JustițieJudecătorii nu cred că Radu Mazăre s-a îndreptat în pușcărie. Cum a...

Judecătorii nu cred că Radu Mazăre s-a îndreptat în pușcărie. Cum a încercat fostul primar al Constanței să obțină liberarea condiționată

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, este închis la Penitenciarul București-Jilava, acolo unde își ispășește pedeapsa de 9 ani pentru fapte de corupție. Pe 6 martie 2024, Mazăre a înaintat la Judecătoria Sectorului 4 o cerere de liberare condiționată. Pe 17 aprilie, instanța a respins solicitarea. Decizia nu este definitivă.

Citește și: Primăria Constanța a recuperat doar 24 de terenuri din cele 80 din Dosarul Retrocedărilor

Mazăre a arătat în fața instanței că a executat fracţia corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberare condiţionată, acesta executând 2/3 din pedeapsa cu închisoarea aplicată, prima condiţie fiind astfel îndeplinită.

Citește și: Judecătorii din Madagascar nu-l pot scăpa de pușcărie pe Radu Mazăre

De asemenea, Radu Mazăre susține că şi-a îndeplinit obiectivele stabilite în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă, a fost recompensat, nu a fost sancţionat disciplinar, a participat la programe educaţionale şi sociale, a desfăşurat activităţi de deservire a unităţii. Petentul a menţionat că a participat constant la activităţi cultural-educative de instruire, la numeroase cursuri, la activităţi de grup religioase sau liturgice desfăşurate de către preotul ortodox, cercuri de lectură, consiliere, cursuri de adaptare pentru viaţa instituţionalizată, programe şi activităţi de asistenţă socială, program de pregătire pentru liberare şi a solicitat în mod constant să participe la activităţi lucrative în toată perioada de încarcerare.

„S-a apreciat că petentul a dat dovadă de însuşire şi acceptare a regulilor  de încarcerare, existând suficiente dovezi că s-a îndreptat, iar faptele comise constituie un aspect izolat în viaţa sa. Mai mult, petentul a arătat că este integrat în viaţa de familie, beneficiind în perioada de executare a pedepsei închisorii de sprijinul mediului de suport al familiei extinse, prin vizite, convorbiri telefonice, toate acestea constituind premise ale faptului că scopul pedepsei a fost atins”, sciu avocații lui Mazăre, citați de judecători în motivarea deciziei.

Citește și: Ce spune Ministerul Justiției despre „eliberarea” lui Radu Mazăre

Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din Penitenciarul București-Jilava a înaintat instanței un raport în care recomanda amânarea pe un termen de 10 luni a posibilei liberări condiționate invocând multiplele acte materiale săvârşite ce demonstrează perseverenţa infracţională.

Judecătorii nu cred că Mazăre s-a îndreptat

Radu Mazăre a început executarea pedepsei a început la data de 08.05.2019 și aceasta va expira la 14.12.2027. Mazăre execută pedeapsa în regim deschis.

Instanţa a reținut faptul că petentul-condamnat a executat fracţia obligatorie de 2/3 din pedeapsă, astfel cum reiese din procesul-verbal nr. 12/21.03.2024, prima condiţie a liberării condiţionate fiind îndeplinită în cauză.

„Simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce în niciun caz prin ea însăşi la dispunerea liberării condiţionate. Prin urmare, în cazul în care nu există aparenţa unei reeducări, instanţa nu este obligată a proceda la liberarea condiţionată a condamnatului, în măsura în care aceasta nu face dovada unor eforturi temeinice de îndreptare, iar odată aflat în libertate, ar prezenta un potenţial pericol pentru societate mai înainte de executarea integrală a pedepsei”, spun judecătorii în motivare.

Citește și: Chițac pășește pe urmele lui Mazăre. Dovada că primarul vrea să intabuleze abuziv o bucată de faleză pentru a o vinde la cererea fostului șef Confort Urban

Astfel participarea lui Radu Mazăre la diferite programe educaționale din cadrul penitenciarului au fost finalizate fără credite, petentul înregistrând inclusiv un abandon la un concurs tematic din anul 2019 şi două absenţe la două concursuri tematice din anul 2020, astfel că prin natura lor, aceste participări, singure, nu pot duce la modelarea unei atitudini de respectare a legii şi reeducare a deţinutului.

De asemenea, judecătorii au reținut că în sarcina petentului a mai fost stabilită o altă pedeapsă, acestea fiind contopite în prezentul mandat. „Este evident faptul că în analiza acestei compatibilități aceste aspecte prezintă o anumită importanță, fiind reprezentative pentru statutul moral, social şi infracţional al persoanei, ce reprezintă punctul de plecare în analiza dovezilor temeinice de îndreptare. În aceste condiţii, raportat la faptul că petentul se află la prima analiză şi la restul considerabil rămas de executat, pedeapsa expirând la termen la data de 14.12.2027, instanţa apreciază că la acest moment nu se justifică un act de clemenţă, neavând convingerea că acesta poate fi reintegrat social şi că prezintă suficiente garanţii care să susţină ideea că nu va continua să săvârşească infracţiuni”, au notat magistrații în motivarea respingerii cererii de liberarea conduiționată formulată de Radu Mazăre.

Citește și: Vergil Chițac (PNL) încearcă „manevra Mazăre” în dosarul penal instrumentat de DNA. PSD anunță că nu-l sprijină

Urmărește-ne pe:

Doneaza