Primării DobrogeneCondamnat în prima instanță la închisoare cu executare, Valentin Vrabie (PNL) și-a...

Condamnat în prima instanță la închisoare cu executare, Valentin Vrabie (PNL) și-a depus candidatura la Primăria Medgidia

Valentin Vrabie, primarul condamnat penal în prima instanță la închisoare cu executare, a anunțat că sâmbătă, 27 aprilie, și-a depus candidatura pentru un nou mandat de edil al orașului Medgidia.

„Am avut parte până acum de două mandate pline de provocări, pe care, cu ajutorul Bunului Dumnezeu și a susținerii dumneavoastră permanente, le-am depășit … Am reclădit Medgidia și am transformat orașul într-un loc mai bun, pe care cu toții îl numim cu drag ”acasă””, spune Vrabie.

Pe 15 martie 2024, judecătorii Curții de Apel Constanța au admis contestația în anulare formulată de Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia. Edilul fusese condamnat definitiv la 1 an și 7 luni de închisoare sub supraveghere pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual.

Citește și: Cum a scăpat Valentin Vrabie, primarul Medgidiei, de condamnarea definitivă. Ce greșeală au făcut judecătorii în apel

Apelul se află pe rolul Curții de Apel Constanța, iar următorul termen de judecată este fixat pentru data de 21 mai 2024.

Condamnarea, în prima instanță, a lui Vrabie

Pe 28 iunie 2022, Judecătoria Medgidia l-a condamnat pe Valentin Vrabie (PNL), primarul municipiului Medgidia, la 1 an și 7 luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual.

Procurorii susțin că, la data de 20.06.2019, în calitate de primar, Vrabie a atestat în documentul oficial certificat fiscal nr. 8577/20.06.2019, emis în favoarea S.C. HOLDING HONDOR STIL SRL (deținută de Ilie Hondoreanu), a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a certificat, în fals, că subscrisa nu are datorii la bugetul local, deși avea la cunoștință că, în realitate, figura cu datorie neachitată de 16.271 lei (aspect cunoscut de inculpat din moment ce cu aceeași ocazie a semnat și anexa la certificatul fiscal care cuprindea datele reale).

Sarabandă de acuzații la adresa judecătorului

Înainte de a da un verdict, completul de divergență a examinat apelul depus de Valentin Vrabie împotriva sentinței de condamnare dată de judecătorul Marius Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia.

Citește și: Medgidia, la un pas de faliment. Pe ce a risipit banii publici administrația Vrabie

Avocații lui Vrabie au lansat o sarabandă de acuzații la adresa judecătorului de fond indicând faptul că acesta nu a fost „un arbitru neutru”, „a încălcat legea” și a dispus reaudierea celor doi martori cu identitate protejatăiar atmosfera în care s-a desfăşurat administrarea probei a fost una „de război”, fiind prezente organe înarmate de poliţie. De asemenea, spun avocații lui Valentin Vrabie, apărarea a fost pusă într-o situaţie de inferioritate, iar instanța de fond i-a încălcat dreptul la apărare primarului Medgidiei.

În consecință, Vrabie solicită Curții de Apel Constanța desfiinţarea sentinţei apelate şi trimiterea cauzei spre rejudecare. Curtea se va pronunța pe 10 octombrie.

Acuzațiile pe care le aduce primarul Medgidiei judecătorului Marius Croitoru le puteți citi pe larg AICI.

Cum s-a realizat falsul

Un martor cu identitate protejată a declarat judecătorului că „în vara anului 2019, primarul a venit la Serviciul de Impozite si Taxe însoțit de o persoană necunoscută și a solicitat eliberarea unui certificat fiscal pentru firma S.C. HOLDING HONDOR STIL SRL. Acesta adresându-se persoanei de care era însoțit cu domnule Hondoreanu, explicând ca este patronal firmei. S-a intrat în sistemul primăriei cerându-se datele de identificare ale firmei respective și s-a constatat că sunt datorii substanțiale. S-a adus la cunoștință primarului datoria, cam peste 20.000 lei.  Acesta a insistat pentru eliberarea certificatului fiscal, spunând ca s-au făcut plăți prin ordin de plată, ca virament bancar, dar acestea întârzie să apară în sistemul primăriei. Primind aceste asigurări, s-a eliberat certificatul fiscal fără a fi semnat de funcționari. Totodată, primarul a asigurat ca nu va înmâna certificatul fiscal fără să vadă plata în sistemul primăriei și a plecat din birou însoțit de persoana respectivă (Hondoreanu.) S-a emis ulterior și o notă de plată care arăta exact datoria firmei respective la acel moment.”

Citește și: Valentin Vrabie, bun de plată pentru festivismele de la Peștera. Va scoate din buzunar peste 71.000 de lei

Mai departe martorul a declarant: “De asemenea, am auzit că pe data de 05 iunie 2020, organele de politie au venit în cadrul Primăriei Medgidia şi au ridicat acest certificat fiscal şi alte documente. A fost anunțat şeful serviciului, verificarea documentelor şi de modul în care a fost solicitat, eliberat certificatul fiscal pe 0, ulterior șeful direct l-a  informat pe primar asupra faptului că organele de poliție au ridicat acele documente, acesta afirmând că nu este nimic grav și dacă vom fi întrebați de organele de poliție de ce s-a eliberat pe zero, să spunem că a fost eroare de sistem. Primarul știa exact că exista norme în materie, că fiscalul trebuia semnat și de funcționar, lucru care nu s-a întâmplat”.

Un alt martor cu identitate protejată a declarat în fața instanței că „în data de 05.06.2020, au fost ridicate mai multe documente de la Serviciul de Impozite şi Taxe Locale. Ulterior, am aflat că era vorba despre un certificate fiscal al S.C. HOLDING HONDOR STIL SRL. Din discuțiile purtate, acest certificat fiscal a fost emis la solicitarea primarului, căruia i s-a adus la cunoștință că aceasta societate este rău platnic și are datorii la bugetul local.” La întrebarea instanței, dacă inculpatul a solicitat expres „dați-i certificatul pe 0, cu toate că existau datorii, martorul a răspuns afirmativ.

Citește și: EXCLUSIV Cum a încercat să scape Valentin Vrabie, primarul Medgidiei, de acuzațiile de fals. Pe cine a dat vina

Trebuie spus că declarația martorului Ilie Hondoreanu a fost catalogată de instanță ca neverosimilă deoarece acesta a spus că nu-l cunoaște pe Valentin Vrabie și nu are nicio legătură cu el, deși primarul a declarat: „cu Hondoreanu spun că am avut o relaţie destul de tensionată, izvorâtă din viziuni politice diferite”.

Urmărește-ne pe:

Doneaza