Primăria Constanța a dat pe 13 iulie 2023 ordinul de începere a șantierului pentru construirea spitalului modular care va fi ridicat în curtea Spitalului Județean de Boli Infecțioase Constanța, investiție de 11,8 milioane euro.
Deși amplasamentul se află în zona protejată a Necropolei orașului antic Tomis (cod LMI CT-I-s-A-02555), municipalitatea a dispus începerea excavărilor fără să fi solicitat avizul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, așa cum prevede legea, se arată într-un răspuns al instituției, solicitat de ’’Dobrogea Live’’.
Potrivit Ordonanței 43/2000, lucrările de construire în zonele aflate pe lista monumentelor istorice se execută doar după cercetare arheologică sau cu supraveghere arheologică, monitorizare dispusă de Direcția pentru Cultură printr-un aviz pe care primăria este obligată să îl solicite în certificatul de urbanism.
Primăria Constanța, care este și beneficiarul investiției, nu a solicitat, iar Direcția de Cultură nu a emis aviz pentru lucrările de execuție a spitalului modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
Pentru că Direcția Generală Urbanism și Patrimoniu din cadrul Primăriei a eliberat autorizație de construire fără aprobarea DJCC, instituția de cultură a solicitat ’’oprirea de urgență a tuturor intervențiilor în sol și punerea la dispoziția instituției a documentelor justificative pentru această lucrare’’, se arată în răspunsul DJCC.
Dan Petre Leu, arhitectul-șef al Constanței și șef al Direcției Generale Urbanism și Patrimoniu nu a răspuns solicitării noastre de a comenta situația.
Posibil mormânt hipogeu în zona șantierului
Dr. Constantin Băjenaru, seful secției de Arheologie preventivă din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, afirmă că excavările neautorizate s-ar putea să fi afectat patrimoniul arheologic al Necropolei Tomisului, în condițiile în care sunt informații că în subteranul din curtea spitalului ar putea fi unul dintre mormintele hipogeu despre care comunitatea arheologică are date.
’’S-au efectuat deja lucrări ce par a fi fundații, dar nu putem spune exact până nu intrăm să vedem șantierul. Sper să nu fi săpat foarte mult pentru că zona este foarte importantă din punct de vedere arheologic.
Acolo este una dintre zonele bogate și centrale ale Necropolei Tomisului, este o zonă cunoscută ca având morminte hipogee și sunt informații că unul dintre ele se află chiar în curtea Spitalului Județean de Boli Infecțioase’’, a declarat Băjenaru pentru ’’Dobrogea Live’’.
Săpăturile, profund ilegale
La fel ca Direcția pentru Cultură, șeful secției de Arheologie preventivă spune că municipalitatea a încălcat legea.
’’Din ce știm, primăria și-a emis certificat de urbanism fără să bifeze și avizul de la Direcția pentru Cultură, un aviz elementar. Într-o zonă ca acesta, săparea fără cercetare arheologică prealabilă sau supraveghere arheologică este profund ilegală’’.
Primăria Constanța a dat ordinul de începere a lucrărilor pe 13 iulie, ceea ce înseamnă că termenul de patru luni de valabilitate a contractului de execuție a spitalului modular va curge până la data de 13 octombrie cu un impediment pe care administrația locală va fi greu să-l explice.
Certificatele de urbanism și autorizațiile de construire sunt totdeauna asumate și semnate de către primar, arhitectul-șef și secretarul general, care validează legalitatea documentului.
Asocierea care a câștigat contractul, condusă de o firmă înființată cu 10 luni înaintea atribuirii
Primăria Constanța a anunțat în urmă cu o lună că ’’lucrările de la spitalul modular intră în linie dreaptă. Pe 13 Iulie 2023, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor și s-a predat amplasamentul către societatea care executa noul Spital modular. Corpul modular va avea 52 de paturi din care 10 paturi de ATI și va fi dotat cu Computer tomograf, RMN, farmacie și laborator. Structura modulară a fost gândită ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și va asigura completarea serviciilor medicale pentru aceasta unitate. Serviciile de imagistică sunt o premieră pentru SCBI care nu a avut în dotare CT și RMN. Valoarea noului Spital modular este de 10 milioane de euro, iar termenul de finalizare este de 4 luni de la data începerii lucrărilor’’.
Asocierea care a câștigat contractul de ridicare a spitalului modular este formată din Medicare Engineering SA, Med Q Clinexpert SRL, Vici Evolution SRL și CON-A Operations SRL.
Liderul asocierii este Medicare Engineering, firmă cu un singur angajat înființată cu 10 luni înaintea acordului contractual semnat cu Primăria Constanța, însă asupra acestui aspect vom reveni cu un alt material.
Am solicitat reprezentanților administrației locale o reacție pe subiectul tratat, punct de vedere pe care îl vom publica în măsura în care îl vom primi.