Arhiepiscopia Tomisului refuză să aplice o sentință judecătorească. Preot: „O să-i execut silit”

Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, a fost condamnată definitiv, în septembrie 2020, să plătească daune morale unui preot. De atunci, părintele primește doar promisiuni, iar acum spune că-i va executa silit.

În anul 2016, Arhiepiscopia Tomisului publica o listă a preoților caterisiți, pe care era prezent și preotul militar Traian Chircu. Despre acesta, instituția condusă de Teodosie spunea că a fost judecat şi caterisit de consistoriul Arhiepiscopiei Tomisului la data de 11 iunie 2009 pentru următoarele capete de acuzare: gestionarea incorectă, în interes propriu, a unităţii bisericeşti în care a slujit, producând daune financiare în sumă de 272.440,06 Lei; calomnierea şi acuze neîntemeiate la adresa clerului şi a organelor superioare bisericeşti; îndeplinirea cu rea credinţă a îndatoririlor impuse de legiuirile bisericeşti; îndeletnicirea cu afaceri potrivnice chemării preoţeşti; neascultarea de autorităţile bisericeşti.

Doar că, preotul Traian Chircu, prin sentința canonică definitivă și irevocabilă a Patriarhiei Române, nr. 1/31.01. 2013 a fost achitat de caterisirea celor de la Constanța. Mai mult, preotul militar, care slujește de câțiva ani în Mitropolia Clujului, a câștigat, spune el, toate procesele penale și civile cu Arhiepiscopia Tomisului.

„N-a fost suficient că mi-a înscenat fraude financiare că să-mi poată lua cu japca biserica militară ctitorită în Mangalia, să o transfere în biserică civilă de parohie,(…), distrugându-mi cu o răutate diabolică viața, cariera și preoția, a trebuit ca 12 ani să suport procese canonice, penale și civile ca să-mi dovedesc nevinovăția, să-mi recuperez identitatea socio-profesională confiscată ilegal, necanonic, abuziv și discriminatoriu”, spune preotul Chircu.

Citește și: Lecția de omenie pe care muftiul Iusuf Muurat i-a dat-o arhiepiscopului Teodosie

Arhiepiscopia Tomisului, condamnată

După publicarea în anul 2016 a listei preoților caterisiți, listă pe care era inclus și el deși nu era adevărat, preotul Chircu a acționat în judecată Arhiepiscopia Tomisului. Procesul s-a terminat, iar judecătorii au condamnat definitiv instituția condusă de ÎPS Teodosie la plata unor daune morale în valoare de 15.000 de lei.

„Pentru a-mi recupera daunele morale stabilite de instanță, fără a mai apela la executare silită împotriva Arhiepiscopiei Tomisului, am propus ierarhului care răspunde de această instituție să-mi  achite datoria judiciară în cauză, scutindu-l de costurile suplimentare specifice unei executări silite”, spune preotul.

Deși sentința a rămas definitivă în septembrie 2020, până acum Arhiepiscopia i-a plătit doar 3.000 de lei, bani virați prin intermediul unei persoane care activează în acea instituție.

„Ierarhul viclean mi-a aruncat doar o momeală de 3.000 lei, mințindu-mă că-mi achită diferența în tranșe săptămânale de câte 5.000 lei, foarte probabil amăgindu-se că astfel a scăpat de executare silită”, mai spune preotul care este acum a decis să-i execute silit pe cei din Arhiepiscopie.

În toată corespondența purtată cu consilierul juridic al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Chircu primea promisiuni că i se vor face plățile, scuze că nu i se poate plăti deoarece „au conturile blocate”, sau că se caută soluții.

sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului

VIDEO Catolicii, din nou în vizorul ÎPS Teodosie: „Nu au dimensiunea căinței”

Nu și-au ascultat păstorul. Teodosie, boicotat de credincioși

Urmărește-ne pe:

Doneaza