Trenul de lux „Fulger-Pullman-Expres” ajungea de la Constanța la București în 3 ore, acum 90 de ani

Pe 19 mai 1933 sosea în gara din Constanța, la 11:47, Trenul „Fulger-Pullman-Expres”, botezat Trenul Fulger „Regele Carol I” și supranumit Trenul „Albastru”. Era cursa de probă a unui tren de lux spre mare, rapid, pe ruta București Nord– Constanța, cu prelungire în perioada verii până la Carmen Sylva (azi Eforie). A circulat între anii 1933 și 1939. 

Fără să oprească în vreo stație, Trenul Fulger „Regele Carol I” a ajuns la Constanța cu trei minute mai repede de ora propusă, 12:00. Încântat de performanță, directorul Exploatării C.F.R., ing. Rusu, care s-a aflat în tren, a declarat că acesta ar putea parcurge distanța și în două ore și jumătate. Pentru a reuși să ajungă la destinație fără pauză, trenului i-a fost atașat un trender special (vagon sau corp comun cu locomotiva, care servea la depozitarea și transportul combustibilului și a apei necesare funcționării locomotivei).

WhatsApp Image 2021 02 06 at 15.30.37
Sursa Ziarul „Dacia”, ediția din 22 mai 1933 / Colecția Bibliotecii Județene Constanța

Prima cursă oficială cu pasageri a trenului de lux a avut loc trei zile mai târziu, duminică,  22 mai 1933, între orele 18:00 și 21:00, și s-a desfășurat tot din direcția București spre Constanța.

Vestea sosirii Trenului fulger „Regele Carol I” la Constanța cu primii pasageri a făcut înconjurul orașului, astfel că, un public numeros, alături de oficialitățile locale și mai marii C.F.R, au întâmpinat trenul „compus din vagoane Pullman și înzestrat cu tot confortul modern, la fel de elegant cu trenurile din străinătate”.

Detaliile tehnice ale trenului de lux. Tender de conceptie nouă, primul de acest fel la C.F.R.

EO5
Sursa: www.railnet.ro

În ziua inaugurării, precum și în primii ani de funcționare, Trenul Fulger „Regele Carol I” avea în compunere 3 vagoane-salon Pullman şi 2 vagoane de poştă şi de bagaje, fiind remorcat de locomotiva PACIFIC CFR 231.041 tip 2C1-h4.

Citește și: Business inedit. Un tânăr de 23 de ani a deschis primul atelier de curățare și recondiționare a încălțămintei din Constanța

În mod obișnuit, întregul traseu de 231 de km era parcurs în 3h și 15 min, trenul având o singură oprire la Fetești, pentru alimentarea locomotivei cu apă. Pentru eliminarea acestei opriri a fost comandat la Uzinele din Reșița un tender de tip nou cu o capacitate de 35mc apă. Aici a fost realizat noul tender, complet sudat, primul de acest fel la C.F.R. Prin eliminarea opririi în stația Fetești, timpul de mers s-a redus la 2h 57min, realizându-se o viteza comerciala de 78,3 km/h.

La inaugurarea trenului în 1933, vagonul de după locomotivă era un vagon prusac de bagaje cu cutie de lemn, model PPü 04.

unnamed 1
Trenul de lux „Fulger-Pullman-Expres” ajungea de la Constanța la București în 3 ore, acum 90 de ani 4

Vagoanele destinate bagajelor erau amplasate la începutul și sfârșitul garniturii, pentru a proteja vagoanele de călători de călători de fumul locomotivei și pentru protecție în caz de impact.

Sursă: https://forum.lokomotiv.ro/, https://zona3d.ro/

Sursă foto deschidere articol: Ilie Popescu. Trenurile albastre ale regilor României. București: Club feroviar, p. 243, 2011

Urmărește-ne pe:

Doneaza