Precum nu există nuntă fără lăutari, așa nu există mare sărbătoare ortodoxă fără un scandal provocat de oamenii Arhiepiscopiei Tomisului. Se apropie Învierea Domnului și acest lucru agită apele la malul mării.
Deși la nivel guvernamental au avut loc întâlniri cu reprezentanții cultelor, deși Guvernul a anunțat că deocamdată nu s-a discutat concret nicio limită orară pentru noaptea de Înviere, care să-i determine pe credincioșii ortodocși să fie acasă înainte ca slujba să se termine, Teodosie și Tănăsescu pozează în „martirii” Ortodoxiei și au început cearta cu oficialitățile.
„Martiri” de profesie, arhiepiscopul Teodosie și purtătorul lui de cuvânt Tănăsescu au găsit un nou subiect de tulburare a Postului Mare. Mai întâi, Teodosie (cel care se vrea mitropolit, și de ce nu, chiar patriarh) a lansat indeea închiderii bisericilor la ora 2.00 în noaptea de Înviere.
„Imposibil să oprim slujba la ora 2! Voi ţine toată slujba. Şi cine-o să ne oprească?…Biserica e autonomă, e a lui Dumnezeu. Nu poate comanda un laic în Biserică“, spune Teodosie la Antena 3.
Imediat, Tănăsescu îl acompaniază pe șeful său și sare la gâtul/credința lui Raed Arafat.
„Domnule Arafat, vă rog frumos să nu deveniți ca Faraonul Egiptean.Când poporul a cerut să se roage, i s-a dublat norma de muncă. Apropo: de ce noaptea poți merge la muncă, dar la rugăciune nu?!De când munca e mai importantă decât Biserica?!Vă rog, nu slujiți mamonei profitului, ci libertății religioase”, scrie Tănăsescu.
Patriarhia încearcă să-i potolească pe „martirii” de la Tomis
Într-un comunicat de presă, pe care Arhiepiscopia Tomisului nu l-a citit, Vasile Bănescu, reprezentantul Patriarhiei Române spune:
„În legătură cu neînțelegerea legată de intervalul orar al ridicării restricțiilor de circulație (pe jos sau cu mijloc de transport personal) în noaptea de Înviere, neînțelegere pe care unii s-au grăbit să o speculeze din nou martiric:
Slujba Învierii începe și se termină la ore diferite în bisericile catolice și ortodoxe. În cele din urmă ea se desfășoară între orele 0.00 și cel târziu 4.00. Ține de elementară evidență că, în contextul oficial explicat deja de autorități și cultele religioase care au avut azi (25 martie n.red.) un dialog onest și fertil, participanții la această slujbă din cea mai sfântă noapte pentru creștini se vor putea întoarce la casele lor fără să fie vânați și amendați pe străzi, iar slujba în sine va fi oficiată conform rânduielii sale firești.
Ora 2.00 este unul dintre reperele orare ale ridicării temporare a restricțiilor în noapte de Paști a creștinilor catolici, a căror slujbă de Înviere începe și se termină mai devreme decât cea ortodoxă. Reperele orare referitoare la aceasta din urmă vor fi comunicate la timp spre liniștirea noastră a tuturor”, transmite Patriarhia Română.
Vă reamintim că și anul trecut, înainte de Înviere, Arhiepiscopul Teodosie a iscat un scandal pe tema participării credincioșilor la slujbă, în contextul pandemiei. Mai apoi, la Constanța a fost organizată „Învierea a doua”.
Comentariile sunt închise.