JustițieValentin Vrabie, bun de plată pentru festivismele de la Peștera. Va scoate...

Valentin Vrabie, bun de plată pentru festivismele de la Peștera. Va scoate din buzunar peste 71.000 de lei

În decembrie 2015, satul Peștera, județul Constanța, era promovat de mass-media ca fiind „Satul lui Moș Crăciun”, iar imaginile cu parcul împodobit festiv au fost văzute de majoritatea românilor.

Curtea de Apel Constanța a decis definitiv, în aceste zile, că Valentin Vrabie, primar al comunei Peștera în anul 2015, trebuie să plătească UAT Peștera suma de 71.364,44  reprezentând dobânzi penalizatoare la contractele încheiate de Primăria Peștera pentru iluminatul festiv achiziționat pentru sărbătorile de iarnă 2015/2016.

Citește și: Martori amenințați în dosarul inculpatului Valentin Vrabie. Primarul Medgidiei este judecat pentru fals intelectual

V. Vrabie (stânga) și Felix Stroe (președinte PSD Constanța) – arhivă dec. 2015

Cum a ajuns V. Vrabie bun de plată

În 4 noiembrie 2015, Primăria Peștera, condusă de V. Vrabie, încheia trei contracte (nr. 123/2015, nr. 124/2015 si nr. 126/2015) în valoarea totala de 484.933 lei, cu SC Energo Install SRL privind furnizarea și montarea de decorațiuni luminoase pentru sărbătorile de iarnă.

Pentru că plata acestor facturi nu s-a făcut la timp, societatea a dat în judecată primăria și a obținut în instanță dobânzi penalizatoare în valoare de 82.944,18 de lei datorate de UATC Peștera.

Citește și: Reabilitarea Liceului „Nicolae Bălcescu” Medgidia, un „DEZASTRU”. Profesorul care a semnalat problemele, amenințat de primar

Conform dispozițiilor Curții de Conturi, care a verificat în 2017 Primăria Peștera, UAT Peștere a fost nevoită să întreprindă demersuri în instanță pentru a recupera prejudiciul de 82.944,18 lei rezultat din neplata la timp a facturilor.

Tot la acel control, Curtea a constatat mai multe nereguli cu privire la achiziția iluminatului festiv făcută de administrația Vrabie în 2015. „În anul 2015, UAT Peștera a divizat achizițiile de furnizare și montare decorațiuni luminoase pentru sărbătorile de iarnă, prin încadrarea acestora în coduri CPV distincte în vederea evitării aplicării procedurilor de achiziție, încredințând în mod direct aceste contracte unui singur operator economic cu care a încheiat trei contracte în aceeași zi. Deși valoarea lor este de 391.000, fără TVA (aproximativ 88.000 de euro fără TVA), UAT Peștera a stabilit în mod incorect modalitatea de atribuire prin încredințare directă a acestor contracte”, spun reprezentanții Curții de Conturi.

De asemenea, cei 484.933 de lei au fost cheltuiți de primărie la dispoziția lui Valentin Vrabie deși nu exista nicio sursă de finanțare aprobată din bugetul local și fără ca aceste contracte să fi fost vizate pentru control financiar preventiv.

Citește și: EXCLUSIV Cum a încercat să scape Valentin Vrabie, primarul Medgidiei, de acuzațiile de fals. Pe cine a dat vina

Așadar, UAT Peștera s-a îndreptat împotriva fostului primar Valentin Vrabie pentru recuperarea dobânzilor penalizatoare rezultate din neplata la timp a celor trei facturi. Instanța a decis, atât pe fond, cât și în apel că Vrabie trebuie să plătească doar 71.364,44  de lei reprezentând dobânzile penalizatoare calculate de la data scadenței şi până la data de 31.03.2016, dată de la care Vrabie nu a mai ocupat funcția de primar al comunei Peștera.

Decizia definitivă a Curții de Apel Constanța

Citește și:

Concurs de angajare organizat de Primăria Medgidia, în atenția procurorilor. „M-au declarat admisă, apoi primarul a anulat examenul”

Sentință definitivă: Bogdan Moșescu, fostul administrator public al Medgidiei, revocat abuziv de primarul Valentin Vrabie

 

Urmărește-ne pe:

Doneaza