5.4 C
Constanța
marți, decembrie 6, 2022
AcasăActualitateIPS Calinic al Sucevei, despre Teodosie: Noi nu ne cățărăm pe cisterne,...

IPS Calinic al Sucevei, despre Teodosie: Noi nu ne cățărăm pe cisterne, nu ne urcăm cu macaraua pe turle, de aceea avem mii de credincioși

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, răspunde public deoseori întrebărilor ce-i sunt adresate din partea credincioșilor din eparhie. Astfel, Arhiepiscopia Sucevei are pe site o rubrică intitulată „Răspunsul ierarhului”.

Joi, 1 septembrie, arhiepiscopul Calinic a făcut mai multe precizări legate de un articol apărut la adresa sa. Printre altele, ierarhul menționează că slujește, dar slujește netransmițând în direct slujbele, așa cum o fac alți episcopi. Referirea este directă la Teodosie al Tomisului care transmite orice slujbă la care participă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Cât despre slujbe, aș îndemna la liniștire, căci slujesc, nu mă sustrag slujbelor. Şi aceasta se vede, chiar dacă nu prin transmisiuni pe paginile de socializare, duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare, când în prima parte a zilei slujesc şi apoi plec în teren”, spune IPS Calinic.

Apoi, ierarhul Sucevei și Rădăuților arată că nu a refuzat venirea în eparhia sa a niciunui episcop care să slujească pe la diferite parohii. Aici, vizat este, din nou, Teodosie care stă mai mult în Arhiepiscopia Sucevei decât în cea a Tomisului pe care ar trebui să o păstorească. Recent, Teodosie a preferat să slujească în județul natal – Suceava – decât să participe la slujba de înmormântare a unui stareț din județul Constanța (părintele Ioil de la mănăstirea Istria).

Citește și: Interes scăzut pentru înscrierea la Facultatea de Teologie din Constanța

De asemenea, arhiepiscopul Calinic face referire la „spectacolul” făcut de ierarhul de la Constanța atunci când se cațără pe cisternele cu apă (Bobotează) sau când se urcă pe turlele bisericilor cu macaraua. Toate acestea duc la îndepărtarea credincioșilor, nu la apropierea lor de Biserică.

Şi în plus, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vin foarte mulţi ierarhi ca invitaţi ai preoţilor; nu am refuzat pe niciunul. Este adevărat, la slujbe noi nu citim în genunchi rugăciunile de dezlegare, precum alţii, nici nu ne cățărăm pe cisterne ca să sfinţim apa, nici nu ne urcăm cu macaraua pe turlele bisericilor ca să le sfinţim crucile, ci, ceea ce facem, facem în limitele decenţei şi ale bunei cuviinţe. Aşa se şi explică prezenţa sutelor și miilor de credincioşi care vin la Biserică”, spune IPS Calinic al Sucevei și Rădăuților.

Vă reamintim, în județul Suceava, la Dorna Arini, Teodosie a investit într-un complex turistic alături de care se află ridicată și o mănăstire. Afacerea imobiliară este evaluată la mai multe milioane de euro.

Captură- Răspunsul ierarhului sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Așa, asta ca să ne învrăjbim și mai mult între noi. Nu e treaba noastră a mirenilor ce fac ierarhii. Să ne vedem de mântuirea noastră, de spovadă și ascultările de duhovnici, zic. Un articol trist. Doamne, ajută!

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments