Medgidia, la un pas de faliment. Pe ce a risipit banii publici administrația Vrabie

Guvernul României a emis pe 8 iunie o Hotărâre prin care câteva localități din România au primit bani din Fondul de rezervă bugetară pentru asigurarea surselor de finanțare a cheltuielilor curente și de capital.

Astfel, Guvernul României a aprobat alocarea sumei de 16,7 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, bugetelor locale al unor unități administrativ-teritoriale. Beneficiari ai acestor fonduri alocate sunt 22 de unități administrativ-teritoriale din 17 județe (2 municipii, 1 oraș, 19 comune) care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește asigurarea surselor de finanțare a cheltuielilor curente și de capital.

Citește și: Valentin Vrabie, bun de plată pentru festivismele de la Peștera. Va scoate din buzunar peste 71.000 de lei

Medgidia, la un pas de faliment

Prin HOTĂRÂREA DE GUVERN 539/2023 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru unele unități administrativ-teritoriale se acordă Municipiului Medgidia, județul Constanța, suma de 7 milioane de lei.

Unitatea administrativ-teritorială Medgidia se confruntă cu reale dificultăți financiare în ceea ce privește asigurarea cheltuielilor de funcționare. Astfel sunt necesare sume pentru asigurarea funcționării, pentru asigurarea sumelor aferente deciziei privind eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale aferente salariilor, plăți restante conform declarației FI 118 și pentru achitarea plăților către furnizori”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.

Primarul orașului Medgidia a fost condamnat penal, în prima instanță, la un an și șapte luni de închisoare cu executare în dosarul în care este judecat pentru fals intelectual. Apelul este pe rolul Curții de Apel Constanța.

Valentin Vrabie (PNL), primarul orașului Medgidia, este trimis în judecată sub acuzația de fals intelectual. În calitate de primar, Vrabie ar fi emis și semnat un certificat fiscal în care se consemna faptul nereal că numitul Ilie Hondoreanu, în numele și pentru HOLDING HONDOR STIL SRL, nu are datorii la bugetul local. În realitate, exista o datorie de 16.271 lei. Documentul semnat în fals de primar a avut consecința juridică a încheierii unor acte notariale.

Citește și: Sentință definitivă: Bogdan Moșescu, fostul administrator public al Medgidiei, revocat abuziv de primarul Valentin Vrabie

Pe ce s-a risipit bugetul Medgidiei

Pe lângă investițiile în proiecte finanțate în mare parte din fonduri guvernamentale sau europene, administrația condusă de primarul Valentin Vrabie a cheltuit, conform SEAP, prin cumpărare directă. „Dobrogea Live” vă prezintă o parte din aceste achiziții directe:

 • 230.000 de lei pentru evenimentul „Ziua Copilului”;
 • 863.000 de lei pentru lucrări de reparații a instalației electrice și înlocuire a stâlpilor de iluminat din Parc Nord (SC Green Garden Ambient SRL);  
 • 762.000 de lei pentru reamenajarea locului de joacă din parc Nord (SC Seaside Playgrounds SRL);
 • 42.200 de lei pentru lumini și sunet de scenă (SC Zeedo Media);
 • 172.500 de lei pentru achiziționarea a douăi autoturisme;
 • 263.000 de lei pentru consultanță și studii DALI proiect bazin olimpic;
 • 454.400 pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de irigații Parc Intim (SC Green Garden Ambient SRL);
 • 267.500 de lei pentru achiziționarea de brazi naturali (SC Green Garden Ambient SRL);
 • 525.000 de lei pentru repararea trotuarului de pe strada republicii;
 • 238.800 de lei pentru servicii poștale,
 • 270.000 de lei pentru servicii topografice;
 • 120.000 de lei servicii de consultanță juridică (avocat Beca G Stere)
 • 270.000 de lei pentru servicii de promovare în mass-media.

Citește și: EXCLUSIV Cum a încercat să scape Valentin Vrabie, primarul Medgidiei, de acuzațiile de fals. Pe cine a dat vina

sursa foto: FB/Valentin Vrabie

Urmărește-ne pe:

Doneaza