-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăCulturăSenatorul Remus Negoi va propune ministrului de Interne restructurarea Poliției Patrimoniului

Senatorul Remus Negoi va propune ministrului de Interne restructurarea Poliției Patrimoniului

Senatorul constănțean Remus Negoi va propune ministrului Afacerilor Interne înființarea de noi structuri teritoriale specializate în protejarea patrimoniului cultural și investigarea infracţiunilor din acest domeniu.

“În acest moment, așa-zisa Poliție a Patrimoniului este reprezentată de câte un sigur ofițer pentru fiecare județ. Iar acestora, în marea parte a timpului, le sunt trasate alte sarcini decât cele legate de patrimoniu. În acest sens, în următoarea perioadă, voi propune ministrului Afacerilor Interne analizarea posibilității înființării de noi structuri, la nivelul Inspectoratelor de Poliție, cu atribuții clare în protejarea patrimoniului”, a declarat pentru „Dobrogea Live” senatorul USR PLUS.

Acesta a precizat că propunerea ar putea fi pusă în practică printr-un ordin de ministru.

De altfel, politicianul a detaliat subiectul în plenul Senatului.

„Privim la dispariția lentă și aproape ireversibilă a ceea ce a fost odată Poliția de Patrimoniu. Ea a fost concepută la înființare ca o structură solidă care să protejeze patrimoniul național cultural al României. Timp de mai bine de un deceniu, lucrătorii din cadrul Poliției de Patrimoniu au adus în fața justiției foarte multe persoane care au găsit în jefuirea patrimoniului cultural românesc o sursă inepuizabilă de îmbogățire rapidă.

Din păcate, ultimii ani au dus la o slăbire a autorității ofițerilor de Patrimoiu din întreaga țară. Au fost schimbate sau reorganizate structurile teritoriale, ofițerii angrenați în Poliția de Patrimoniu au fost obligați să se ocupe de cu totul altceva decât direcția pe care o porniseră, iar preocuparea pentru dezvoltarea și dotarea acestui secor s-a diminuat până la limita absurdului. Și toate astea în timp ce în situri de maximă importanță se ridicau clădiri moderne fără autorizație, monumente UNESCO erau incendiate sau brăzdate de cazmalele căutătorilor de comori, biserici-monument istoric se prăbușeau, iar tablouri și lucrări de artă dispăreau și apăreau în colecțiile lumii”, a explicat Remus Negoi într-o declarație politică.

Puncte de lucru în zonele vulnerabile

El a subliniat că din cauza legislației permisive, numărul detectoarelor de metale a crescut la nivelul întregii țări de 400 de ori din 2012 până în prezent, producându-se daune uriașe stratului arheologic.

„De aceea, pentru a pune capăt acestui atac la identitatea națională trebuie să restructurăm ce a mai rămas din Poliția de Patrimoniu. Este necesară crearea unui serviciu nou, întărit cu profesioniști la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, care să aibă în subordine lucrători specializați în patrimoniu în toate punctele vulnerabile ale țării. Ne referim aici la județe precum Hunedoara, Constanța, Neamț, Gorj, Sibiu, Alba și Cluj. Aceste structuri teritoriale să aibă în punctele fierbinți sedii de lucru care să facă munca mai eficientă. Să dispunem eliberarea de alte sarcini a celor care se vor ocupa de protejarea patrimoniului și să fie dotați corespunzător acestor structuri. De asemenea, trebuie înființate la nivelul IPJ-urilor structuri independente, cu atribuții clare de protejare a patrimoniului și investigarea infracțiunilor care aduc atingere acestui domeniu, fără alte sarcini colaterale”, a adăugat Negoi în plenul Senatului.

Citește și: Remus Negoi: Furtul la vot în Parlament nu trebuie să scape nepedepsit

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments