- Toate descoperirile arheologice din ultimii 30 de ani au primit aprobare pentru proiecte imobiliare
- Directorul Muzeului de Istorie spune că “nu poți să trăiești într-un oraș de ziduri antice. Trebuie să te pui și în pielea beneficiarului”
- Primăria solicită Min. Culturii și CJC să se implice în problemă și să găsească împreună surse de finanțare pentru achiziția siturilor arheologice
Distrugerea patrimoniului cultural antic al Constanței de către noile proiecte imobiliare este o problemă care nu a figurat pe agenda de soluții a niciunei instituții locale în ultimii 30 de ani.
Asta în ciuda faptului că la momentul publicării acestui material sunt în derulare, în zona peninsulară, nu mai puțin de patru proiecte imobiliare care vor acoperi cu clădiri moderne o parte din istoria orașului.
Pentru că este tardiv să căutăm vinovații pentru acest flagel, am încercat să aflăm care sunt soluțiile pentru stoparea fenomenului care pentru alte țări cu moșteniri istorice similare este de neconceput.
În Peninsulă, oriunde ai săpa se găsesc vestigii, motiv pentru care această limbă de pământ figurează pe Lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii sub codul și denumirea CT-I-s-A-02553 – Sit Arheologic “Orașul antic Tomis”.
Cum ajuge autorizația de construire la beneficiar
Cum terenurile cu pricina se află sub auspiciile unui regim special, proprietarii nu pot obține autorizație de construire fără să prezinte Primăriei certificatul de descărcare de sarcină arheologică (actul prin care se confirmă că terenul în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic poate fi redat activităţilor umane curente).
Până la obținerea documentului trebuie parcurse următoarele etape:
- arheologii realizează cercetarea arheologică a terenului;
- arheologii întocmesc și trimit raportul tehnic de cercetare arheologică Comisiei Națională de Arheologie (Ministerul Culturii) – raportul conţine propunerea arheologilor cu privire la protecţia vestigiilor descoperite;
- Comisia Națională de Arheologie aprobă raportul și îl transmite Direcției Județene pentru Cultură;
- Direcția Județeană pentru Cultură transpune eventualele condiții și emite certificatul de descărcare de sarcină arheologică a suprafeţei cercetate;
- Proprietarul depune la Primărie certificatul de descărcare în urma căruia primește autorizație de construire, cu respectarea recomandărilor specialiștilor;
“Nu poți să trăiești într-un oraș de ziduri antice”
Este important de menționat că toate rapoartele emise în ultimii 30 de ani de către instituțiile amintite mai sus au fost favorabile construirii peste vestigiile din Peninsulă, chiar dacă în acele locuri au fost scoase la lumină mărturii inestimabile ale istoriei Constanței.
Singura măsură restrictivă dispusă de autorități a fost conservarea ruinelor prin acoperirea cu pământ sau ridicarea construcției pe piloni.
Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea a declarat pentru “Dobrogea Live” că arheologii nu pot recomanda interzicerea lucrărilor de construire pentru că acest lucru ar însemna să oblige statul să achiziționeze terenul respectiv.
“Nu ai cum să impui să nu se construiască, pentru că atunci intervine alt aspect – statul ar trebui să-și exercite dreptul de preemțiune și să cumpere terenul, iar dacă statul nu cumpără… Așa că îl lași pe proprietar să construiască. Nu poți să trăiești într-un oraș de ziduri antice. Trebuie să te pui și în pielea beneficiarului. Totul se învârte în jurul banilor”, a explicat șeful Muzeului, instituție care asigură cercetările arheologice în județul Constanța.
Trebuie subliniat că Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța obține venituri consistente de pe urma cercetărilor arheologice solicitate de proprietarii terenurilor.
Primăria invită Min. Culturii și CJC la discuții
Totodată, Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene pentru Cultură, instituția care emite certificatele de descărcare arheologică, ne-a spus că singura autoritate care ar putea stopa construirea pe vestigii, prin achiziția terenurilor, este Primăria.
Am solicitat primarului Vergil Chițac un punct de vedere referitor la ce soluții are pentru valorificarea vestigiilor, mai ales în condițiile în care, în urmă cu un an, edilul se prindea într-un lanț uman în jurul proiectului imobiliar de la Lupoaică, prin care își manifesta indignarea față de construirea pe patrimonial cultural al Constanței.
Vergil Chițac a refuzat să-și asume o declarație, redirecționând solicitarea noastră către Biroul de presă al Primăriei Constanța
“Vestigiile Tomisului sunt de importanță națională. Efortul de a le pune în valoare trebuie să fie unul conjugat, al administrației locale împreună cu cea centrală. Primăria Constanța invită pe această cale la un dialog instituțional pentru găsirea unei soluții la comun pentru recuperarea în domeniul public și punerea în valoare ale acestor obiective” se arată în răspunsul Primăriei.
Pentru că nu era clar pe cine invită Primăria la dialog în vederea găsirii unei soluții, purtătorul de cuvânt al administrației locale, Alin Vintilă, a nuanțat răspunsul.
“Este vorba de Direcția Județeană pentru Cultură, care aparține de Ministerul Culturii, și Muzeul de de Istorie Națională și Arheologie Constanța, care aparține de Consiliul Județean Constanța. Împreună cu ei trebuie să găsim o soluție de finanțare. Așa este fair-play față de constănțeni”, a explicat reprezentantul Primăriei.
Orașul de sub Peninsulă
Între timp, grupul consilierlor locali USR PLUS Constanța a înaintat direcțiilor de specialitate din Primărie, în vederea determinării indicatorilor tehnico-economici, un proiect care prevede răscumpărarea prin expropriere de utilitate publică a terenului de lângă Lupoaică, sub care se află ruinele intrării în Cetatea Antică Tomis.
Din păcate, pe două dintre cele trei loturi ale terenului vizat, proprietarii au demarat deja lucrările de construire a două blocuri de birouri moderne, cu regim de înălțime P+4.
Sub întreaga suprafață a Peninsulei din Constanța zace îngropat Orașul antic Tomis, cu mărturii ale civilizației elene și romane din perioada cuprinsă între VI î.Hr. şi VI d.Hr.
Comentariile sunt închise.