6.1 C
Constanța
luni, ianuarie 25, 2021
Acasă Justiție Arhiepiscopia Tomisului refuză să aplice o sentință judecătorească. Preot: „O să-i execut...

Arhiepiscopia Tomisului refuză să aplice o sentință judecătorească. Preot: „O să-i execut silit”

Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, a fost condamnată definitiv, în septembrie 2020, să plătească daune morale unui preot. De atunci, părintele primește doar promisiuni, iar acum spune că-i va executa silit.

În anul 2016, Arhiepiscopia Tomisului publica o listă a preoților caterisiți, pe care era prezent și preotul militar Traian Chircu. Despre acesta, instituția condusă de Teodosie spunea că a fost judecat şi caterisit de consistoriul Arhiepiscopiei Tomisului la data de 11 iunie 2009 pentru următoarele capete de acuzare: gestionarea incorectă, în interes propriu, a unităţii bisericeşti în care a slujit, producând daune financiare în sumă de 272.440,06 Lei; calomnierea şi acuze neîntemeiate la adresa clerului şi a organelor superioare bisericeşti; îndeplinirea cu rea credinţă a îndatoririlor impuse de legiuirile bisericeşti; îndeletnicirea cu afaceri potrivnice chemării preoţeşti; neascultarea de autorităţile bisericeşti.

Doar că, preotul Traian Chircu, prin sentința canonică definitivă și irevocabilă a Patriarhiei Române, nr. 1/31.01. 2013 a fost achitat de caterisirea celor de la Constanța. Mai mult, preotul militar, care slujește de câțiva ani în Mitropolia Clujului, a câștigat, spune el, toate procesele penale și civile cu Arhiepiscopia Tomisului.

„N-a fost suficient că mi-a înscenat fraude financiare că să-mi poată lua cu japca biserica militară ctitorită în Mangalia, să o transfere în biserică civilă de parohie,(…), distrugându-mi cu o răutate diabolică viața, cariera și preoția, a trebuit ca 12 ani să suport procese canonice, penale și civile ca să-mi dovedesc nevinovăția, să-mi recuperez identitatea socio-profesională confiscată ilegal, necanonic, abuziv și discriminatoriu”, spune preotul Chircu.

Citește și: Lecția de omenie pe care muftiul Iusuf Muurat i-a dat-o arhiepiscopului Teodosie

Arhiepiscopia Tomisului, condamnată

După publicarea în anul 2016 a listei preoților caterisiți, listă pe care era inclus și el deși nu era adevărat, preotul Chircu a acționat în judecată Arhiepiscopia Tomisului. Procesul s-a terminat, iar judecătorii au condamnat definitiv instituția condusă de ÎPS Teodosie la plata unor daune morale în valoare de 15.000 de lei.

„Pentru a-mi recupera daunele morale stabilite de instanță, fără a mai apela la executare silită împotriva Arhiepiscopiei Tomisului, am propus ierarhului care răspunde de această instituție să-mi  achite datoria judiciară în cauză, scutindu-l de costurile suplimentare specifice unei executări silite”, spune preotul.

Deși sentința a rămas definitivă în septembrie 2020, până acum Arhiepiscopia i-a plătit doar 3.000 de lei, bani virați prin intermediul unei persoane care activează în acea instituție.

„Ierarhul viclean mi-a aruncat doar o momeală de 3.000 lei, mințindu-mă că-mi achită diferența în tranșe săptămânale de câte 5.000 lei, foarte probabil amăgindu-se că astfel a scăpat de executare silită”, mai spune preotul care este acum a decis să-i execute silit pe cei din Arhiepiscopie.

În toată corespondența purtată cu consilierul juridic al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Chircu primea promisiuni că i se vor face plățile, scuze că nu i se poate plăti deoarece „au conturile blocate”, sau că se caută soluții.

sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului

VIDEO Catolicii, din nou în vizorul ÎPS Teodosie: „Nu au dimensiunea căinței”

Nu și-au ascultat păstorul. Teodosie, boicotat de credincioși

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

A început demontarea roții panoramice de lângă faleza Constanței

Proprietarii roții panoramice din parcarea de la Poarta 1 au demontat o parte din cabinele instalației, semn că încep lucrările de eliberare a zonei. Pe...

24 ianuarie – „România” devine, oficial, numele comun al Principatelor Unite

Anul acesta, pe 24 ianuarie, s-au împlinit 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești îl...

Imagine dezolantă: Lebede înotând printre gunoaie

Lebedele sunt nevoite să înoate printre gunoaiele care plutesc pe Lacul Tăbăcărie din municipiul Constanța. Fotografiile cu lebăda care înoată printre gunoaiele aruncate de...

Ivan Patzaichin îl contrazice pe Dan Barna: „Nu am revenit asupra deciziei”

După ce Dan Barna, liderul USR și vicepremierul Guvernului, a anunțat ieri că „l-a convins” pe Ivan Patzaichin să revină asupra deciziei de a...

Recent Comments