9 C
Constanța
sâmbătă, aprilie 17, 2021
Acasă Cultură Destinul bătrânei care a donat Mănăstirii Dervent terenul cu „crucea de leac”

Destinul bătrânei care a donat Mănăstirii Dervent terenul cu „crucea de leac”

Mănăstirea Dervent este una dintre cele mai frumoase și căutate mănăstiri din Dobrogea. Totodată, este și cea mai veche din județul Constanța, fiind înființată în perioada interbelică de Gherontie Nicolau, episcopul Constanței, pentru pelerinii care veneau să se închine la „crucile de leac”.

Dintre ctitorii lăcașului de cult, iese în evidență poate persoana cea mai importantă, o bătrână văduvă din Ostrov, județul Constanța, cea care a donat episcopiei pământul pe care se află și azi crucile de la Dervent. Fără acest gest, mănăstirea nu putea fi înființată.

De la Gherontie Nicolau, episcopul Constanței, aflăm că bătrâna a cumpărat cei 12.000 de metri pătrați din zona Dervent, special pentru a-i dona episcopiei, și, în același timp, a donat și materialul lemnos şi fierăria, cu care a fost clădită prima locuinţă, stăreţia mănăstirii.

Bătrână, neputincioasă şi mustrată pentru dania făcută, a fost aruncată din casa ei

Gestul bătrânei avea să o coste, însă. La aflarea veștii, copiii săi, extrem de supărați pe faptele mamei, au dat-o afară din casă și au lăsat-o „în ştirea Domnului”. Ajutorul a venit chiar de la Mănăstirea Dervent. Auzind de necazul ei, Gherontie Nicolau o aduce la mănăstire unde o face măicuță, cu numele Paraschiva, și o lasă în îngrijirea starețului.

Ctește și: FOTO Imagini de basm! Mănăstirea Dervent, îmbrăcată în mantie albă

Bătrână, neputincioasă şi mustrată pentru dania făcută, Parascheva Gheorghiu, a fost aruncată din casa ei de la Ostrov şi lăsată în ştirea Domnului. Atunci, Mânăstirea noastră i-a sărit în ajutor, a luat-o sub îngrijirea sa, iar eu am închinoviat-o aici, am îmbrăcat-o în negru subt numele de Parascheva monahia, dând-o sub îngrijirea unei babe şi încredinţând-o purtării de grijă a Stareţului. Şapte-opt ani în şir, biata bătrână a trăit în Mânăstire şi eu o vizitam, ori de câte ori veneam în inspecţie pe aici”, sublinia Gherontie Nicolau, pe 13 septembrie 1942, în predica de la sfințirea bisericii mănăstirii.  

Călugărită, monahia Paraschiva Gheorghiu avea o singură dorință: să vadă biserica terminată. Din păcate, cu doar un an înaintea finalizării și sfințirii ei, bătrâna Paraschiva a murit și a fost înmormântată în curtea mănăstirii. A fost prima persoană îngropată în cimitirul Mănăstirii Dervent:

Totdeauna ea, plângând, mă ruga să grăbesc cu terminarea şi sfinţirea bisericii ce se clădea, fiind ultima sa dorinţă, înainte de moarte, şi eu, totdeauna, îi făgăduiam, deşi lucrările întârziau din cauza evenimentelor.

Mănăstirea Dervent / Mormântul Paraschivei Gheorghiu, primul ctitor al mănăstirii

Citește și: Papasaul „doctorul carantinei”, primul medic din Dobrogea

Speram că, deşi slabă de tot, continuă Gherontie Nicolau, bătrâna maică va mai trăi; dar, anul trecut, fără boală, fără dureri, fără să fi bănuit cineva, căci cu două ceasuri în urmă Stareţul vorbise cu ea, cuvioasa maică Parascheva Gheorghiu şi-a dat, printr-un singur suspin şi o căscătură, ca după somn, obştescul sfârşit. Eu eram, atunci, la Bucureşti. A doua zi de înmormântare, trecând acasă, prin Ostrov, în drum, m-am oprit şi 1a Mânăstire şi auzind de moartea binefăcătoarei noastre, m-am dus la mormânt şi am spus ectenia cuvenită cu „veşnica ei pomenire”. Maica Parascheva este cea dintâi înmormântată în cimitirul Mânăstirii şi odihneşte aci, în nădejdea învierii de obşte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Ce foști parlamentari dobrogeni își vor pensiile speciale înapoi. Au deschis procese în instanță

Un fost parlamentar primea minimum 2.131 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani. Cei care au avut de la trei mandate...

Două noi investiții în rețele de apă și de canalizare pentru locuitorii din zona de sud a litoralului

RAJA SA a semnat astăzi – 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul Proiect Regional...

Miercuri, localitatea 23 August și stațiunile Olimp și Neptun vor rămâne fără apă

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și sectorizare, la nivelul Gospodăriei de apă - Tatlageac, RAJA SA va întrerupe furnizarea apei potabile miercuri –...

Trafic îngreunat în zona Tomis III din Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de pe bd. Tomis nr....

Recent Comments