Reabilitarea Liceului „Nicolae Bălcescu” Medgidia, un „DEZASTRU”. Profesorul care a semnalat problemele, amenințat de primar

Începutul anului școlar 2022/2023 găsește Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia în plin șantier. Aici se derulează un proiect de reabilitare energetică al cărui termen de finalizare este incert. Valoarea reabilitării depășește 12 milioane de lei, dintre care mai bine de 7 milioane sunt bani de la bugetul orașului Medgidia. Profesorul Marius Furtună a descris pe contul său de Facebook situația de la acest liceu și i-a adresat public mai multe întrebări primarului Valentin Vrabie arătând că edilul l-ar fi amenințat.

Citește și: Concurs de angajare organizat de Primăria Medgidia, în atenția procurorilor. „M-au declarat admisă, apoi primarul a anulat examenul”

„Dobrogea Live” vă prezintă integral postarea profesorului Furtună:

„1 septembrie … a început anul școlar! Pentru cei mai mulți profesori, motiv de bucurie a revederii colegilor și de entuziasm pentru reîntâlnirea cu copiii. Bucuria și entuziasmul meu au fost sufocate de dezamăgire și frustrare!

marius furtuna
Prof. Marius Furtună – Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Medgidia sursa foto: Facebook M.F.

Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu este în proces de reabilitare energetică a clădirii. Din punctul meu de vedere, în calitate de profesor cu 24 de ani vechime în această unitate de învățământ, de diriginte și de părinte al unui elev de clasa a X-a, situația în acest moment se poate descrie într-un cuvânt: DEZASTRU!

Citește și: Primarul Medgidiei, condamnat la închisoare de judecătorul pe care l-a acuzat că nu e imparțial

Din acest motiv, îi adresez public domnului Primar Valentin Vrabie, câteva întrebări:

1. De ce proiectul, aprobat din 2017, este în faza de execuție abia acum?

2. Care este termenul de finalizare al execuției? Luna decembrie 2022, așa cum a afirmat constructorul sau luna iulie 2023, așa cum a afirmat Managerul de Proiect (reprezentantul Primăriei)?

3. De ce există întârzieri foarte mari deja? Promisiunile constructorului au fost că sala de sport va fi gata în luna mai 2022 iar Sala de Festivități până la începutul anului școlar. Ambele termene au fost ratate, nu s-au finalizat lucrările nici azi!

4. Ce măsuri a luat managerul de proiect în privința distrugerilor provocate de constructor:

• acoperișul liceului a fost decopertat, a plouat și au fost distruse parțial laboratoarele de biologie, informatică, geografie, istorie (computere, materiale didactice, parchet)

• au fost scoase geamurile vechi la etajul doi, fără a fi montate altele și, din cauza vântului, a fost distrus mobilierul școlar

• suprafața de joc a sălii de sport a fost deteriorată de schelele montate în incintă

5. De ce a fost nevoie să fie schimbate acoperișurile clădirii principale și a sălii de sport, ambele schimbate relativ recent, tot de Primăria Medgidia, cu bani mulți și eforturi de convingere îndelungate?

6. Organizarea de șantier respectă prevederile legale? Este firesc ca, de luni de zile, personalul administrativ al liceului să lucreze în condiții de șantier, înconjurat de moloz, praf, zgomot, vată bazaltică (periculoasă pentru sănătate)? Au fost delimitate spațiile de lucru de zonele în care accesul este restricționat? Managerul de proiect și/sau dirigintele de șantier au luat măsuri în această privință? Este nevoie de o vizită a reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții și/sau a reprezentanților Inspectoratului teritorial de muncă?

7. Ce demersuri a făcut Primăria Medgidia pentru ca elevii și profesorii LTNB să nu își desfășoare activitatea, la începutul acestui an școlar, în alte două școli, de o parte și de alta a canalului, în mai multe schimburi? Cât timp va dura această stare de fapt care demonstrează dezinteresul, nepăsarea, neprofesionalismul, lipsa de respect și empatie față de elevi, părinți, profesori? Până când va trebui să alergăm de colo până colo, între 2 școli, de dimineață de la 7 până seara la 7? Când se vor finaliza lucrările? Măcar un termen estimativ, o asumare de responsabilitate!

Citește și: EXCLUSIV Cum a încercat să scape Valentin Vrabie, primarul Medgidiei, de acuzațiile de fals. Pe cine a dat vina

Și ultima întrebare, care le poate înlocui pe precedentele. Acest proiect este făcut să îmbogățească pe cineva (eventual să sporească nemeritat profiturile firmei constructoare, care aparține, absolut întâmplător, unui cetățean care la un moment dat avea mari datorii către bugetul local) sau este gândit în beneficiul comunității locale, astfel încât, până și ultimul bănuț din cei 12 milioane de lei (!!!) să fie cheltuit cu chibzuință, responsabilitate, respect pentru bunul public, atașament pentru copiii Medgidiei?

La final, o mărturisire, un comentariu și o precizare.

Mărturisesc că sunt orgolios, încăpățânat și nu îmi place să las lucrurile neclarificate. Am fost educat, de părinții mei (profesori ambii) și de bunicii mei, să spun adevărul cu orice risc, să nu mă las intimidat și să am curajul propriilor opinii. Telefoanele de amenințare, injuriile nu mă sperie defel. Ba dimpotrivă, stârnesc în mine frustrare, revoltă intensă și dorința de a merge până la capăt în apărarea propriei demnități.

Când un primar liberal sună un cetățean la prima oră din zi și îi cere să stea în banca lui, să nu mai vorbească, când îl amenință cu plângeri penale și cu sintagme de genul ”nu o să mai fiu băiat bun și o să vedeți..”, când, în lipsă de argumente logice, de dialog civilizat bazat de evidențe, se apelează la jigniri, orice urmă a liberalismului dispare. Comunismul propunea adevărul unic, perorat de conducător și asumat orbește de cei din jur. Cred, în continuare, că libertatea de conștiință, de opinie, de expresie sunt valori în care trebuie să credem și pe care trebuie să le respectăm și apărăm.

Citește și: De doi ani, Poliția Medgidia tergiversează cazul vandalizării mașinii contracandidatului lui Vrabie

Precizez, pentru trolii de serviciu, a căror unică sarcină în fișa postului este să îl apere pe primar și să atace pe oricine are curajul să fie de altă părere, că am inițiat demersurile pentru a intra în posesia transcriptului convorbirii telefonice pe care am avut-o cu domnul Vrabie și pe care, cu acordul dumnealui, o voi face publică!”, scrie profesorul Marius Furtună.

Urmărește-ne pe:

Doneaza