Șpagă pentru comisar. Șeful Poliției Eforie, trimis în judecată

Șeful Poliției Eforie, comisarul Gabriel Cornel Coteanu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită (17 acte materiale), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, favorizarea făptuitorului și omisiunea sesizării.

Procurorii DNA Constanța spun că în perioada august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, „inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în 17 rânduri, de la o persoană, câte 600 lei/zi (în total 10.200 lei), pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța.”

Ce făcea comisarul Coteanu? Procurorii spun că tolera unele activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.

De asemenea, DNA susține că în ziua de 10 august 2020, Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat lui Iftimie Vasile Marcel (șeful Poliției Locale Eforie), să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.

A treia acuzație adusă comisarului Coteanu este aceea că nu ar fi sesizat de îndată organul de urmărire penală competent, pentru o infracțiune de dare de mită (“atenție” în valoare de 200 lei). Banii ar fi fost destinați agentului constatator Iftimie Vasile Marcel pentru ca persoana care ar fi oferit cei 200 de lei să nu răspundă contravențional. Inculpatul a preferat să restituie persoanei respective banii remiși.

„În luna iulie 2019, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi ajutat o persoană să evite răspunderea penală pentru o infracțiune de conducere fără permis, prin neînregistrarea, în evidența cauzelor penale, a procesului verbal de constatare a infracțiunii flagrante”, mai spun procurorii.

Șeful Poliției Locale și-a recunoscut vina

Procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru persoane:

– în cazul lui Iftimie Vasile Marcel – 6 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale
– în cazul uneia dintre persoane – 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunilor de: dare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată și favorizarea făptuitorului
– în cazul alteia – 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunilor de: cumpărare de influență în formă continuată, complicitate la trafic de influență și evaziune fiscală
– în cazul celei de-a treia persoane – 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunilor de: cumpărare de influență în formă continuată, dare de mită și favorizarea făptuitorului.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, împreună cu cele patru acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

sursa foto: FB

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Doneaza