatul oficialului militar, potrivit presei azere: “Armenia nu trebuie să uite că noile sisteme de rachete, care se află în dotarea forțelor armate ale Azerbaidjanului, sunt capabile să efectueze lovituri precise asupra centralei de la Metzamor, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru Armenia” (citat Ozu.az).

Este EXTREM DE PUȚIN PROBABIL CA PĂRȚILE SĂ RECURGĂ LA ATACURI RECIPROCE ASUPRA OBIECTIVELOR STRATEGICE, însă declarațiile de acest gen indică un nivel ridicat al tensiunilor bilaterale exacerbate în ultimele zile, pe fondul confruntărilor militare de la frontieră și al degradării semnificative a retoricii părților. Simultan, se încearcă soluționarea acestui conflict pe cale diplomatică.

Citește și: ANALIZĂ Dorin Popescu: Principalele modificări ale Constituției Federației Ruse. Cât mai poate fi președinte Vladimir Putin

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Doneaza