La scurt timp de la venirea lui Teodosie la Constanța (2001), Consiliul Local dădea Hotărârea 413/26.11.2001 prin care Arhiepiscopia Tomisului primea în folosință gratuită 920 mp de teren în zona Macu Roșu – Tomis III – Tomis IV. După 20 de ani, Vergil Chițac propune Consiliului Local să-l ia înapoi.
Arhiepiscopia trebuia să construiască aici o biserică. După 6 ani, în anul 2007, Consiliul Local dă o altă Hotărâre (nr. 230) care schimbă HCL 413 în sensul că Arhiepiscopia primeșteîn folosință gratuită o suprafață de teren de 612 mp situat pe strada Soveja, zona O1, O2, O6. Același act condiționa Arhiepiscopia să obțină în cel mult un an autorizație de construire și să treacă la treabă.
Peste alți doi ani, o nouă Hotărâre de Consiliu Local (251/2009) prelungește termenul de obținere a autorizației de construire cu un an (până în 2010) și oferă Arhiepiscopiei un termen de trei ani pentru finalizarea bisericii.

Arhiepiscopia Tomisului nu face nici de data aceasta nimic, iar același Consiliu Local (vorbim de perioada Radu Mazăre) aprobă o Hotărâre în anul 2012 (nr. 220) prin care se abrogă orice termene date Arhiepiscopiei pentru obținerea autorizațiilor sau edificarea construcției.
Faptul că Arhiepiscopia Tomisului nu a respectat niciun termen prevăzut în aceste HCL a atras pierderea dreptului real asupra terenului. Acest lucru este constantat definitiv de judecători atunci cînd Asociația de proprietari bloc O6 a acționat ăn instanță Primăria Constanța și Arhiepiscopia tomisului. Oamenii erau nemulțumiți că parcarea lor se va transforma într-o biserică.
„La data emiterii autorizației de construire (februarie 2014) Arhiepiscopia Tomisului nu se mai afla în posesia niciunui act administrativ individual prin care să mai dețină în folosință terenul atribuit”, spun judecătorii.

Trebuie spus că, în urmă cu câțiva ani, Arhiepiscopia Tomsului, prin preoții bisericii Izvorul Tămăduirii, a început un șantier pe acel teren, distrugând parcarea dintre blocuri și unele alei de acces. Apoi, totul a rămas la stadiul de noroi sau praf.

Aceeași ascociație de locatari mai câștigă un proces (în februarie 2021) prin care Confort Urban și Primăria Constanța sunt obligate să refacă aleile de acces ți locurile de parcare la Blocul O6. În aceeași lună, februarie 2021, primăria posta câteva fotografii cu acea zonă, menționând că te simți ca „în evul mediu” acolo.
În consecință, după aproape 20 de ani, terenul respectiv va intra din nou în folosința municipalității. În acest sens, primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de Hotărâre prin care constată încetarea efectelor HCL menționate și cere Direcției de Patrimoniu și Cadastru din cadrul primăriei să radieze din cartea funciară dreptul de folosință gratuită a terenului de 612 mp de către Arhiepiscopia Tomisului.

sursa foto deschidere: Primăria Constanța
Citește și:
Arhiepiscopia Tomisului refuză să aplice o sentință judecătorească. Preot: „O să-i execut silit”
VIDEO Arhiepiscopia a încercat să dreagă busuiocul în cazul reclamei în care apare Teodosie
Teodosie și Tănăsescu, „martirii” Ortodoxiei, pregătesc tradiționalul scandal de Paște