EXCLUSIV: Ministerul Culturii a făcut plângere penală împotriva Primăriei Constanța, care a distrus patrimoniul arheologic din curtea Spitalului de Infecțioase

Ministerul Culturii a sesizat Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Constanța după ce conducerea Primăriei Constanța a dispus construirea unui spital modular pe un sit arheologic fără să solicite descărcarea de sarcină arheologică, așa cum impune legea.

Potrivit unui răspuns solicitat de ’’Dobrogea Live’’ Ministerului Culturii, instituția crede că prin intervenția nelegală a primăriei a fost distrus patrimoniul arheologic și doar 20% din sit a putut fi cercetat. Documentul prin care instituția guvernamentală arată că a făcut plângere penală este semnat de ministrul de resort, Raluca Turcan, asumare rară pentru un răspuns formulat în baza legii 544.

Publicația noastră a semnalat vara aceasta că Primăria Constanța a dat pe 13 iulie 2023 ordinul de începere a șantierului pentru construirea spitalului modular care va fi ridicat în curtea Spitalului Județean de Boli Infecțioase fără să solicite avizul Direcției pentru Cultură.

Șantierul pentru spitalul modular, proiect în valoare de 12 milioane euro, este amplasat în zona protejată a Necropolei orașului antic Tomis (cod LMI CT-I-s-A-02555).

Reprezentanții Direcției pentru Cultură au efectuat un control în curtea Spitalului de Boli infecțioase unde au constatat că pe 80% din suprafața totală a șantierului se turnase beton, iar pentru restul suprafeței instituția a dispus de urgență asistență arheologică.

Potrivit Ordonanței 43/2000, lucrările de construire în zonele aflate pe lista monumentelor istorice se execută doar după cercetare arheologică sau cu supraveghere arheologică, monitorizare dispusă de Direcția pentru Cultură printr-un aviz pe care primăria era obligată să îl solicite în certificatul de urbanism.

Exact la o lună după controlul instituției de Cultură, arheologii din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au descoperit pe restul suprafeței de 20% numeroase obiecte antice și opt morminte elenistice și romane, de incinerație și de inhumație, cel mai probabil secolul I-III d. Hr., a declarat pentru ’’Dobrogea Live’’, conducătorul cercetării, arheologul Dr. Ștefan Georgescu.

Sursa foto: Archaeologia Tomitana

Arheologii au avertizat încă din vară că lucrările dispuse neautorizat de primărie s-ar putea să fi afectat patrimoniul arheologic al Necropolei Tomisului, în condițiile în care sunt informații că în subteranul din curtea spitalului ar putea fi unul dintre mormintele hipogeu despre care comunitatea arheologică are date.

’’S-au efectuat deja lucrări ce par a fi fundații, dar nu putem spune exact până nu intrăm să vedem șantierul. Sper să nu fi săpat foarte mult pentru că zona este foarte importantă din punct de vedere arheologic. Acolo este una dintre zonele bogate și centrale ale Necropolei Tomisului, este o zonă cunoscută ca având morminte hipogee și sunt informații că unul dintre ele se află chiar în curtea Spitalului Județean de Boli Infecțioase’’, declara în urmă cu o lună pentru ’’Dobrogea Live’’ Dr. Constantin Băjenaru, șeful secției de Arheologie preventivă din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Primarul, arhitectul-șef și secretarul general, pasibili de dosar penal

Certificatele de urbanism, prin care municipalitatea trebuia să ceară avizul Ministerului Culturii, sunt totdeauna asumate și semnate de către primar, arhitectul-șef și secretarul general, care validează legalitatea documentului.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza