„De 40 de ani nu s-a mai construit un spital în oraș, de aceea deschiderea Spitalului Modular este un motiv atât de mare de mândrie. S-au depus eforturi enorme, asta pentru că așteptările noastre au fost mari și am făcut tot posibilul să îndeplinim fiecare obiectiv pe care ni l-am propus, întotdeauna cu gândul la cât de mult o să vină în sprijinul cetățenilor”, spune primarul Vergil Chițac.
Proiectul unui spital modular în curtea Spitalului de boli Infecțioase a fost o soluție de compromis pe care actuala administrație locală a găsit-o după tragicul eveniment din 1 octombrie 2021 când un incendiu a izbucnit în Secția ATI a SBI. Șapte femei, internate în acea secție, au murit.
O parte a SBI aeste în continuare nefuncțională, iar în compensație, după mai bine de doi ani, Primăria Constanța a reușit să instaleze un spital modular alvcătuit din containere.
Spitalul modular a costat 10 milioane de euro și are 52 de paturi, dintre care 10 sunt de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), fiind dotat cu aparatură medicală şi echipamente de ultimă generaţie, cu farmacie și laborator. Beneficiază de un RMN și un computer tomograf.
Ce spun constănțenii despre modular
Deși primarul Vergil Chițac se laudă cu această realizare, o realizare pe care a făcut-o în mod forțat și care are la bază o tragedie, constănțenii văd altfel lucrurile. Pentru ei, aceste containere care alcătuiesc un modular nu reprezintă un spital în adevăratul sens al cuvântului, un spital despre care se tot vorbea în campania electorală 2020.
Iată ce spun oamenii pe rețelele sociale:
„Două femei în România au construit un spital din donații, din ce au putut ele, iar în Constanța în anul 2023 se construiește un spital din containere cu o capacitate de 52 paturi. Pe această cale țin să felicit pe Dl Gargamel”.
„1. Ăsta nu este spital construit, este spital „LEGO”! 2. A venit „leneșul de la primărie” la inaugurare?”
„Atât s-a putut!”
„Stați să îl vedem funcțional. Pun pariu că va apărea la „Romania te iubesc” în scurt timp.”
„Atât se poate într-o țară membră UE? 34 de ani de democrație și „dezvoltare” continuă. Mandatul viitor o sa facă un spital în corturi!”
„Niște containere în curtea Spitalului de Boli infecțioase reprezinta primul Spital public din România?”
„Ăsta este spitalul promis în campania electorală?”
„Oare mai haleste cineva vrăjeala voastră?”
„Dacă nu lua foc secția ATI, nu făcea nimic”
Medicul Cora-Mitroi Maxim: Modularul nu e un spital, ci o soluție de avarie
Cora-Mitroi Maxim este printre puținii medici, dacă nu singurul, care lucrează la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și care a avut curajul să vorbească despre realitatea din această unitate medicală aflată în subordinea primăriei.
După ce Vergil Chițac a început să se laude public cu „marea realizare” a unui spital modular, medicul Cora-Mitroi Maxim a scris pe Facebook un text din care vă prezentăm câteva pasaje:
„Bineînțeles că Modularul din curtea Spitalului de Infecțioase, care are oricum jumătate de clădire în paragină, e mai mult decât nimic! Bineînțeles că așteptăm darea lui în folosință, cât mai rapid, pentru că e nevoie și dacă va avea și imagistică, atunci cu atât mai bine!
Dar chiar acesta e „spitalul” pe care generațiile viitoare îl merită? Ne învățăm copiii să aspire la mai mult, dar ne-am obișnuit să plecăm capul și să acceptăm prea puțin!
Modularul acesta nu e un spital în adevăratul sens al cuvântului, ci doar o soluție de avarie! Așa cum au fost gândite și celelalte astfel de structuri din țară! Potrivită, ce-i drept, pentru vremurile pe care le trăim, cu războaie la fiece pas, de zici că trăim prin anii ’40! Dar doar atât! Nimic mai mult!
Lăsând de-o parte că e un ansamblu de cașcarabete, de un hidos nemaiîntâlnit, dacă devine funcțional și reușește să treacă de autorizațiile DSPului, CNCANului s.a.md., tot e ceva decât nimic!
Dar ca să ieși in public, ca edil, în fața constănțenilor, cu atâta emfază, cu atâta aroganță și să te lauzi, de parcă ai înfăptuit neînfăptuitul, e peste puterea mea de înțelegere!
Da, s-a intrat în campania electorală! Pricep.
Dar poate ar fi câștigat niște voturi, dacă ni s-ar fi adresat din poziția de om smerit, aflat în slujba cetățeanului de rând și s-ar fi scuzat că nu a putut livra constănțenilor mai mult!
Furtuna de azi noapte (postarea a fost făcută pe 19 noiembrie 2023 n.red.) a demonstrat inca o data, ca lucrarile facute in oras pe multi, foarte multi bani au fost executate de mantuiala! In cladirea spitalului in care s-ar fi investit un milion de euro, subsolul s-a inundat la fel ca in trecut! Nicio schimbare in bine!
Niste amarate de butoane de panica pentru bolnavi nu au devenit functionale in cei doi ani scursi de la incendiu, dar primarul se eticheteaza ca fiind victima atacurilor celor neaveniti!
Nu am crezut că dnl acesta ar fi chiar salvatorul cetății, trimis de providență, desi am avut incredere, dar nici nu mi-am imaginat vreodata, că pentru un om de statura domniei sale va fi atât de…mic!”