0.4 C
Constanța
luni, ianuarie 30, 2023
AcasăCulturăLa 10 km de Medgidia o bisericuță își plânge ctitorii și își...

La 10 km de Medgidia o bisericuță își plânge ctitorii și își așteaptă sfârșitul

Un mic lăcaș de cult creștin este în prag să dispară pentru totdeauna, la 10 km de Medgidia spre Cernavodă, pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Istoria bisericuței este la fel de zbuciumată ca a celor care au ctitorit-o și se împletește cu destinul tragic al țării din perioada comunistă.

La prima vedere pare că biserica a deservit comunitatea unui sat dispărut, din cauza clădirilor părăsite care o înconjoară, lucru nu departe de adevăr. De fapt, ea a fost ridicată de moșierul Dumitru Suditu, pe proprietatea sa, undeva în prima parte a secolului trecut, pentru a servi atât ca loc de rugăciune pentru el și angajați, dar și ca loc de mormânt pentru familia sa.

Istoria locului

Totul a început la sfârșitul secolului XIX, perioadă în care, Dobrogea, scăpată de sub dominația Imperiului Otoman, era colonizată masiv cu români din țară, care primeau aici pământ.

Astfel, în anul 1889, pe un deal situat în vecinătatea Văii Carasu (pe al cărei curs este azi Canalul Dunăre-Marea Neagră), între Medgidia și Cernavodă, își ridica moșie Dumitru Suditu, cel care avea să devină unul din cei mai cunoscuți și bogați proprietari de pământ din județul Constanța.

Casa familiei Suditu, din anul 1889

Pe moșia sa și au construit ulterior case și cei ce lucrau pentru el, și așa s-a născut ideea unei biserici care să le împlinească nevoile religioase.

În interiorul bisericii, sub naos, Dumitru Suditu a amenajat patru locuri de morminte, unde urmau să fie înhumați la timpul potrivit, atât el cu soția, cât și singurul lor fiu, Iliuță Suditu, cu soția sa. Dar, ocupația sovietică a României (1944 – 1958) și instaurarea regimului comunist aveau să aducă sfârșitul pentru tot ce clădise familia Suditu, inclusiv moartea lui Iliuță Suditu și profanarea mormintelor părinților săi.

Sfârșitul lui Iliuță Suditu și confiscarea averii

Pentru a afla mai multe date despre familia Suditu și ce s-a întâmplat cu moșia lor în perioada comunistă, am apelat la domnul inginer Ion Anghel Jeșcu, fost șef al Fermei 19 după Revoluție (fermă amplasată pe fosta proprietate a familiei Suditu).

Astfel, aflăm de la domnia să că perioada înfloritoare a familiei Suditu avea să se încheie odată cu ocupația sovietică a României. Ajunși și la moșia lui Ilie Suditu soldații ruși au pus pază militară aici, sub pretextul că îl vor proteja pe boier de hoți. Nu după mult timp, Ilie Suditu a fost împușcat mortal:

„Ceea ce vă spun sunt informații pe care le-am primit de la fiica lui Iliuță Suditu, doamna Smaranda, care a venit la fermă cu mama ei. În fermă erau cantonați un subofițer și un soldat, ambii sovietici, pentru a asigura paza. Într-o noapte, undeva pe la ora 11:00, vechilul (n. red. om de încredere al unui moșier) a strigat la boier că vin hoții. Boierul s-a dus la magazia de cereale cu pușca de vânătoare, unde a fost împușcat de soldați. Aceștia au justificat ulterior că au crezut că este unul din hoți, dar totul a fost o înscenare. Apoi soția boierului a fost dusă la Constanța la un colonel rus, de unde nu credea că o să mai scape cu viață. Dar, doar au speriat-o și i-au dat drumul”, a declarat pentru Dobrogea Live, ing. Ion Anghel Jeșcu.

Potrivit profesorului și istoricului Adrian Ilie, la 31 ianuarie 1937 Iliuță Suditu figura ca membru în Consiliul local al Comunei Urbane Medgidia.

După confiscarea averii familiei Suditu, biserica a fost închisă cu lacătul, iar moșia a fost transformată în IAS. Din nefericire, în această perioadă, mormintele boierului Dumitru Suditu și al soției sale au fost profanate, pentru că umbla vorba că au fost înmormântați cu numeroase bogății.

Mormintele boierului Dumitru Suditu și al soției, profanate

Până în anul 1988 acolo a funcționat IAS Peștera, iar după, Ferma 19, IAS Medgidia. Din informațiile pe care le avem până acum, o parte din pământul fostei moșii aparține Agenției Domeniilor Statului, iar o alta ar fi teren privat.

Tot de la domnul inginer Ion Anghel Jeșcu, am mai aflat că în casa familiei Suditu au funcționat înainte și după 1990 un magazin și o școală pentru copiii celor care lucrau la IAS. Până la începerea lucrărilor la partea a doua a Canalului Dunăre-Marea Neagră, de la magazinul din casa boierească se aprovizionau și locuitori din Mircea Vodă, care aveau amenajat un pod peste Valea Carasu.  

Din nefericire, nici după Revoluție nu a fost găsită o cale pentru conservarea bisericii, iar astăzi este pradă prăbușirii și uitării.

Galerie foto:

10 COMENTARII

    • Pe partea stângă a canalului, de la Medgidia spre Cernavodă, aproximativ 9,5 km. De la Medgidia drumul pornește de la stadion

    • Pe partea stângă a canalului, de la Medgidia spre Cernavodă, aproximativ 9,5 km. De la Medgidia drumul pornește de la stadion

  1. Foarte frumos si sanatos pentru crestiniii cat si pentru regiune sa se nasca un schit ortodox. Bunule Doamne fati loc placut . AMIN

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments